Witam, od pewnego czasu (może nawet od ok 4 lat? - nie pamiętam) mam czasami zimne ręce. np teraz w pokoju mam 21 stopni, ogólnie jest mi ciepło (jestem w krótkich spodenkach) a moje dłonie są zimne. Ale za jakiś czas znowu się robią ciepłe itd. Jest to czasami dla mnie głupia sytuacja jeśli chce się z kimś przywitac czy pieścić moją dziewcznę (kto by chciał zeby go dotykać lodowatą ręką?). Co o tym sądzicie, czy jest to jakaś choroba i czy wam też się takie coś zdarza?
P.S.
Sorry że umieszczam to w tym dziale ale nie widziałem działu w którym to się powinno znaleźć
Zimne ręce to objaw niedokrwienia. Jednak niedokrwienie (np na skutek miażdżycy) to domena raczej ludzi starszych. W Twoim przypadku zimne ręce mogą np. wynikać z nieodpowiedniego odżywiania (zbyt mało substancji energetycznych) choć osobiście wątpię, bo byłoby Ci zimno. Radzę Ci jednak ubierać się trochę lepiej przy tych 21 stopni - szybciej zagrzeją Ci się ręce. Substancje energetyczne "roznoszone" przez krew muszą na czas dotrzeć do Twoich rąk. Ponieważ ręce i nogi to miejsca "gdzie diabeł mówi dobranoc" , czyli końcówka Twojego układu krwionośnego, zatem najtrudniej właśnie tam dotrzeć.
Mnie też osobiście ręce zagrzewają się dość długo i nie jest to choroba. Po prostu musisz wcześniej o tym pomyśleć - przed spotkaniem z dziewczyną rozgrzać ręce - to przecież niezbyt trudne.
ja mam cały czas lodowate ręce może być nawet 35 stopni a moje ręce są jakbym je trzymała w lodówce każdy w omim domu ma ciepłe ręce a ja wciaż zimne kiedyś się tym cieszyłam bo wtedy wciąż mój "jeszcze nia chłopak - prawie" trzymał mnie za ręce i grzał mi jebyło cool ale teraz zaczyna mnie to dernerwować co mozna na to poradzic mam ciągle chodzic w rękawiczkach - to i tak nic nie daje ciągle mam lody a nie dłonie
Jeśli wychodzisz poza dom, zawsze ubieraj rękawiczki. To bardzo ważne.
I nie zapomnij o czapce.
Przez głowę "ucieka" około 30% całego ciepła i często efektem braku czapki są... zimne dłonie lub stopy.
A w domciu staraj sobie rozgrzać dłonie. W towarzystwie chłopaka zleć to oczywiście jemu