Z racji, ze narzekacie, że na forum nie ma nowych tematów, postanowiłem dodać coś od siebie.
Interesujecie się dziejami swoich rodów? Kto był czyim bratem czy stryjkiem, kto gdzie zamieszkał, kim był, co robił? Znacie imiona swoich dawnych przodków lub dalekich kuzynów? Może okaże się, że na forum ktoś jest z kimś spokrewniony.
Teraz prywata. Czy jest tu może ktoś, kto ma przodków z miejscowości Skępe, Kukowo, Turza Wilcza, Ligowo, Osiek, Kokoszczyn (ob. gm. Mochowo, powiat sierpecki, dawne woj. płockie, teraz mazowieckie)? Jeśli tak, proszę o nazwiska.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Rodzina od strony mamy bedzie wydawać książke z drzewem genealogicznym, dziejami rodziny itd.
Mojego taty ciotki jakaś kuzynka daleka, czy ktoś jest chrzestną Kwaśniewskiego o_O tak mówią wszyscy
O cholera, to z którego roku macie najstarsze zapisy? 1600?
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Nie wiem bo specjalnie sie tym nie interesowałam ale ostatnio jak rozmawiałam z babcią to mówiła ze 15 pokolen napewno jest opisanych jak nie wiecej.
[ Dodano: Sro 31 Sty, 2007 ]
Słupek napisał/a:
O cholera, to z którego roku macie najstarsze zapisy? 1600?
w mojej rodzinie wiekszosc kobiet bardzo mlodo zachodzila w ciaze wiec az tak odlegly rok to raczej nie bedzie. moja pra pra babcia za zycia zostala pra pra pra babcia a miala zaledwie 90 lat
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Kiedyś w chwili natchnienia szukałem sobie po przodkach w poszukiwaniu herbu rodowego. Nie doszukałem się, z powodu błędów w zapisach (... jak mnie to drażni : ) ). Dwa pokolenia wstecz w moim nazwisku popełniono błąd - Ale dobra, do tego łatwo dojść. Potem około 7-8 pokoleń też nazwisko się zmienia, dalej to już używa się kilku form, i właściwie nie wiadomo o co chodzi : ).
Ale natchnienie było, natchnienie minęło : )
Jedyne do czego udało mi się dotrzeć, to fakt, że rodzina matki pochodzi z rodziny czystko chłopskiej, o rodzinie ojca niewiele wiem.
http://przodek.pl/
Tutaj masz różne artykuły na ten temat i tablice ogłoszeń, dzięki której przy odrobinie szczęścia znajdziesz jakichś krewnych także interesujących się tematem.
—Michael Shermer