Lodzia: 11 lat to wcale nie jest tak wcześnie..co prawda ja dostałam w wieku 13...ale wieku 11 też można...okres można doistać nawet w wieku 10 lat!! (chodziaż żadko) ..jak i równiez w wieku 15 czy 16...Skoro boli Cię brzuch może to oznaczać zbliżającą sie miesiączke chodź nie musi. Brzuch może boleć z róznych powdów..ale jeśli towarzyszy temu wydzielina śluzowa możesz się spodziewać okresu. Najlepiej nos parę podpasek i paczke chusteczek higienicznych do szkoły gdyby cię to tam złapało. Jesli jednak ten brzuch będzie cie bolał bez przerwy i tak przez kilka miesięcy a miesiączka sie nie pojawi to idź do lekarza rodzinnego albo do przychodni..może się okazac że brzuch boli cie z innego powdu. Ale raczej chodzi o miesiączke. Nie przejmuj się. Jak juz mówiłam w wieku 11 lat można ja dostać. A i jesli ja już dostaniesz pamietajże na początku moze być niregularna więc sie tym nie przejmuj.. A co do tych bulów możesz łykac tableki przeciwbólowe - tylko nie za często!
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Ech...no nie wiem,czy to wybryk natury A co do Ciebie,Lodzia,to nie masz się czy martwić!Każdy dojrzewa w swoim czasie..Ja dostałam pierwszą miesiączkę ,jak miałam 12 lat,zresztą ból pod brzuchem nie musi koniecznie oznaczać,że miesiączka się zbliża.Mnie bolało pod brzuchem chyba z pół roku,zanim dostałam pierwszą .Zresztą mam jeszcze pytanie-ile miesięcy wydziela Ci się śluz z pochwy????O,teraz zauważyłam,że się trochę powtarzam po Gościówie
Hmmm...wiesz com...to wcale nie jest za wcześnie.
Znam osoby,które w tym wieku miały już okres.
Tak dla pewności możesz pogadac z mamą,albo iść do ginekologa.
A te bóle nie muszą być spowodowane miesiączką.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Sob 21 Lut, 2004 21:44
Idda napisał/a:
Ech...no nie wiem,czy to wybryk natury A co do Ciebie,Lodzia,to nie masz się czy martwić!Każdy dojrzewa w swoim czasie..Ja dostałam pierwszą miesiączkę ,jak miałam 12 lat,zresztą ból pod brzuchem nie musi koniecznie oznaczać,że miesiączka się zbliża.Mnie bolało pod brzuchem chyba z pół roku,zanim dostałam pierwszą .Zresztą mam jeszcze pytanie-ile miesięcy wydziela Ci się śluz z pochwy????O,teraz zauważyłam,że się trochę powtarzam po Gościówie
Śluz z pochwy wylatuje juz długo, nie wiem czy przez całe życie raczej do...(nie pamietam jak to sie nazywa) jak ma się ok 50,55 lat, kiedy kobieta przestaje miesiaczkować. Ale dokłądnie to nie wiem. A jeśli chodzi Ci- ile miesięcy przed pierwszą miesiączka-naprawdę jest różnie. Raz to 2 miesiące, raz rok, 2 lata. na forum mamy koleżankę, która jest zywym dowodem(NaStKa ),że moze trwać to nawet 4 lata. Ale to juz naprawdę, naprawdę rzadko się zdarza. Najcześciej dziewczyny czekają rok.
Lodzia -Co tu bedę dużo mówić,dziewczyny wszystko powiedziały To może(choć nie musi ) oznaczać miesiączkę. możesz np. mieć jakieś robaki czy coś. Najlepiej powiedz o tym mamie może razem coś wymyślicie. Moze nie tak od razu do ginekologa, jak to powiedziała koleżanka Nyszka, ale do zwykłego lekarza który ewentualnie wykluczy możliwosć występowania robaków(no...nie wiem jak to inaczej określić ) Miałam juz taki "fałszywy alarm" i wierz mi...To WCALE nie jest przyjemne
W wieku 11 lat to za wcześnie ? To nie oznacza koniecznie, że to może być miesiączka ! Może boli Cię wyrostek robaczkowy czy coś w tym stylu, ale możliwe, że się zbliża miesiączka. To nic strasznego ! Staniesz się "małą kobietką". Na pewno koleżanki Ci będą zazdrościć, bo można pomyśleć, że jesteś taka poważniejsza i w ogóle. Moja koleżanka w wieku 10 lat dostała miesiączkę. To nic takiego...
Nie martw się. Bóle w dołu brzycha nie tylko oznaczają, że miesiączka się zbliża. A masz wydzielinę śluzową ? Ona też gra w tym rolę ! Gdy jej nie masz, nie zbliża się miesiączka, gdy ją masz, zbliża się. Inni dostają po 6 miesiącach lub nawet po 3 latach od pojawienia się wydzieliny...
Przejrzyj forum, bo ten temat był wiele razy poruszany...
Ojjjj, wcale nie tak wcześnie! Każda dziewczyna dostaje okres w swoim czasie i to nie jest ani za późno, ani za wcześnie! Nie przejmuj się, też miałam takie bóle brzucha. Poprostu twoje narządy rozrodcze się rozwijają, wszystko jest O.K! ;-))))
_________________ - :] Pozdrooffka dla ffszystkich! [: -
Ps. Jestem tu nowa więc wybaczcie mi błędy i wpadki ;-))))
#szyszka Gość
Wysłany: Pią 02 Kwi, 2004 15:06 To nic strasznego!
Odrazu powiem że jeszcze nie mam miesiączki .Obecnie mam 11 lat.Kiedy przejrzałam forum to pisaly te kobietki które już miały okres że miesiączka nie jest taka straszna i żę można sięwtedy poczuć kobietką /kobietą. Każda z nas musi kiedyś to przejsc .Kiedy już bedziesz mieć okres one bedą ci zaazdrościć .Możę jednak to nie być miesiączka więc na wszelki wypadek nie sztrasz się jeśli nie wiadomo do końca czy na pewno jest to okres.
POzdrawiam.
Ból brzucha nie musi od razu oznaczać, że zbliża się miesiączka. Zależy gdzie dokładnie Cię boli i jaki dokładnie to jest ból. Jeżeli do tej pory nie dostałaś miesiączki to wątpię, że ją dostaniesz tym razem (chociaż mnie czasami boli brzuch kilka dobrych dni przed).
Jeżeli nadal boli Cię brzuch, powiedz o tym mamie. Może ona Ci pomoże, albo pójdziecie do lekarza.
A na pierwszą miesiączkę wcale nie jest za wcześnie! Za wcześnie to przd 9 rokiem życia, a za późno po 17.
POZDRAWIAM!!! :***
_________________ Nie myślcie o mnie źle
Widać nam chodzi nie o to samo...
jagusia Gość
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2004 08:09 NIE MART SIE
Mam ten samproblem co ty też mnie boli i też mam dopiero 11 latek ale to normalne to znaczy że niedługo bedziesz miała miesiączke nie ma powodu do zmartwień na serio!!!!!!!!!!!
Lodziu! Nie napisałaś ile dokładnie Cie już pod tym brzuchem boli. Bo jeśli długo to powinnaś isć do lekarza a jeszcze przed tym porozmawiać z mamą. Nie napisałaś też czy masz już wydzielinie śluzową a więc nie wiadomo czy to miesiączka czy może jakaś choroba. pozdro!
Post Lodzi był z lutego... Może ona nam napisze co się okazało z tymi bólami... Czego były przyczyną???
_________________ "... Idąc ulicą zauważ biednego kamyka,
jesiennego liścia, zapracowaną mrówkę,
małego wróbelka, jedną chmurkę na niebie,
pierwszą kroplę deszczu na sobie
i uśmiechnij się do siebie
i bądź z siebie dumny,
że potrafisz to wszystko zauważyć..."