Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Czw 05 Lut, 2004 14:22
Każdy ma inne zdanie na ten temat. Niektóre dziewczyny lecą do ginekologa już zaraz po tym,jak dostaną miesiączkę. Po co? Żeby się pochwalić? Wg. mnie tylko po to, jeśli np. będzie Ci coś dolegać(grzybica pochwy itp.) lub gdy np. jesteś w ciaży itp. Nie ma określonych zasad. Powinno się chodzić tylko wtedy, kiedy na prawdę coś Ci dolega. Albo np. pojawiły sie niepokojące objawy i nikt nie potraf Ci pomóc, a wiesz,ze to coś poważnego to powinnaś sie udać np. do ginekkologa.
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Czw 05 Lut, 2004 18:15
do ginekologa powinno się chodzić przy każdej niepokojącej objawie/chorobie oraz po skończeniu 21 roku życia na badania kontrolne okresowe, co bodajrze 3 miesiące jak sie nie myle, oraz gdy przyjdzie obawa zajścia w ciąże i gdy jesteś w ciąży to co miesiąc oraz regularnie przez kilka miesięcy po urodzeniu...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
to ja jeszcze dodam, że podobno powinno się pójść do ginekologa przed pierwszysm stosunkiem... Oczywiście jeśli ten stosunek jest przewidziany i wogóle, ale nie przypadkowa "wpadka" czy na imprezie... On doradzi najlepszy sposób antykoncepcji...
_________________ "... Idąc ulicą zauważ biednego kamyka,
jesiennego liścia, zapracowaną mrówkę,
małego wróbelka, jedną chmurkę na niebie,
pierwszą kroplę deszczu na sobie
i uśmiechnij się do siebie
i bądź z siebie dumny,
że potrafisz to wszystko zauważyć..."
Do ginekologa należy iść gdy:
- zauważycie niepokojące objawy (dziwny śluz, pieczenie sromu itp)
- najlepiej przed pierwszym współżyciem a już napewno ok. 18 roku życia. Warto wtedy porozmawiać o metodach antykoncepcyjnych i spradzić czy wszystko z Wami OK.
Od 18 roku życia badanie ginekologiczne należy przeprowadzać raz w roku. Przypomnijcie o tym Waszym mamom! Powiedzmy NIE chorobom narzadów rodnych. No, chyba że ktoś chce się ich pozbyć.
Ja słyszałam trzy opcje:
1- po pierwszej miesiączce
2- przd pierwszym stosunkiem...około 18 lat
3- dopiero gdy zauwazymy coś niepokojącego..upławy itp
ja uważam za prawidłowe opcje 2 i 3
Co do 1 miałabym wątpliwości. Jeśli miesiączka przebiega prawidłowo i nie jest zbyt bolesna sadze , że nie ma potrzeby.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
a jeszce jedno tam gdzieś ktoś napisał ze jak sie juz jest u tegoginekologa i jest się dziewicą to ze lepiej badanie robić przez odbyt no dobra zaluszymy że mu powiem zę jstem dziewicą a on na to ze sprawdzi i się okazuje ze mam przebita błone ( czy przy masturbacji można przepic błone albo urodzić sie z przebitą)i co w tedy zrobić ???
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Wto 10 Lut, 2004 16:42
można przebić sobie błonę podczas masturbacji, bodajrze można się też urodzić z przebitą albo i bez niej (ale chyba się mylę) i co wtedy zrobić? Nic. Lekarz może powiedizec że już się nie ma błony dziewiczej, i nic ci się nie stanie przez to.
posdroofka
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 11 Lut, 2004 08:55
???
Do ginekologa nie powinno się chodzić po pierwszej miesiączce, ale tak dziewczyny niektóre robią i po co ? Co ginekolog powie ? Zbada i powie, że wszystko w porządku, no chyba, że masz grzybicę pochwy, czy jakieś tam inne upławy, ale naprawdę poważne, a nie takie, że np. niemasz od 1 miesiączki następnęj, bo minęły 2 miesiące i nic...
Miesiączka jest nieregularna, dopiero po latach się ureguluje...
Czemu nie powinno sie chodzic do ginekologa po pierwszej miesiączce? Jeśli sie chce i nie ma problemu z przełamaniem wstydu to zawsze mozna pójść (nawet jesli nie ma wyraźnej potrzeby) nawet zeby sprawdzić tylko czy wszystko jest ok. To ze sie pójdzie do lekarza nawet tylko po to zeby zaspokoic swoja ciekawosc nie jest niczym złym. To tak jak np. kontrolna wizyta u dentysty lub mammografia (badanie piersi). Można nie chodzić w ogóle (z różnymi tego konsekwencjami), a mozna chodzić kontrolnie co jakiś czas.
Nie mam tu na myśli ze do ginekologa trzeba chodzic tak czesto jesli nie ma potrzeby, ale pierwsza wizyte mozna odbyc zawsze. Poza tym na pierwszej wizycie nie zawsze jest badanie, wystarczy czesto tylko sama rozmowa.
A to, ze sie przebije błonę samemu, (lub z innych powodów jej sie nie ma) to nic z tym nie trzeba robic (a mozna z tym w ogóle cos zrobic?), nic sie przez to nie stanie przecież. I tak najwazniejsza jest cnota (w sensie czystości), a nie to czy ma sie te błonę czy nie.
Moze sie również zdarzyc ze błona jest tak bardzo elastyczna i cienka ze nawet po pierwszym stosunku zostaje nie rozerwana, moze byc przebita dopiero po pierwszym porodzie. Choć to na pewno bardzo rzadkia sytuacja.
Do ???: Ginekolog sam dobiera rodzaj badania - jeśli jesteś dziewicą i sytuacja na to pozwala, to ogranicza badania przez pochwę do niezbędnego minimum. Jego naprawdę nie interesuje Twoja masturbacja (chyba, że np. zauważy jakieś ranki w okolicach pochwy - wtedy z pewnością zapyta o ich pochodzenie), tak samo jak nie interesuje go Twoje dziewictwo. Jeśli jesteś dziewicą - on będzie starał się to uszanować przez odpowiednio wykonane badanie. Jeśli nie - nie będzie przeprowadzał nikomu egzaminu dlaczego nie jesteś.
Czy ja mowiedziałam, że NIE WOLNO chodzić do ginekologa ? Można, ale jak się nie dzieje nic poważnego, to wizyta u niego jest bez sensu...
Jeśli chodzi o błonę śluzową, jak jest przebita, to czego się dziwić ? Podczas stosunku mogła być przebita, podczas masturbacji, czy też 'można tak się urodzić, jak wspominał deg'.
Kleo nie chciałam żeby to zabrzmiało tak, jakbym naskakiwała na Ciebie i na Twoja wypowiedź.
Ja nie marudze, tylko powiedziałam swoje zdanie (mimo ze odmienne od Twojego) ale to nie znaczy, ze marudze jesli nie zgadzam sie z Toba. Poprostu powiedziałam to co ja myśle. Mozesz sie ze mna nie zgodzić; i przepraszam zeodebrałas mój post jako naskoczenie na Ciebie (czy cokolwiek innego) nie chciałam Cie urazić.
Jeśli chodzi o błonę śluzową, jak jest przebita, to czego się dziwić ?
Kleo...Sorry ale Tobie chodziło o błone dziewiczą a nie śluzową...a to dwie różne rzeczy..na przyszłośc uważaj co piszesz.
I nie ma co się denerwować...Tresh nie chciała Cię obrazić.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Wizyta u ginekologa jest wciąż tematem tabu. Wiele kobiet boi się iść do gabinetu ginekologicznego, a młode dziewczyny odkładają pierwszą wizytę tak długo, jak tylko się da. Często kobiety, mimo iż zauważają niepokojące objawy, nie odwiedzają tego lekarza. Przyczyn jest wiele; złe traktowanie przez lekarza (normą jest pięciominutowa wizyta, bez rozmowy, pacjentka czuje się na fotelu jak przedmiot), przerażające opowiadania koleżanek, strach przed bólem. Poza tym, ukazywanie naszych najintymniejszych części ciała jest bardzo nieprzyjemne i krępujące. Jest to dla wielu kobiet wielki stres, którego trudno uniknąć.
Niewątpliwie wizyta u ginekologa nie jest przyjemną, jednak nie musi być straszna! Najważniejsze, to wiedzieć, czego się powinno oczekiwać lekarza i jakich badań można się spodziewać. Postaram się w niniejszym artykule odpowiedzieć na najważniejsze pytania dotyczące ginekologicznego badania.
Jak często każda kobieta powinna być ginekologicznie przebadana? Jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów, nie bierze leków hormonalnych, wystarczy, że zgłosi się do lekarza raz na rok. Kobiety po czterdziestym roku życia powinny zgłaszać się do lekarza, raz na pół roku. Jeśli występują objawy, takie jak plamienie z pochwy, ból w podbrzuszu, czy wyczuwalne są guzki lub zgrubienia w gruczołach sutkowych, należy niezwłocznie udać się do gabinetu ginekologicznego.
BADANIE
To wydaje się straszne... Wejście do gabinetu, krótka rozmowa z lekarzem, zdejmowanie bielizny, fotel, zaciśnięte mięśnie, potem ulga i "następna proszę". Tak nie powinno być. Na szczęście w wielu gabinetach ginekologicznych kobieta zostaje zbadana w sposób delikatny i bezbolesny. Niestety, większość tych gabinetów jest prywatnych, co kosztuje.... Jak powinno wyglądać rutynowe badanie? Pacjentka, po wejściu musi mieć czas na rozmowę, w czasie której lekarz dowie się, kiedy miała ostatnią miesiączkę, czy rodziła, itd. Potem pyta o problem, z którym kobieta przyszła. Teraz trzeba przygotować się do badania. Wystarczy zdjąć dolną bieliznę, dlatego bardzo wygodnie jest założyć do ginekologa spódnicę i pończochy. Nie jest to żaden obowiązek! Kiedyś, pan ginekolog odmówił zbadania mnie, bo byłą w spodniach... taka sytuacja nigdy nie powinna się zdarzyć.
Wykonywane zazwyczaj za pomocą jednorazowego wziernika. Lekarz delikatnie wprowadza go do pochwy (daje to pewne uczucie dyskomfortu, ale nie boli), dzięki czemu może dokładnie obejrzeć zewnętrzne ujście ścianki macicy. Badanie nie trwa długo.
Następnie lekarz za pomocą szpatułki może pobrać wydzielinę z pochwy. To zupełnie nic nie boli. Badanie ma na celu wykazanie, czy są niepokojące zmiany. W ten sam sposób wykonuje się badanie cytologiczne, ginekolog pobiera komórki, które są badane w laboratorium.
Lekarz może także wykonać badanie wewnętrzne dwuręczne. Ginekolog wprowadza wtedy palec do pochwy, a drugą ręką bada brzuch. Jest to nieprzyjemne badanie, czasem, niestety trochę bolesne. Jest to niezwykle ważne badanie, pomaga sprawdzić kształt, twardość, wielkość macicy, wykrywa występowanie guzków.
BADANIE PIERSI
Każdej pacjentce po przekroczeniu trzydziestego piątego roku życia lekarz powinien wykonać to badanie. W tym wieku powinno się raz w roku wykonać mammografię W czasie badania w gabinecie lekarskim, lekarz bada dotykiem piersi i węzły chłonne. Po takim badaniu ginekolog może zalecić badanie mammografem.
Wizyta u ginekologa to nie tylko badanie. To także rozmowa. Lekarz powinien poświęcić pacjentce tyle czasu, ile ona potrzebuje, a nie wyznaczone "7 minut". Niestety, w Polsce często lekarz prawie w ogóle nie rozmawia, nie tłumaczy kobiecie, jak działa lek, nie mówi na czym polega jej choroba, jakie mogą być skutki, itd. Mamy prawo pytać i dostawać wyczerpujące odpowiedzi!
JAKIEGO LEKARZA WYBRAĆ?
Najważniejsze pytanie, to czy wybrać kobietę, czy mężczyznę? Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, każda kobieta ma na ten temat swoje zdanie. Może czytelniczki Puelli wypowiedzą się na ten temat? Zapraszam do dyskusji, "czy kobieta jest lepszym ginekologiem?" Ale odchodząc od sprawy płci, lekarz powinien być także dobrym psychologiem. Musi umieć wusłuchać i zrozumieć. Musi być delikatny i rozumieć, że każde badanie to wielki stres dla pacjentki. Kobieta musi wiedzieć, co jej jest, jaki ma wybór. Musi wiedzieć, czy jest tylko jedna możliwa terapia, a jeśli jest ich więcej, ma prawo do zadecydowania, którą wybrać.