Ksiądz ma wystarczającą wiedze, aby udzielać rad dotycząych małżeństwa.
A co do celibatu- jeśli to Cie aż tak bardzo nurtuje, zachęcam do przeczytania tamtego artykułu!
_________________ "Oto Ja was posyłam jak owce między wilki. Bądźcie więc roztropni jak węże, a nieskazitelni jak gołębie!" Mt 10,16
"Weź udział w trudach i przeciwnościach jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa!" 2 Tm 2,3
Ksiądz ma wystarczającą wiedze, aby udzielać rad dotycząych małżeństwa.
Z czego jego wiedza wynika? Kończył psychologię? Seksuologię? Miał kiedyś żonę? Księża nie mają przygotowania tak praktycznego, jak teoretycznego (w końcu wykładowcy w seminariach także są kawalerami).
Cytat:
A co do celibatu- jeśli to Cie aż tak bardzo nurtuje, zachęcam do przeczytania tamtego artykułu!
Przeczytałem i nadal nie wiem, dlaczego akurat wtedy zmieniły się kościelne przepisy. Zwłaszcza, że argumenty za małżeństwami także się w artykule pojawiają.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Wysłany: Czw 02 Lis, 2006 21:15
Słupek - W tym wypadku również się mylisz - Ale Augustyn też nie ma racji - Praktyki prowadzi ksiądz, bo ślub kościelny jest religijnym obrzędem. Jeśli sobie tego życzysz to możesz zapisać się do seksuologa wraz ze swoją przyszłą małżonką i obmówić wszystkie sprawy jakie sobie tylko życzysz - Są to ludzie do tego wykształceni. Płacisz - masz. Taka czysta prawda.
Mnie już nic nie zdziwi. W tym kraju specjalistą od praw kobiet może być Wierzejski, stary prawiczek od małżeństw, a byle babcia od żydów.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer