Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 21:59 Co mam robić? Co się dzieje?
No więc tak, mam 12 lat,
ostatnio dostawałam bardzo silnych bólów podbrzusza,
piersi mi jakoś tak sztywniały (wiem, chyba dziwne),
miałam okropny humor.
Obudziłam się rano i na wkładce higienicznej miałam takie dziwne brązowe plamy,
podchodzące trochę pod czerwone,
ale to nie była krew, następnego dnia plamy były większe.
Obecnie teraz dalej tak mam.
Chcę wiedzieć czy to już zbliża się okres?
Czy to może już jest okres!?
Z mamą na te tematy głupio się rozmawia więc dziewczyny proszę was, powiedzcie mi co mam robić
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 22:13
Krew miesięczna nie jest idealnie czerwona, po kontakcie z powietrzem robi się brązowawa. Właściwie to zazwyczaj przed pierwszym okresem pojawia się właśnie taka wydzielina zamiast normalnej krwi, ale trudno powiedziec czy to jest pierwszy - bardzo mało obfity - ale już okres, czy nie. Może to być okres, skoro boli Cię brzuch i piersi. Myślę że powinnaś dalej obserwować swoje ciało, czy w ciągu następnych dni minie krwawienie i czy pojawi się za miesiąc/dwa, W każdym razie wszystko z Tobą w porządku. W organiźmie nic nie jest nagle, musi się on przygotować do regularnego miesiączkowania.
Bóle piersi to jak najbardziej oznaka dojrzewania (nawet niektórzy chłopcy tak mają jak mają zaburzenia chormonalne).
Zmiany humoru to też nic niezwykłego. Raz chce Ci ię śmiać a zaraz esteś wściekła... Tak to już jest. To też jest oznaka dojrzewania.
Agata1996 napisał/a:
Obudziłam się rano i na wkładce higienicznej miałam takie dziwne brązowe plamy,
podchodzące trochę pod czerwone,
ale to nie była krew, następnego dnia plamy były większe.
Z tego co opisujesz to to ednak była krew. Miesiączka.
Tego to akurat nie jestem pewien (w końcu estem chłopakiem).
joasia wiesz jak czytam to co Jakubo pisze to śmiać mi się chce .
weź Jakubo się nie odzywaj w tematach o okresie bo gów** wiesz tak naprawde !!
nie myl miesiączki z dojrzewaniem dziecko !!
jeżeli dla ciebie okres to dojrzewanie to mówie ci daleko zajdziesz
jeżeli dajmy dziewczyna ma okres regularny czyli co miesiąc to powinna co miesiąc dojrzewać !? to sorry w twoim przypadku tak piszesz ; /
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 24 Sty, 2009 12:20
No niestety tak. Jakubo, bierz przykład ze mnie, jak czegoś nie wiem, to proszę o objaśnienie, a ono przychodzi nawet niezłe : )
_________________ "Nie jestem ciałem, w którym mieszka dusza. Jestem duszą, która ma widzialną część zwaną ciałem" <><><><><><><><><><><>
www.zwykle-zycie-pewnej-nastolatki.bloog.pl