No wiec mam 13 lat, 163 i waze 49 kg i sie odchudzam, wczsniej wazylam 55 ale przez odchudzanie waze tyle ile waze, jeszcze chce schudnac 2-3 kg. no i tyle schudlam bo jem tylko sniadanie,cos pomiedzy i obiad no i czy ta "dieta" jest bezpieczna?ile powinnam wazyc przy moim wzroscie.Tylko prosze nie odradzac mi odchudzania bo i tak sie nie dam namowic
Aga Gość
Wysłany: Wto 05 Lis, 2002 20:56 :(((
No myslalam ze Pan odpowie ale zawiodlam sie ((( A tak wogle to waze juz 48
No wiec mam 13 lat, 163 i waze 49 kg i sie odchudzam, wczsniej wazylam 55 ale przez odchudzanie waze tyle ile waze, jeszcze chce schudnac 2-3 kg. no i tyle schudlam bo jem tylko sniadanie,cos pomiedzy i obiad no i czy ta "dieta" jest bezpieczna?ile powinnam wazyc przy moim wzroscie.Tylko prosze nie odradzac mi odchudzania bo i tak sie nie dam namowic
Tak w zasadzie, to przez to zdanie:
Cytat:
Tylko prosze nie odradzac mi odchudzania bo i tak sie nie dam namowic
nie powinienem Ci wogólę odpisywać, bo nie ma sensu
Ale teraz poważnie - dla Twojego wzrostu najbardziej idealna waga wynosi około 52 kg. Mając 55 kg świetnie mieściłaś się w tzw. wadze normalnej. Teraz, mając 48 kg masz bardziej proporcje wagi do wzrostu bardziej odległe od idealnych, ale nadal mieszczą sie w normie.
Odchudzanie podczas dojrzewania w KAŻDYM przypadku (z wyjątkiem sytuacji uzasadnionych - zalecanych przez lekarza) jest szkodliwe i niebezpieczne. Zwykle osoby podejmujące różnego rodzaju diety nie mają zbyt szerokiej wiedzy o problemach żywienia - łatwo jest przypadkowo pozbawić organizm którejś z witamin mikroelementów czy np. wapnia tak niezbędnego podczas intensywnego wzrostu. Dlatego też dietę w okresie dojrzewania powinien zalecić wyłącznie lekarz. O odchudzaniu moża zacząć myśleć po 15-16 roku życia, kiedy waga ciała zaczyna się stabilizować.
Oczywiście (tak jak się spodziewałaś) odradzam odchudzanie w Twoim przypadku . Jeśli koniecznie chcesz stosować dietę, jedz kolację, ale lekkostrawną i nie później niż 2 godziny przed snem. Nawet podczas diety trzeba się regularnie odżywiać i jeść 4-5 razy dziennie o regularnych porach.
No myslalam ze Pan odpowie ale zawiodlam sie ((( A tak wogle to waze juz 48
Bardzo Cię przepraszam, Ago. Niestety - nie zawsze jestem w stanie znaleźć czasu aby odwiedzić Forum i odpowiedzieć na Wasze posty. Każdy post wymaga chwili zastanowienia i koncentracji - nie mogę przecież odpowiadać szybko i byle jak, bo przecież nie o to Wam chodzi. Staram się odpowiadać na bieżąco, ale teraz bardzo przytłoczyła mnie praca. Pracuję po 14-20 godzin dziennie i staram się znaleźć jeszcze kilka chwil dla mojej żony. Niełatwo to wszystko ze sobą połączyć. Ale nie zapomniałem o Was i właśnie nadrabiam zaległości. Mam nadzieję, że mi wybaczysz, podobnie jak wiele innych osób na Forum. Zależy mi na Waszym zaufaniu i zrobię wszystko, aby pomóc Wam w Waszych problemach. Jednak czasem musicie uzbroić się w nieco cierpliwości. Jeśli macie bardzo ważną sprawę, zawsze możecie podesłać mi e-maila. Maile przeglądam kilka(naście) razy dziennie.