nie liczy sie ilosc kalorii, ale raczej zawartosc odpowiednich iloscii bialka, weglowodanow i tluszczy w jedzeniu. osoba odchudzajaca sie powinna zjadac ok 0,9 gram tluszczy na kg ciala, 2 g weglowodanow i ok. 5 g bialka. teraz trzeba to wszystko pomnozyc razy wage.
np. ktos wazy 60 kg...
0,9 tluszczy x 60 = 54
2 w/w x 60 = 120
5 bialka x 60 = 300
To jest zapotrzebowanie na caly dzien.. powinno sie zjadac 5 posilkow dziennie, wiec uzyskane wartosci dzielimy przez 5 :
54 / 5 = 10,8
120 / 5 = 24
300 / 5 = 60
teraz trzeba tylko znalezc tabele z danymi zawartosciami i uwzgledniajac powyzsze zalozenia znalezc takie produkty, ktore sie mieszcza w tych granicach, pamietajac, ze :
- porcje białka powinny stanowić minimum 1/3 dziennej liczby kalori
- ograniczamy spożycie złożonych (bogatych w skrobie) węglowodanów, takich jak makaron i chleb - zamiast tego dużo owoców i warzyw
- spożywamy produkty beztłuszczowe
- ograniczamy zwłaszcza spożycie tłuszczów nasyconych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach