No wiec moj problem polega na tym ze mam nie regularny okres ale to dopiero 5 czy 6 wiec to chyba normalne nie ? no wiec mam albo tydzien lub 2 wczesniej lub pozniej , i niegdy nie wiem kiedy dostane bo ani nie boli mnie brzuch ani nic, ostatnio jak bylam w szkole ( 2 tyg przed spodziewanym okresem ) na majtkach bylo pelno krwi dzieki bogu ze mialam wkladke wiec nie przesiaklo no ale jak ja mam wiedziec kiedy dostane skoro nie ma zadnych "zapowiedzi"?
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 18 Lip 2009 Posty: 203
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009 23:20
Nieraz potrzeba kilku lat, żeby okres u dojrzewającej dziewczyny się ustabilizował. Jest to całkowicie normalne. Na razie możesz zawsze nosić przy sobie wkładki czy podpaski. Jeśli minie kilka lat i nadal będziesz miała ten problem, możesz się z tym zgłosić do ginekologa.
Okres może również się przesunąć pod wpływem stresu czy podróży.
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Wto 21 Lip, 2009 10:29
Z czasem zaczniesz kojarzyć pewne sygnały, które daje Ci organizm i nie będzie to dla Ciebie zaskoczeniem. To nie zawsze chodzi o bolący brzuch. Zresztą na początku okres nie jest zbyt obfity, więc raczej nic się nie powinno stać. Wystarczy że poczujesz kiedy zacznie coś z Ciebie wyciekać i zacznie Ci się robić mokro i załatwiasz sprawę na miejscu no oczywiście warto jak koleżanka powiedziała mieć przy sobie podpaskę.
no nie zawsze, bo mi właśnie skończył się 2 a jest tego tyle, że przebiłam siostrę (17 lat) i mamę ;]
_________________ "Leave me dreaming on the bed
See you right back here tomorrow for the next round
Keep this scene inside your head
As the bruises turn to yellow
The swelling goes down..."
no właśnie. 1 razem 1 dzięn 1 pare godzin; wyleciało tyle, że nawet fiu, fiu za wkładkę
_________________ "Leave me dreaming on the bed
See you right back here tomorrow for the next round
Keep this scene inside your head
As the bruises turn to yellow
The swelling goes down..."