Ja "Władcy Pierścieni" nie lubię. Nie interesuje mnie taka tematyka książek
Pozdrawiam
Nawróć się, dziewczę .
Fantasy is future .
PS. Mam na kompjuterze kilka książek Tolkiena (część w formacie *.doc, część w formacie *.pdf), więc jakby ktoś chciał, to mogę przesłać na maila. Są to:
Drzewo i liść oraz Mythopoeia (O baśniach+Liść,dzieło Niggle'a+Mythopoeia)
Niedokończone opowieści (2 tomy)
O Tuorze i jego przybyciu do Gondolinu
Przygody Toma Bombadila
Rudy Dżil i jego pies (Rudy Dżil i jego pies+Kowal z Podlesia Wielkiego)
Silmarillion
Hobbit
Władca Pierścieni
J.R.R. Tolkien - Powiernik Pieśni (autor - Michał Błażejewski)
Z powyższych w wersji elektronicznej czytałem tylko Przygody Toma Bombadila, więc jakby ktoś chciał dowiedzieć się czegoś więcej o książkach, to ode mnie się tego raczej nie dowie .
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sro 12 Sty, 2005 15:26
ja bym chetnie rzucila okiem na tego powiernika pierscieni...co to takiego..aczkolwiek nie spodziewam sie cudu...a jesli chodzi o toma bombadila, rudego dzila to nie przepadam (sa wierszem)..natomista niedoknoczonme opowiesci sa ok...
KoT Gość
Wysłany: Sro 12 Sty, 2005 16:31
Witam...
Czytałem trylogię i Hobbita, o Sillmarillionie słyszałem różne opinie, często skrajnie dobre, ale tak samo często skrajnie złe. Film oglądałem, również trzy części. Bardzo mi sie podobał... I to tyle chyba. Ulubiona postać? Chyba jednak Aragorn...No i Gandalf.
Pozdrawiam
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pią 14 Sty, 2005 11:25
Filmu nie oglądałam, ale za to czytałam książkę
Ulubiony bohater? Nie mam....
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 14 Sty, 2005 21:51
A mnie to excytuje Faciu specjalnie wymyślił dla tej książki JĘZYK mnie to po prostu zdumiewwaaaaaaaaaaaa:) ja bym tak nie umiał, tu wymyślić język, i napisać tak fantastyczną książke
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 15 Sty, 2005 11:10
Tom Bombadil to tyko taki przerywnik, w ogóle nie pasujący do reszty.
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sob 15 Sty, 2005 11:18
moze i nawet przerywnik ale uroczy =) i jego żonka tez urocza... "..i błekitne miał butki"? =] w końcu frodo merry pippin i sam zatrzymali się u niego, czyż nie? uratował ich facet, tak samo z kurhanem. Moze i przerywnik, ale szkoda że nie umieścili tego w filmie.. wielka szkoda..
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 15 Sty, 2005 11:55
panienka_wierzba napisał/a:
Moze i przerywnik, ale szkoda że nie umieścili tego w filmie.. wielka szkoda..
Wielka to mało powiedziane. Tom Bombadil to jedna z najbardziej interesujących postaci Śródziemia (o ile nie ta NAJ). Ale cóż, wszyscy przecież wiedzą, że Peter Jackson to heretyk .
Poza tym, ciekawe co on chce zrobić z tą Arweną w "Hobbicie". Ponoć aktorzy, którzy grali Pippina, Sama i Merry'ego też mają zagrać... ciekawe, kogo .
Aren napisał/a:
Faciu specjalnie wymyślił dla tej książki JĘZYK
Błąd. Nie język, a języki .
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 15 Sty, 2005 12:29
Nie wymyślił, ale oparł się na językach skandynawskich, a dokładniej o ile dobrze pamiętam to na jakimś regionalnym języku fińskim juz wtedy zanikajacym.
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Nie 16 Sty, 2005 11:35
jak mnie za przeproszeniem wkur*wia ze ludzie mówią ze Władca Pierścieni to jest trylogia =/ choler*a. Władca to jest jedna książka po prostu w 3 tomach do diabła... można też kupić wydanie jednotomowe, istnieją takie... Władca jest w 5 księgach i 3 tomach, i tyle.
Trylogia to np. Pan Wołodyjowski; Potop i Ogniem i Mieczem do diaska...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 16 Sty, 2005 16:59
Dla mnie ta książka jest naprawdę cool
Himitsu -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 16 Sty, 2005 18:41
panienka_wierzba napisał/a:
jak mnie za przeproszeniem wkur*wia ze ludzie mówią ze Władca Pierścieni to jest trylogia =/ choler*a. Władca to jest jedna książka po prostu w 3 tomach do diabła... można też kupić wydanie jednotomowe, istnieją takie... Władca jest w 5 księgach i 3 tomach, i tyle.
Trylogia to np. Pan Wołodyjowski; Potop i Ogniem i Mieczem do diaska...
W 6 księgach .
I rzeczywiście jest irytujące, jak każdy nawija: "trylogia, trylogia, trylogia" . Nikt nie umie zapamiętać, że WŁADCA PIERŚCIENI TO NIE JEST TRYLOGIA??????
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Sob 29 Sty, 2005 18:30
Uwielbiam! Czytałam chyba każdą część(nie no...drugiej nie przeczytałam) i właśnie chyba wszystko jeszcze raz przeczytam tak dla odświeżenia pamięci. Właśnie dzisiaj film na DVD oglądałam...A tak to każdą część oglądałam po 10 razy
Mróweczka