| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Pomocy :(
Autor Wiadomość
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 23 Maj, 2005 19:37   

agag napisał/a:

to czy ona w ciązy czy nie w ciązy to inna para kaloszy
ale zadziwia mnie ten brak odpowiedzialnosci, w stylu, ze nawet jak coś się stanie, to zaraz jest cudowna magiczna tabletka, która wszystko załatwi... Guzik prawda. Z tego co wiem to chodzi wam o tabletki wczesnoporonne (o ile dojdzie do zapłodnienie, to taki maja status). Bardzo to pozytywnie na psychikę dziewczyny musi robic nie?

No cóż można powiedzieć, ze większośc ludzi rozumujących przecież są tabletki nie wie, ze taka tabletka jest prawie jak aborcja, wkońcu wstrzymuje już zapłodnioną komórkę czyli tym też zabija człowieka... tylko, ze niby to dopiero komórka, to jeszcze nie płód, to to, to tamto, ale przecież z tej komórki miał być płód. Rozumowanie, zę takie tabletki są dobre to jest rozumowanie facetów z mojej klasy... niektórych bo znam tych co są przeciw po rozmowie na anszych lekcjach. Jak dla mnie to jest okrpne, ale jak ktoś chce zabijac, bo to tylko 2 minuty, bo bez gumki lepiej, bo sie wstydzi kupic to jego interes co mu będzie siedzieć na sumie, na duszy...
Przejdź na dół
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pon 23 Maj, 2005 19:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

spozycie tabletki po jest aborcja.. jak sama nazwa mowi tabletka wczesno poronna.. i jak dla mnie glupota uprawianie sexu bez zabezpieczenia bo mozna wziac tabletle po.. jescze co innego w razie wpadki gdy sie ktos zabezpieczy.. no coz gumki pekaja, zadko ale zdarza sie.. nie wiem jak bym zareagowala w takiej sytuacji i co bym zrobila.. mysle ze do takiego kroku bym sie nie posunela ale trudno tak powiedziec.. ale brac z glupoty takie tabletki.. zawieraja one duza dawke chormonow, sa szkodliwe dla organizmu.. i nie poruwnujmy ich tu z pigulkami antykoncepcyjnymi bo roznica dawki hormonow jest naprawde duza.. i czy naprawde nie latwiej pojsc do apteki kupic za pare zl ta paczke gumek niz potem stresowac sie, biegac po lekarzach i wydawac kilkadziesiat zloty i niepotrzebnie niszczyc swoj organizm, i jeszcze jezeli ma sie uczucia to miec wyrzuty sumienia ze sie zabilo..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 11:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

K*** przepraszam, ale nie wyskakujci mi tu z tekstami iscie z niedzielnego kazania. Postinor (a tylko taki jest na polskim rynku) ma tyle wspolnego z poronieniem, co ja z baletem (podpowiem - nic). I sama nazwa nie mowi. Rownie dobrze mozna zjesc piec zwyklych tabletek antykoncepcyjnych na raz, zeby uzyskac taka sama dawke gestagenow.
Litosci najpierw sprawdzcie cos a potem piszcie, zamiast siac zamet i grzemic, ze jak to, ze mordercy...

Cytat:
Uwaga! Postinor działa inaczej niż niedostępna na polskim rynku tabletka wczesnoporonna RU 486. Postinor nie pozwala na powstanie ciąży, nie jest farmakologiczną aborcją tak jak RU 486.
wg gazeta.pl

Z tymi 72 h to tez jest przesada, swgo czasu moj ginekolog mowil, ze 72 h to juz moze byc za pozno - lepiej w ciagu 12 h.

Oczywiscie nie twierdze, ze kazdy nieodpowiedzialny czlowiek, ma wpierniczac postinor jak cukierki na gardlo, ale bez histerii jak juz czasami sie zdarzy nie ma co palic na stosie. Z reszta samo zjedzenie takiej dawki hormonow do przyjemnych nie nalezy - i juz nawet nie mowie, jak sie czuje fizycznie. Generalnie rzpieprza to calkeim gospodarke hormonalna i organizm dlugo dochodzi do siebie. Wiec nie polecam z glupoty stosowac, ale nie zdzierze tez pisania bzdur.

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 13:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ale tabletki po sie bierze jak juz do zaplodnienia dojdzie.. a jezeli tabletka zapobiega zaplodnieniu to juz nie jest to samo..
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 13:57   

Te do stosowania po stosunku, ale przed zapłodnieniem wolno poza tym podobno wg Kościoła stosować w przypadku, kiedy kobieta była np. ofiarą gwałtu.

Napisałem "podobno", ponieważ mówił mi tak jeden ksiądz.
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 14:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no tak w przypadku gwaltu aborcja jest tez legalna, tz jezeli sad uzna ze przez gwalt zaszla dziewczyna w ciaze to moze na to pozwolic..
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 14:05   

Ja piszę o zdaniu Kościoła.
Powrót do góry
agag Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
POSTINOR
Jest to środek zawierający dużą dawkę levonorgestrelu, syntetycznego progestagenu.
Obecnie sprzedawany pod nową nazwą Postinor DUO.

Działa następująco:
opóźniania proces owulacji (jeśli jeszcze do niego nie doszło)
zagęszcza śluz w szyjce macicy, co utrudnia dostęp plemnikom.
utrudniani zagnieżdżenie zapłodnionej komórce jajowej (jeśli do zapłodnienia doszło)-działanie poronne.

www.antykoncepcja.pl

do moralizatora mi daleko.
Podziwiam jedynie lekkomyślność coponiektórych i zwracam uwagę na fakt, że nie wszystko można bez konsekwencji naprawić
A poza tym, zależy jak kto jest wychowany, to różńe ma nastawienie do tej sprawy. Jak wiadomo jest to sprawa dość kontrowersyjna

R2
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:19   

Glupota boli, za glupote sie placi. Taki to problem iść do apteki i gumki kupić?
Powrót do góry
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nasty_girl napisał/a:
ale tabletki po sie bierze jak juz do zaplodnienia dojdzie.. a jezeli tabletka zapobiega zaplodnieniu to juz nie jest to samo..

to ja Ci nasty gratuluje, ze wiesz czy do zapplodnienia doslo czy nie doszlo. Jak wyzej - na rynku jest tylko jedna tabletka - Postinor - i stosuje sie ja niezaleznie od tego czy doszlo czy nie doszlo. Tabletki 'po' jak sama nazwa wskazuje ierze sie 'po' stosunku a nie 'po' zaplodnieniu.

agag - wiem, w niektorych serwisach tak pisza, ale ja osobiscie nie jestem przekonana, czy nazwa wczesnoporonna jest fortunna akurat przy Postinorze - ale to juz kwestia glebszych przemyslen... czy zapobiegniecie zagniezdzeniu jest poronieniem i aborcja, nie mnei oceniac. Natomiast wg jakis tam klasyfikacji wczesnoporonne to wlanise takie, jak ten caly RUcostam.

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no dobrze.. moze i nie doszlo.. ale jak wezmiesz ta tabletke to sie nie dowiesz czy doszlo czy nie..
Powrót do góry
agag Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ale jak wezmiesz ta tabletke to sie nie dowiesz czy doszlo czy nie..

dokładnie o to chodzi. Dlatego warto wiedzieć wcześniej na co się decydujesz

W niektórych piszą tak, w innych inaczej, ale warto wiedzieć, że to nie jest kwestia oczywista. Dopiero wtedy można świadomie się na coś zdecydować lub nie, żeby nie było później, że się o czymś dowiadujez po czasie. Zwłaszcza, jeśli dotyczy to osób 14-17 letnich, które maja prawo jeszcze dużo rzeczy nie wiedzieć, lub mieć mylne bądź jednostronne wiadomości.

malutka88 Płeć:Kobieta

PostWysłany: Wto 24 Maj, 2005 16:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

moze zajsc w ciaze poniewaz w blonie dziewiczeja sa male otworki przez ktore moga przedostac sie pleminiki i jak wspomniales to sie zabawialiscie a podczas zabaw z penisa wydziela sie taki plyn w ktorym tez sa pleminiki dowiedz sie jeszcze jakie miala dni bo jesli byla przed okresem to na pewno nie bedzie w ciazy ale nastepnym razem uwazajcie
Powrót do góry
katrina Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Sro 25 Maj, 2005 21:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dowiedz sie jeszcze jakie miala dni bo jesli byla przed okresem to na pewno nie bedzie w ciazy ale nastepnym razem uwazajcie[/quote]

z tego coo ja wiem to wlasnie plodne dni sa 3 dni przed i 3 dni po okresie.... no ale moze pani proresor od biologi sie myli...
Powrót do góry
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 25 Maj, 2005 22:10   

Hmmm... mnie sie zawsze zdawało, ze dni płodne są gdzieś w srodku pomiędzy okresami, ale zdarzają się od razu po okresie, więc nic nie jest pewne, bynajmniej na naszej biologii tak kobieta mówiła tz. jest jeden dzień płodny,a le plemniki żyją w ciele kobiety przez 3 dni więc są tak jakby 3 dni płodne
Powrót do góry
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi