autobusem - do mojej przyjaciółki samochodem - wszędzie daleko, najlepiej nocą samolotem - Ooh do Szwecji rowerem - na wycieczki
tramwajem - po mieście
statkiem (promem itp. ) - hehe po morzu
_________________ Zapraszam na moje nowe Forum: kolej, podróżni, Mazowsze. (adres w przycisku www)
Noid Gość
Wysłany: Pon 15 Lis, 2004 18:34
EU07 napisał/a:
Noid, ciekawe dzięki któremu...
Nie mam zielonego pojęcia, ale chyba... tak... z Twojego powodu
A co do środków transportów to jeszcze pamiętam, że kiedyś straszliwie lubiłem pływać statkami
Ja nigdy nie lecialem samolotem Może bym i chcial, ale jak juz to na jakiejs dluzszej europejskiej trasie (np. do Madrytu czy Aten). W momencie kiedy mieli wejsc na polski rynek tani przewoźnicy lotniczy (jestesmy wlasnie swiadkami konca jednego z nich) pojawily sie opinie, ze zrewolucjonizuje to podrozowanie po (nie tylko Europie), ale i kraju. Tymczasem ciezko jest mi sie z tym zgodzic. Wydaje mi sie, za wcale nie jest tak szybko jak sie wydaje. Dajmy na przyklad polaczenie Warszawy z Poznaniem. Mozna leciec samolotem z Okęcia do Poznania, jednak paradoksalnie zajmie to więcej czasu niż podróż pociągiem! Niemożliwe? Też tak na początku myslalem, ale po glebszym namysle uswiadomilem sobie, za faktycznie tak jest. Otoz, co prawda, samolot leci do Poznania tylko 1h05min, ale to nie wszystko. Na lotnisku trzeba byc na odprawie 30 minut przed lotem, podobnie po wylądowaniu (odbiór bagażu, itp.). Kolejna 1 godzina Ponadto, port lotniczy w Poznaniu znajduje się 10 km od Centrum, więc dojechanie do niego w godzinach szczytu zajmie kolejne 30 minut. Więc ile lącznie trwa podroz samolotem (z centrum W-wy do centrum Poznania)? 2,5 godziny!! A jak prezentuje się siatka polaczeń kolejowych? Średnio expres jedzie 2h55min, więc niewiele dluzej (a sporo taniej). Ponadto, samolot może nabrać opóźnienia z powodu zlych warunkow atmosferycznych (chociazby gesta mgla czy silny deszcz, grad, etc.). Dla pociągu pogoda nie straszna, zawsze (to też jest olbrzymia zaleta w porownaniu z samochodami) na trasie do Poznania osiaga srednia predkosc okolo 110-120 km/h., Czy podczas zawieji i zamieci samochodem da rade tyle jechac? Ciezko. Podsumowaujac uwazam ze podroz samolotem na pewno ma swoje zalety, jednak jest ona "przydatna" tylko na dalszych trasach... Na pewno nie po kraju
_________________ Zapraszam na moje nowe Forum: kolej, podróżni, Mazowsze. (adres w przycisku www)