Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 18:53 bajki edukacyjne - pomysły zadań dla dzieci. Pomocy!!
Nie wiem gdzie tego posta umieścić, więc to miejsce wydało mi się najlepsze
Bardzo proszę Was o pomoc, jestem studentką, mam przygotować propozycje zadań, ćwiczeń dla dzieci w różnych przedziałach wiekowych. Zadania te mają dotyczyć bajek edukacyjnych (nie mylić z terapeutycznymi).
Te przedziały to:
0-1 rok życia
2-3
4-6
7-9
10-13
Ostatnio coś kiepsko u mnie z kreatywnością, nie ma zbytnio literatury podającej propozycje. Zadania te mają stymulować rozwój dziecka, mogą to być zabawy praktyczne, umysłowe itp., każde które wpływają pozytywnie na dziecko mogą wykorzystywać tylko motyw z takiej bajki, bądź fragmenty bajki itp.
Byłabym bardzo bardzo wdzięczna, gdyby ktoś miał jakiś pomysł i zechciał się podzielić. Nie chcę iść na łatwiznę, poprostu może dzięki Wam wpadnę na jakiś fajny pomysł zabawy.
Możesz wpisać w google i poczytać. Nie przepisywać słowo w słowo. To tak samo jak z lekturą czytasz ją a później musisz napisac o niej takie opowiadanie. To zadanie potraktuj tak samo, poczytaj w necie i później napisz to co zapamietałaś.
_________________ Łap chwile, jakby Świat miał się jutro skończyć!
Kochaj życie <3
Twilight ;*
Zapewniam, że Google już przeszukałam wzdłuż i wszerz, tutaj chodzi o pomysły zabaw, które można przeprowadzić z dzieciakami, a nie o żadną teorię. Kilka już mam, ale to raczej dla młodszych dzieci, bo wiadomo, że to dla nich głównie przeznaczone są bajki. Gorzej ze starszymi, tutaj już pojawiają się problemy, bo w wieku 13 lat raczej nie czyta się już bajek...
No racja, przykro mi, że nie pomogłam. Najgorsze jest to, że muszą to być bajki. Mam pomyśly na coś innego. Jednak moze jeszcze ci pomoge, w jakiej formie mają być bajki? Jako książka czy jako film?
Kochaj życie <3
Twilight ;*
No właśnie, o tyle jest tutaj ciężko, że temat taki a nie inny, ale niestety nie miałam dużego wyboru.
Mają to być bajki w formie książkowej, nie telewizyjne no i dodatkowo takie, które uczą czegoś, jak sama nazwa mówi - bajki edukacyjne
Wczoraj wymyśliłam jedną "zabawę" - zrobiłam taką planszę z okienkami, pod którą wkłada się rysunek z motywem z jakiejś bajki i zadaniem jest oczywiście jak najszybsze odgadnięcie z jakiej bajki pochodzi ten obrazek, odkrywając poszczególne okienka. Wbrew pozorom może to być trudne, ponieważ obrazki zawierają dużo szczegółów i trzeba odkryć odpowiednie miejsce, żeby trafić na konkretną postać charakterystyczną dla bajki. Dalej do tego mini quiz ze znajomości bajki. Myślę, żeby zrobić to dla dzieci 7-9 lat, drużynowo, na punkty. Co sądzicie?
Twoja kreatywność powrociła. Tak bardzo dobry pomysł. Teraz i tak zostało jeszcze dużo grup wiekowych. Pomyśle też nad tym Proszę:
Grupa wiekowa: 4-6
Nazwa zabawy: Nazwy popularnych bajek dla dzieci.
Czego ma ona nauczyć: Dzieci nauczą się jak pisac literki i zapamiętają je, poprzez zabawę.
Opis zabawy/Na czym polega: Narysuj kilka postaci bajkowych, najlepiej takich by dzieci w tym wieku wiedziały co to jest np. "Kopciuszek". Pokazuj dzieciom rysunki i niech odgadną jaki to tytuł bajki, jeśli nie to im podpowiedz. Zapytaj [jeśli wiedzą, powinny] na jaką literę sie ten tytuł nazywa [to słychac i myślę, ze dzieci powinny to wiedzieć]. Jeśli powiedza dobrze to je pochwal, wtedy dziecko jeszcze bardziej chce pracować. Jednak gdy nie odgadnie, powiedz sama. Napisz je na tablicy i rozdaj dzieciom kartki niech spróbują ją napisać. Ważne jest aby tytuły nie zaczynały się na literę trudną do narysowania [dla dziecka]. Dla młodszych dzieci cztero, pięcio letnich najlepiej rysować litery drukowane, może gdy jednak pięcio latkowie są mądrzejsi literą taką jak się pisze, dużą i małą < i to już obowiązowo dla sześcio latków.
Mam nadzieję, ze ci pomogłam.
Kochaj życie <3
Twilight ;*
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009 17:29
@siex napisał/a:
Mam nadzieję, ze ci pomogłam.
Mam nadzieję, że przestaniesz ukrywać to, że pragniesz tylko punktów pomógł.