czy tampony sa w 100 % baepieczne?czy 1 wlożenie go boli?
ktore sa najlepsze na 1 raz? o.b,belli,naturelli,czy tampaxy?z aplikatorem czy bez??
jaka to różnica??
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 18:56
Jeśli będziesz przetrzymywła je zbyt długo to mogą spowodować nadżerkę, TSS, rozwój jakiejś infekcji itd., ale zmieniając regularnie takie coś nie powinno się zdarzyć, poza tym skuteczniej usuwają wydzielinę miesiączkową dzięki czemu trzykrotnie zmniejszaja ryzyko wystąpienia endometriozy.
Jeśli nie jesteś na tyle odważna aby włożyć sobie palec do pochwy to aplikator chyba będzie niezbędny, ale jeżeli nie rozczulasz się nad sobą to nie jest Ci potrzebny.
Wydaje mi sie, że Ob są najchłonniejsze. Ja mam ostatnio okropnie obfite miesiączki i tylko one wytrzymują mi 3-4 h, inne już po 2 przeciekają. Kiedyś "rozebrałyśmy" z ciocią tampax'a mini i okazało się, że w środku ma zwykłą gaze
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 19:11
najlepsze są OB i MINI, od Ciebie zależy czy chcesz z aplikatorem czy nie.Osobisice uwazam, ze3 jest to zbedne.Tampony sa bezpieczne,o ile sa własciwie stosowane.
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sob 07 Lip, 2007 10:58
szczerze mówiąc te tampony z aplikatorem są gorszej jakości, przynajmniej tampaxy, a do tego dużo bawienia się z aplikatorem, co wcale wygodniejsze i łatwiejsze nie jest, próbowałam raz, z ciekawości, mi nie odpowiada.
Według mnie lepsze są bez aplikatora. Nawet łatwiej się je aplikuje. Kiedyś tak się męczyłam z Bellą z aplikatorem (rurka nie chciała wejść w tą drugą rurkę), że się wkurzyłam, rozebrałam z aplikatora i włożyłam normalnie. Na pierwszy raz najlepsze O.b mini, bo mają powłoczkę Pro Comfort i jest łatwiej, choć jak już później to pod względem chłonności Bella mini, niby ten sam rozmiar, ale jednak się różnią chłonnością.