| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Biblia & Pismo Św.
Autor Wiadomość
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 19 Cze, 2007 20:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Skoro interpretacje Biblii są różne, powiedz mi, jaką ja mam gwarancję, że nagle nie okaże się, że metaforą nie było np. zmartwychwstanie. Łatwo jest już po obaleniu jakiegoś fragmentu swojej księgi tłumaczyć, że to należy interpretować niedosłownie.

Małą masz wiedzę na temat religii Chrześcijańskiej przy poszczególnych rozłamach, tego już w szkole nie uczą? : )

Kościół katolicki w sprawach naukowych jest aktualnie bardziej skory do zmian

Kościół nie jest praktycznie wcale skory do zmian - A zmienić trzeba wiele. Papież w tej kwestii wcale wiele nie zrobił.

Te błędy w rozumowaniu to niby jakie?

A choćby to twoje bajdurzenie o posyłaniu swojego syna, co twoim zdaniem jest absurdem - Szybko Gościówa wyjaśniła Ci że żadnym absurdem nie jest, ale do tego trzeba mieć choć nikłą wiedzę.

A ST się dosyć naczytałem, za duże nagromadzenie wojen, stosunków kazirodczych i nawoływań do kamieniowania jak na mój gust.

Znaczy - nie czytałeś, to jak chcesz dyskutować : )?

Teorii ewolucji będę bronił zaciekle

A broń sobie czego chcesz, Ja tu nie dysutować, tylko pokazać Ci proste błędy i bezsensownosć tej dyskusji.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Wto 19 Cze, 2007 20:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri napisał/a:
Małą masz wiedzę na temat religii Chrześcijańskiej przy poszczególnych rozłamach, tego już w szkole nie uczą? : )

Bardziej się zwraca uwagę na przyczyny społeczno-polityczne niż kwestie doktrynalne.
Cytat:
Kościół nie jest praktycznie wcale skory do zmian - A zmienić trzeba wiele. Papież w tej kwestii wcale wiele nie zrobił.

Jak już ludzie nie będą w stanie w wersję kościelną uwierzyć, to zmieni po cicho zdanie i powie, że Kościół zawsze popierał jakieśtam odkrycie naukowe. Nihil novi, tak jest od pooczątku chrześcijaństwa.
Cytat:
A choćby to twoje bajdurzenie o posyłaniu swojego syna, co twoim zdaniem jest absurdem - Szybko Gościówa wyjaśniła Ci że żadnym absurdem nie jest, ale do tego trzeba mieć choć nikłą wiedzę.

Albo dużą wyobraźnię. Dla mnie ten motyw jest niezgodny z logiką.
Cytat:
Znaczy - nie czytałeś, to jak chcesz dyskutować : )?

Czytałem dużymi fragmentami, na pewno dużo więcej niż przeciętny polski katolik. Trupów (pozabijanych przez JHWH lub z jego błogosławieństwem) naliczyłem tyle, że by starczyło na kilka serii filmów gore. Na czytanie całości nie mam ani czasu, ani ochoty.
Shaunri napisał/a:
Ja tu nie dysutować, tylko pokazać Ci proste błędy i bezsensownosć tej dyskusji.

Kochany jesteś Smile

Gościówa Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 20 Cze, 2007 20:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Co sięz tego forum porobiłoRazz swojego czasu jak tu wchodziłam to wszyscy jakos milej byli nastawieni do siebie a teraz to wszystkie tematy schodzą na kłotnie i przekonywanie siebie nawzajem Razz eh
Mimo wszystko wierzę w to że jeszcze kiedyś Bóg coś sprawi w Twoim życiu za sprawą czego uwierzysz w niego i będziesz żałował że kiedyś myślałeś tak a nie inaczej:) Nam takie przypadki i to nie jeden;)
Pozdrawiam

dodane po chwili: hah i to że Mister Słupek dodał mnie do swojej listy ignorowanych tylko dlatego że wierze w Boga a on nie to tez jest bardzo zabawne;)

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2007 ]
Słupek napisał/a:

A ta historyjka opowiada o człowieku, co się ma nijak do Boga. Bóg z założenia nie ma nadziei i nie może być zdruzgotany (wszystkie wydarzenia zna, nic go nie może zaskoczyć, bo jest wszechwiedzący).

ta historyjka to było tylko powrównainie, coś jak przypowieśćWink
bóg tu cie poprawie, może być zdruzgotany w wielu fragmentach bibli czytamy że Bóg się np. zasmucił z jakiegoś powodu. Generalnie Bg nas kocha i smucił się np. kiedy ktoś zgrzeszył. Chceż przykładów?
"Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe, 6 żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się." (Księga rodzaju 6,5)
a więc Bóg może czuć radość, smutek, gniew...
co do tego że jest wszechmocny i z założenia z góry wszystko wie co się stanie to prawda ale tak się składa że stworzył człowieka jako istotę rozumną, której dał wolną wolę, możemy wybierać sami co robimy, wybierać też pomiędzy dobrem a złem. stanowimy o sobie, o tym co robimy, bo takto równie dobrze mógłbyś powiedzieć że jak ktoś kogoś zabił to Bóg tak chciałWink Zmierzam do tego że stwarzając Adama i Ewe wcale nie wiedział że oni zgrzeszą, ponieważ oni sami stanowili o sobie + dodatkowo zostali do tego jakby namówieni przez szatana, który swojego czasu wcześniej nie istaniał, dopiero po tym jak w niebie zbuntowali się aniołowie i zostali zżuceni przez Boga na ziemię.
Z kolei na świecie właśnie dlatego jest tyle zła - nie z powodu Boga lecz ludzi, i kolejny argument zagożałył ateistów gdyby istniał bóg to dlaczego by nie zapobiegł, temu temu i tamtemu i owemu, dlaczego jest tyle zła na świecie? to nie jest wina Boga na którego mamy zwykle czelność wszystko zwalać tylko nasza.

Numer Gadu-Gadu
730730
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Sro 20 Cze, 2007 21:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
dodane po chwili: hah i to że Mister Słupek dodał mnie do swojej listy ignorowanych tylko dlatego że wierze w Boga a on nie to tez jest bardzo zabawne;)

Że co niby? Proszę mnie nie pomawiać o takie rzeczy, bo to nieładnie Smile
Gościówa napisał/a:
Zmierzam do tego że stwarzając Adama i Ewe wcale nie wiedział że oni zgrzeszą

Bóg wie wszystko, jak tego nie wiedział, to kiepski bóg z tego Boga Smile Generalnie problem z JHWH jest taki, że on, mimo swojej wszechwiedzy i wszechmocy, odwalił niewybaczalną fuszerkę tworząc Szatana, o którym musiał przecież wiedzieć, że ten go zdradzi. Istota doskonała powinna zaprojektować wszystko lepiej, tak żeby niczego potem nie żałować (nawiązuję do Twojego cytatu).
Gościówa napisał/a:
równie dobrze mógłbyś powiedzieć że jak ktoś kogoś zabił to Bóg tak chciał

Nie zwykłem dopatrywać się przyczyn czegokolwiek w woli istot nadprzyrodzonych.
Gościówa napisał/a:
Z kolei na świecie właśnie dlatego jest tyle zła - nie z powodu Boga lecz ludzi

Zgadzam się w 100% Smile

Tę dyskusję wartoby ciągnąć, tylko gdyby jedno z nas było wątpiące w swojej przekonania. W obecnej sytuacji ani ja Ciebie do ateizmu nie przekonam, ani Ty mnie do jakiejkolwiek wiary.

Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 21 Cze, 2007 11:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Słupek napisał/a:
Cytat:

Że co niby? Proszę mnie nie pomawiać o takie rzeczy, bo to nieładnie Smile

Moża jestem głupia ale nie ślepa;):
Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.

Cytat:

Gościówa napisał/a:
Zmierzam do tego że stwarzając Adama i Ewe wcale nie wiedział że oni zgrzeszą

Bóg wie wszystko, jak tego nie wiedział, to kiepski bóg z tego Boga Smile Generalnie problem z JHWH jest taki, że on, mimo swojej wszechwiedzy i wszechmocy, odwalił niewybaczalną fuszerkę tworząc Szatana, o którym musiał przecież wiedzieć, że ten go zdradzi.

Nic dziwnego ze nie widzisz w tym wszystkim żadnego sensu ani składu i ładu. Najpierw trzeba przeczyatć CALE pismo św. a nie tylko jakies fragmenty. Jaką kolwiek książke wezmiesz to po fragmentach zeczywiscie stosunkowo wiele sie nie dowiesz i wyda ci sie ona bez sensu;) Pozatym biblia jest gruba niektórzy dopiero za któryms razem kiedy ją czytali zauważyli pewne żeczy, do tego trzeba wracać.

I poprawka: Bóg nie stworzył szatana. Skoro szatan był kiedyś aniołem nie mółgl go stworzyć bo aniołowie istnieli od zawsze tak jak on sam:) Dopiero kiedy kilku aniołów się zbuntowało i była wojna w niebie "narodził się" szatan.

"I wybuchła wojna w niebie: Michał i jego aniołowie toczyli bitwę ze smokiem i toczył bitwę smok i jego aniołowie"(Obj. 12:7 )
(smok: tutaj jako dziabeł zresztą w nastepnym wersie to widać "zwany dziabłem")
sztanem oraz jego "upadli" aniolowie zostali zżuceni na zięmię
(krótko mówiąc wyżuceni z nieba) od tej pory błąkają się po świecie i kuszą ludzi do złego.

"Zrzucony więc został wielki smok, pradawny wąż, zwany Diabłem i Szatanem, który wprowadza w błąd całą zamieszkaną ziemię; zrzucony został na ziemię, a z nim zostali zrzuceni jego aniołowie." (Obj. 12:9 )

BTW:
~ "I rzekł głupi w sercu swoim: Nie ma Boga" (PSALM 14(13)1) Wink
~ "nie istnieje bowiem żaden inny bóg, który potrafiłby ocalić tak jak ten”. (Daniela 3:29)
~ "jedyny mający nieśmiertelność, mieszkający w niedostępnym świetle, ten, którego żaden z ludzi nie widział ani widzieć nie może. Jemu niech będzie szacunek i potęga wieczna. Amen" (1 Tym. 6:16)

Numer Gadu-Gadu
730730
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Czw 21 Cze, 2007 12:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gościówa napisał/a:
Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post.

Czyli Ty mnie zignorowałaś, naciskając przycisk w prawym górnym rogu mojego posta Smile
Gościówa napisał/a:
aniołowie istnieli od zawsze tak jak on sam

Masz na to jakiś cytat, czy to tylko domniemanie?
Gościówa napisał/a:
była wojna w niebie "nardził się" szatan.

Czy Szatan nie był po prostu najpotężniejszym z upadłych aniołów?

Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 21 Cze, 2007 14:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Słupek napisał/a:

Gościówa napisał/a:
była wojna w niebie "narodził się" szatan.

Czy Szatan nie był po prostu najpotężniejszym z upadłych aniołów?
W zadasie to nie wiem o co ci chodzi.
narodził się napisałam w cudzysłowiu. Przeciez pisze ze iles tam (nie wiadomo dokladnie ile) aaniołów się zbuntowało a najpotężniejszym z nich był właśnie szatan. Napisaam narodził się w cudzysłowiu bo tak jakby od momentu buntu stał się szatanem.

Swoją drogą lepiej byś się przyznał, że nie wierzysz bo poprostu nie chcez uwierzyć w Boga a nie mówisz, że biblia jest bez sensu i nie trzyma się kupy bo w tym momencie tylko się osmieszasz;)

A skoro człowiek ewoluował zmałpy i jesteś tego taki pewnien to powiedz mi prosze, uświadom mnie biggrin z czego ewoluowała małpa. To chyab podstawowe pytanie. No ale jakbyć mi wyjaśnił dodatkowo z czego ewoluował np. kot, pies, słoń, krkodyl, wróbel itp itd itp itd tez bym sie nie obraziłaWinkWink
Pozatym skoro kiedyś nie było nic to wszystkie zwierzęta i istoty takze czlowiek które żyją obecnie powinny mieć wspólnego przodka.
Wow ale się porobiłoWink A to że np. mucha ma coś do człowieka uznaje za kompletna bzdure.
TO ciekawe dlaczego "jakies tam zwierzątko" tak je nazwijmy które było tym pierwszym ogniwem od którego wszystko się zaczęło w którymś tam pokoleniu jedno z nich zaczęło ewolułować w inne stworzenie niż jego "bracia" co? Skoro mieli taką samą budowę i pochodzili od jednych "rodziców", mieli te same geny to chyba biologicznie niemożliwe co? Więć wytlumacz mi skąd mamy tkaą różnorodnosc gatunkow i wogole przyrody? Oświeć mnie;)
No chyba że milioony/ba miliardy różnych zwierząt zaczęły się rozwijać każde samoistnie niezależnie od drugiego (nie mialy wspolnego przodka albo tylko częsc z nich miala). To by musiał byc jakis cholerny zbieg okolicznosci zeby nie nazwac códWink skoro powstanie "czegos" zyjącego z niczego (chocby najmniejszego pierwotniaka czy bakterii nie mówiąc juz o istotach bardziej rozwiniętych) jest tak malo pradopobodne ze prawie niemozliwe. to co dopiero powstanie iluś takich żyjątek pod rząd.

Tutaj masz żywcem ściągnięte obliczone prawdopodobieństwo ewolucji jednego prostego białka:
"Przejdźmy teraz do obliczania prawdopodobieństwa utworzenia się jednej molekuły białka z gotowych już aminokwasów. Dla uproszczenia założymy, że bierzemy pod uwagę jedno z najprostszych białek, zawierających zaledwie 100 aminokwasów.

Jak pamiętamy, założyliśmy, że dysponujemy 20 rodzajami aminokwasów na jednym miejscu. Interesuje nas teraz prawdopodobieństwo samoistnego ułożenia się 100 aminokwasów w odpowiednim porządku. Nawet bez liczenia możemy spodziewać się, że szansa spontanicznego ułożenia się "liter" w 100-literowe słowo (lub zdanie) posiadające sens — jest małe. Pytanie jednak, jak małe?

Łatwo można wykazać, że mając 20 rodzajów liter istnieje 20100 czyli 10130 sposobów ułożenia ich w 100-literowe słowa. A zatem prawdopodobieństwo ułożenia się 20 aminokwasów w odpowiedni sposób wynosi 1/10130. Otrzymana liczba jest tak mała, że nie sposób ją sobie wyobrazić. Następująca ilustracja powinna pomóc w jej oszacowaniu.

Wszystkie gwiazdy, dostępne obserwacji zwłaszcza okiem nieuzbrojonym, ułożone są w formie olbrzymiego dysku. Jest to nasza Galaktyka. Zawiera ona około 1011 gwiazd. Cały wszechświat posiada około 109 galaktyk. Ogółem jest około 1020 gwiazd w całym wszechświecie. Nasze Słońce jest jedną z nich. Jest ono w istocie jedną z podrzędnych gwiazd, pomimo, iż pod względem pojemności jest około milion razy większe od Ziemi.

Załóżmy, że cały wszechświat, tzn. wszystkie gwiazdy i planety we wszechświecie zrobione są z pyłu. Każde ziarenko pyłu jest tak małe, że zaledwie można je odróżnić nieuzbrojonym okiem. Załóżmy też, że wszystkie ziarenka pyłu w całym wszechświecie są zupełnie jednakowe, a tylko jedno, jedyne ziarenko różni się od pozostałych np. kolorem. Jaka jest szansa na znalezienie tego jednego, małego pyłku we wszechświecie?

Można policzyć, iż cały wszechświat zawierałby 1060 ziarenek pyłu. Szansa znalezienia jednego odmiennego wynosi więc 1/1060. Prawdopodobieństwo znalezienia tego pyłku jest zatem 1070 razy większe, niż prawdopodobieństwo samoistnego utworzenia się jednej, prostej molekuły białka z gotowych już aminokwasów. Prawdopodobieństwo utworzenia się cząsteczki białka z oddzielnych atomów jest oczywiście znacznie mniejsze.

Życie jest nazbyt złożone, aby można było wyjaśnić je przy pomocy prostych teorii ewolucji. Nawet najprostsza żywa komórka składa się z wielu molekuł, działających w doskonale zorganizowany sposób. Zanim więc taka jednostka życia mogłaby rozwinąć się samoistnie, proces ewolucji oddzielnych molekuł życia musiałby być powtarzany wielokrotnie, co oczywiście zmniejsza prawdopodobieństwo ewolucji. Nowo utworzone drobiny musiałyby również ulegać zniszczeniu, zmniejszając w ten sposób jeszcze bardziej szanse ewolucji życia"

Dalej...

Ktoś inny porównywał kiedyś (chyba własnie w tej książce) że powstanie najprostrzego białka w procesie ewolucji jest tak amo prawdopodobne jak to że będę codziennie znajdować pod swoim domem 1000zł i tak przez miesiąc. Ty no bomba fajnie by było;D Zapewne powiesz ze tak jasne w punkcie widzenia naukowego jest to mozliwe bo mamy do dyspozycji miliony/miliardy lat ..ba wicznosc. Ah skoro tak to ja nadal czekam moze kiedys zostane tą milionerką;D

Tyyyy!!
A wogole dlaczego małpy nie wyginęły?
dlaczego chodzą do ziemi do dzisiaj? Przeciez to niemozliwe bo wg. teorii ewolucji my jestesmy zamiast nich bo one ewoluowaly w nas czy my wykształcilismy się z nich, jak kto woli.
To mam rozumiec tak?: ze jednym malpom zachciało się chodzić wyprostowanym i mówić bo już je plecy bolały od tego ciągłego garbienia się i miały dość porozumiewania się na migi i chrząknięciami;) to se powiedziały" a dobra ewoluujemy sobie co nam szkodzi" a inne wolaly byc staromodne i pozostaly malpami:D?

Jeśli wszelkie inne formy pośrednie odwaliły kite - wszystkie te neandertalczyki, australopiteki itp it nie zyją w naczych czsach obecnych (nie mówiąc juz o formach posrednich innych zwierząt) to czemu małpy nadal żyją? może one są jakies niesmiertelne czy co? no bo ja nie wiem innego wytlumaczenia chyba niema;d

Magia co? hehe
Pozatym nie wiem jak tobie ale mi się nie chce wierzyc ze moj pradziadek był szympansem hehe chyba mierze jednak troche wyzej;) Zreszta jakby sie tak glebiej zastanowic i popatrzec na niektorych moich znajomych to bo ja wiem..zaczynam wierzyc w teorie darwina haha;D

juz nawet nie namawiam Cię do religi. Ale jesli jestes ateistą to bądz chodziaz ateistą z klasą i poczytaj sobie najpierw troche na ten temat. rozpatrz wszystkie za i przeciw a nie slepo wierzysz w cos co ubzdural sobie kiedys jakis facet bo chcial stac sie slawny;)

Niestety nie rozumiem dzisiejszych ludzi. Każdy łyka wszystko to co powiedzą im w telewizji, napiszą w prasie czy nauczą w szkole. Bardzo łatwo jest nami manipulowac a my się wogóle nie bronimy. Człowiek od czegos ma ten mózg zeby troche nim poruszyc i zastanowic się nad tym co nam "podają" a nie tylko tak ślepo "łykać" z opaską na oczach i cieszyć się że ma dobry smak.
Bo ja wiem...może musimy jeszcze troche PODewolułować to staniemy się troche mądżejsi i zrozumiemy pewne sprawy:d;D

Numer Gadu-Gadu
730730
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Czw 21 Cze, 2007 17:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gościówa napisał/a:
Swoją drogą lepiej byś się przyznał, że nie wierzysz bo poprostu nie chcez uwierzyć w Boga a nie mówisz, że biblia jest bez sensu i nie trzyma się kupy bo w tym momencie tylko się osmieszasz;)

Nie wierzę, bo żadna religia nie jest według mnie rozsądna. Najlepiej znam chrześcijaństwo, więc widzę w nim najwięcej bzdur.
Gościówa napisał/a:
A skoro człowiek ewoluował zmałpy i jesteś tego taki pewnien to powiedz mi prosze, uświadom mnie

Już pisałem, z bardziej prymitywnej małpy. Czy to dla Ciebie naprawdę jakaś ujma mieć wspólnego przodka z kapucynką?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropogeneza
Gościówa napisał/a:
To chyab podstawowe pytanie. No ale jakbyć mi wyjaśnił dodatkowo z czego ewoluował np. kot, pies, słoń, krkodyl, wróbel itp itd itp itd

Cholera, nie jestem biologiem i nie gromadzę takich informacji. Wiem tyle, że ptaki i ssaki wydzieliły się z gadów, te zaś wyewoluowały z płazów.
Gościówa napisał/a:
A to że np. mucha ma coś do człowieka uznaje za kompletna bzdure.

A że człowiek został ulepiony z gliny lub stworzony z żebra innego człowieka to już super oczywiste?
Cytat:
TO ciekawe dlaczego "jakies tam zwierzątko" tak je nazwijmy które było tym pierwszym ogniwem od którego wszystko się zaczęło w którymś tam pokoleniu jedno z nich zaczęło ewolułować w inne stworzenie niż jego "bracia" co? Skoro mieli taką samą budowę i pochodzili od jednych "rodziców", mieli te same geny to chyba biologicznie niemożliwe co? Więć wytlumacz mi skąd mamy tkaą różnorodnosc gatunkow i wogole przyrody? Oświeć mnie;)

Chodzi właśnie o to, że te zwierzątka nie miały takich samych genów co ich rodzice. Przypadkowa mutacja powodowała, że pojawiała się u nich jakaś nowa cecha, jakiej nie było wcześniej. Jeśli mutacja była korzystna, to te zwierzątka rozmnażały się, miały potomstwo, dzięki nowej cesze były lepiej przystosowane by przetrwać w trudnych warunkach. Jeśli ta mutacja była niekorzystna, to to zwierzątko i jego potomkowie było gorzej przystosowane do życia i było mniejsze prawdopodobieństwo, że jego geny się zachowają.
Gościówa napisał/a:
A wogole dlaczego małpy nie wyginęły? dlaczego chodzą do ziemi do dzisiaj? Przeciez to niemozliwe bo wg. teorii ewolucji my jestesmy zamiast nich bo one ewoluowaly w nas czy my wykształcilismy się z nich, jak kto woli.

To że my jesteśmy przystosowani do życia lepiej niż szympansy nie znaczy, że one są całkiem do niczego. Taki szympans jest na tyle mądry, że potrafi uniknąć drapieżników, pożywienie zdobywa całkiem nieźle, z człowiekiem widocznie nie musiał konkurować (były jakieś hipotezy, że człowiek wyewoulował z tych małp, które przeniosły się na sawanny albo coś w tym stylu; nie wiem, biologia to nie mój konik).
Gościówa napisał/a:
To mam rozumiec tak?: ze jednym malpom zachciało się chodzić wyprostowanym i mówić bo już je plecy bolały od tego ciągłego garbienia się i miały dość porozumiewania się na migi i chrząknięciami;) to se powiedziały" a dobra ewoluujemy sobie co nam szkodzi" a inne wolaly byc staromodne i pozostaly malpami:D?

Ewolucja nie jest zależna od woli istot, które jej podlegają. To kwestia przypadku, coś w stylu albo dzisiaj wygram w Totka (urodziłem się z korzystnym genem), albo wpadnę pod samochód (jakaś poważna choroba genetyczna). Prawdopodobieństwo obu wydarzeń jest bardzo małe, ale istnieje.
Cytat:
Jeśli wszelkie inne formy pośrednie odwaliły kite - wszystkie te neandertalczyki, australopiteki itp it nie zyją w naczych czsach obecnych (nie mówiąc juz o formach posrednich innych zwierząt) to czemu małpy nadal żyją? może one są jakies niesmiertelne czy co? no bo ja nie wiem innego wytlumaczenia chyba niema;d

Inne gatunki miały po prostu pecha, trafiły na niekorzystne warunki. Gdy szympansy sobie śmigały po Afryce, Neandertalczykom akurat trafiła się epoka lodowcowa połączona z (prawdopodobnie) konkurencją z Homo sapiens. I biedaczyska pomarły z głodu.
Cytat:
juz nawet nie namawiam Cię do religi. Ale jesli jestes ateistą to bądz chodziaz ateistą z klasą i poczytaj sobie najpierw troche na ten temat.

Na jaki temat? Religii? A od czego zacząć? Od pogańskich bożków płodności? A może na temat ewolucji? Tu swoimi pytaniami udowodniłaś, że sama nie masz żadnej wiedzy na ten temat.
Gościówa napisał/a:
slepo wierzysz w cos co ubzdural sobie kiedys jakis facet bo chcial stac sie slawny;)

Tak bardzo chciał się stać sławny, że wahał się, czy w ogóle publikować wyniki swoich badań. Dopiero, gdy dowiedział się, że jakiś inny naukowiec był bliski tych samych wniosków, Darwin zdecydował się na publikację, by wyprzedzić tamtego.
Cytat:
Bo ja wiem...może musimy jeszcze troche PODewolułować to staniemy się troche mądżejsi i zrozumiemy pewne sprawy:d;D

Ty hyba nie maż gena otrografji.

Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 21 Cze, 2007 19:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zaczynacie wchodzić w paranoję, oboje, spasujcie trochę.
Powrót do góry
Laki Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Trance Addict!
Aktywista

PostWysłany: Pią 22 Cze, 2007 11:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Może ta rozmowa na priva, bo tu chyba nikt nie czyta, a jeden post ma wielkośc strony, co nie korzystnie wpływa na forum ;p
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4419134
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Pią 22 Cze, 2007 13:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri czyta i opieprza Smile

Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Pią 22 Cze, 2007 20:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Laki napisał/a:
Może ta rozmowa na priva, bo tu chyba nikt nie czyta, a jeden post ma wielkośc strony, co nie korzystnie wpływa na forum ;p
Ja dobrnełam aż do połowy ;P

Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 22 Cze, 2007 21:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Temat był taki jaki był więc raczej każdy może się wypowiadać co o tym sądzi i czy wierzy w to czy w tamto;) Zresztą ja nie mam zamiaru z nikim się kłócić i nikogo do niczego przekonywać a jeżeli ktoś poczuł się urażony moimipostami to przepraszam bo nie miałam takiego zamiaru:) Jest to poprostu wolna dyskusja, czasami to bywa ciekawe Wink Ale moze zeczywiscie za bardzo się rozdrabniamy.xP Pozatym niech się inni tez troche wypowiedzą.
I tak podziwima ze do polowy dobrnęłas hehe:D

P.s z ortografii nigdy nie byłam dobra;) ale chyba każdy ma swoje słabe strony;>

Numer Gadu-Gadu
730730
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Nie 24 Cze, 2007 00:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gościówa napisał/a:
(...) ale chyba każdy ma swoje słabe strony;>

Ja nie mam ;D

Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 24 Cze, 2007 07:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nie mam, a nawet przeczytałem wasze wypociny, i mówiąc że dochodzicie do paranoi chodziło mi o fakt, ze Słupek zawzięcie argumentami z kosmosu obala dekotryny religijne, a Gościówa równie dobrymi argumentami teorię ewolucji.
Powrót do góry
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu