Wysłany: Czw 19 Kwi, 2007 17:44 Umysł ścisły a humanistyczny.
Podobno to rozróżnienie "działa" i można podzielić ludzi według tej zasady. Ścisły, jako człowiek który analizuje liczy, humanistyczny, ten który ma zdolności artystyczne, potrafi się wysławiać i takie tam. Więc jacy wy jestescie ? Tak zresztą zastanawialam się czy jest jakiś test gdzie można to sprawdzić, bo w sumie nie wiem czy jestem ścisła czy może nie ^^.
Ja np już trochę w gimnazjum miałam problem z przedmiotami ścisłymi, a z humanistycznymi nie, teraz jak się dużo bardziej przykładam dopiero zauważam znaczną różnicę. Z historii, polskie 4 nie jest dużym problemem, z matematyki czy fizyki to muszę się namęczyć na 2.. no ale jest sporo osób które i to i to potrafią.
No tak, podchodzę do tego z przymrużeniem oka, ale niektórzy mi mówią że oni humanistyczni, i tak ciekawa byłam.
No na pewno są pewne predyspozycje do określonych dziedzin, ale jeżeli ma to jakiś związek, to może on jest prawdziwy ?
Różnie to bywa. Dlatego tworzą klasy z rozszerzeniami humanistycznymi lub ścisłymi.
Ja np. chodzę do klasy matematyczno-angielskiej i wszyscy mówią że to dziwna klasa ni humaniści ni ścisłowcy
Dlatego tworzą klasy z rozszerzeniami humanistycznymi lub ścisłymi.
I dlatego do tzw. klas humanistycznych są niższe progi? I dlatego przyszli prawnicy chodzą do matfizów?
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Ja nienawidze polskiego i historii. Ale na 4 wyciągam. A robienie zadania z matmy i uczenie się z niej,( a dokładniej liczny, bo geometria jest bleee..) sprawia mi przyjemność. Moge liczyć caaały czas ;] I mam bez problemu na koniec 4, moze nawet bedzie 5
I chodze do klasy mat-inf. Ja mam chyba umysł ścisły, nie?
PozdróFFka
_________________ ".. bo marzenia pozwalają przetrwać najtrudniejsze chwile"
Chyba bardzej humanistyczny. Nie jestem najgorsza z matematyki (powiedziałabym nawet, że na odwrót ; ) ), ale za nią nie przepadam, a z humanistycznym umysłem nie wiążą się jedynie lekcje j. polskiego, ale też pisanie dla przyjemności, co bardzo lubię robić ; )
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer