Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009 17:28 Co warto robic w czasie dojrzewania,a co nie?
Witajcie,kieruje sie do was z mala prosba
Co mozna uprawiac za sport podczas dorastania,a czego nie mozna robic?
Wiem ze nie mozna palic (tego w ogole nikt nie powinien robic ) i podnosic ciezary,chodzic na silownie itp...
Wiem natomiast ze mozna chodzic na karate,biegac,tylko chcialbym poznac wasze zdanie,wasze propozycje na ten temat.
Mam nadzieje ze dostane szczere odpowiedzi
Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009 19:16
Generalnie można uprawiać każdy sport, siłownia też wcale nie jest zakazana. Kwestią jest tylko intensywność treningów wyspecjalizowanych. Nie można za bardzo "zamęczać swojego ciała", bo po prostu w czasie silnego dojrzewania może dojść do pewnych zaburzeń.
Oczywiście najbardziej wskazane są siatkówka, pływanie, gimnastyka, gdyż kształtują One ładnie wszystkie mięśnie i pomagają w równomiernym rozwoju.
Shaunri-Jezeli daje 50 pompek spoko dziennie to ine mysle jeszcze aby to bylo przemeczanie,"80x 3kg" juz moze tak,ale dziekuje za info,byleby sie ruszac w tym czasie
Wiesz,z czasem to sie nie czuje nacisku,ja "cos" czuje dopiero przy 40-45 pompce,ale nie przeciazam.Codziennie ide sobie biegac na stadion,a i mam pytanie,troche smieszne-Mysle ze calowac sie tez dobrze jesy w okresie,z tego co wiem to 3 minuty lizania= -700 kalorii
Tylko lekarze mi wciskaja ze calowanie siew takim wieku jest ryzykowne-Latwo przemiescic bakterie,szczegolnie powszechnie znana w ostatnim czasie wirus HIV,sida,ale nie slucham ich pieprzenia,na wakacjach bedzie lajtowo z laskami (bzykanko hehe )
A i przy okazji,w trybie naglym pojawily mi sie pryszczki (po mojemu to nazwe syfy),ale nie zamierzam to psikac jakas industrija czy technologia wysokiej jakosci itd...Zna ktos domowe sposoby na te pryszczki?
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 08:26
Nie musisz czuć "czegoś" - Bo i nie chodzi o to, żeby dojść do tysiąca pompek dziennie. Chodzi o utrzymanie codziennej, odpowiedniej pracy mięśni. Robisz pompki jednego, czy kilku rodzajów? Dodajesz do tego brzuszki?
I najważniejsze - robisz aeroby?
Dalej - Wirus HIV nie przenosi się przez ślinę, to było mówione milion razy.
No i ostatecznie - nie ma lekarstwa na pryszcze. Domowego tym bardziej : )
wiesz jak dla mnie to powinieneś ćwiczyć i wgl ..
ja np. jestem w klasie sportowej i nie powinnam palić ... a jest odwrotnie x D
ale z tym całowaniem to trochę mnie śmieszy . Bo jeśli się chudnie -700 kilokalori to powinnam być dawno chuda jak patyk x D
Hehehe
Shaunri robie kilka rodzajow;robie zwykle,na piesciach,jedna reka,4 palcami(trudno jest je robic ) na 3 palcach probowalem ale doszlem tylko do 10
Brzuszki rownierz dodaje,zwyklych nie robie bo sa "byt latwie" juz wiec "wieszam" nogi w powietrzu,rece za glowe daje i bije z 30-50 brzuszkow
Oczywiscie,przed tym treningiem dobrze rozgrzewam szczegolnie rece (na pompki) i kregoslup,w ogole to gorna czesc ciala (na brzuszki).I wiem ze nie chodzi o to zeby robic 1000 pompek i nic nie czuc,raz probowalem isc "poza wlasnego siebie" i dorobilem sie 90 pompek.Rownierz dla "punkciarzy" powiem ze szybkie robienie pompek wcale dobrego efektu nie przynosi,jak bedziecie rozkladac to to szybciej bedziecie sie meczyli (wtedy naprawde zobaczycie ile potraficie) i jest lepszy efekt (miesnie szybciej sie rozwija).Tak samo z brzuszkami.
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 12:20
1) Czyli kompletny brak aerobiki - błąd. Pamiętaj - rozgrzewanie się przed treningiem, a rozciąganie rozwijających się mięśni i dbanie o dobre funkcjonowanie stawów to dwie różne rzeczy.
2) Nie chodzi o to, żeby na raz zrobić jak najwięcej - seria pompek powinna składać się z około 10-15, potem chwila przerwy i kolejna seria. Takich serii jednego rodzaju pompek w jednym treningu ze 3 i będzie dobrze.
To samo z brzuszkami, to samo w sumie ze wszystkim jeśli chodzi o trening.
Brzuszków też mamy kilka rodzajów - jeśli idą Ci już tak łatwo, to warto o tym pomyśleć.
Dobrze że robisz różne rodzaje pompek - Kwestia jest też taka, żeby mieszać tutaj ułożenie rąk - przy tułowiu na wysokości pasa, przy tułowiu na wysokości ramion, oraz szeroko rozstawione na wysokości ramion. Dzięki temu możesz trenować wiele partii mięśni przy pomocy prosty pompek, tak zresztą przez wielu niedocenionych : )
Pompki na jednej ręce można sobie z drugiej strony darować - dobre do szpanowania, złe do trenowania.
Pompki na jednej ręce można sobie z drugiej strony darować - dobre do szpanowania, złe do trenowania.
A tam...Ja tym nie szpanuje
A z pompkami,nawet jezeli na raz robie 45 a nie 15,to skupiam sie na kazdej pompce,probuje robic 1 pompki na 1,5 sekundy (czyli na tyle wolno,zeby miesien wczesnie zaczynal bolec czyli meczyc sie) to te 45 pompek robie w 67 sekund (w dziesietnymi nie daje bo nie ma tego na chrono )
A tak to Shaunri dziekuje bardzo za rady naprawde sie przydaja
Wiesz,z czasem to sie nie czuje nacisku,ja "cos" czuje dopiero przy 40-45 pompce,ale nie przeciazam.Codziennie ide sobie biegac na stadion,a i mam pytanie,troche smieszne-Mysle ze calowac sie tez dobrze jesy w okresie,z tego co wiem to 3 minuty lizania= -700 kalorii
Tylko lekarze mi wciskaja ze calowanie siew takim wieku jest ryzykowne-Latwo przemiescic bakterie,szczegolnie powszechnie znana w ostatnim czasie wirus HIV,sida,ale nie slucham ich pieprzenia,na wakacjach bedzie lajtowo z laskami (bzykanko hehe )
A i przy okazji,w trybie naglym pojawily mi sie pryszczki (po mojemu to nazwe syfy),ale nie zamierzam to psikac jakas industrija czy technologia wysokiej jakosci itd...Zna ktos domowe sposoby na te pryszczki?
już niegdzie słyszeliście o mojej matce i wiecie co zrobiła przyparła mnie do ściany w kuchni i zaczeła mi je wyściskać (Ból nie wyobrażalny) a później byłem spocony jak szczur i cały czerwony....