| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
miesiączka
Autor Wiadomość
Anulka
Gość
Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Pią 30 Lip, 2004 19:34   miesiączka

Mam 12 lat. Niedawno skończył mi się okres. Nie powiedziałam mamie, bo sie wstydzilam. Czy to normalne? Mam około 150 cm wzrostu i gdy mialam miesiączke to się martwiłam że już nie urosnę, dlatego zaczełam przeszukiwać internet aby to sprawdzic. Dowiedzialam sie ze po pierwszej miesiączce można urosnąć około 8cm. Niewiem czy to nie jest zamało, bo niewiem ile mam dokladnie wzrostu? Aha........czy same kupujecie podpaski.......i co jest lepsze tampony czy podpaski?
Przejdź na dół
Malvina Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 30 Lip, 2004 20:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Yyy. .. To ze sie wstydziłas to normalne ... Smile . Chyba każda dziewczyna sie wstydziła ... Każdy woli cos innego ... niektóre dziewczyny podpaski , niektore tampony . Podobno tampony są wygodniejsze ... Ja jeszcze nie wypróbowalam ani podpasek , ani tamponow Smile I radze Ci powiedziec mamie , i niech Ci mama kupuje - ona najlepiej wie jakie Ty potrzebujesz Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 30 Lip, 2004 21:24   

Twoja mama też ma miesiączkę i nie powinno się mieć żadnego wstydu, ale to normalne. Ja mam 146 cm wzrostu, ale jeszcze nie mam miesiączki, z czego się bardzo cieszę. Też słyszałam, że można nie rosnąć już po niej, ale jak 8 cm to dla i tak za mało. Co to jest 154 cm wzrostu. Ja mam 14 lat i ważę 32 kilo przy wzroście 146. Ehh... Crying or Very sad
Chuda jestem, ale jedno jest dziwne w przypadku mojej koleżanki: jest młodsza, jest wyższa ode nie, waży mnie ode mnie, ale jest grubsza odemnie. Taaak, ja tyję na brzuchu, a nie na nogach i rękach Crying or Very sad
Ehh...
Dobra wracamy do tematu. Więc równie podpaski jak i tampony są dobre. Tampony dobrze nadają się na baseny lub na jakieś wycieczki. Ale UWAGA! Nie powinno się ich za często nosić, bo to nie zdrowo. Od czasu do czasu powinno się też stosować podpaski. A podpaski wystarczy samej kupować, nawet nich CI mama kupuje, jeśli sama wstydzisz się kupować je Wink
Powrót do góry
mroweczka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sob 31 Lip, 2004 21:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie masz się co wstydzić powiedzieć mamie-przecież ona też ma(lub miała) okres. Na pewno Cię zrozumie. Jeśli jej powiesz, zapewne nie będziesz musiała kupować sobie zawsze sama podpasek, bo mama też je używa i kupuje. A rosnąć będziesz, tylko że wolniej. Nie ma się co przejmować Wink A co do tamponów i podpasek...Hm...Każdy ma inne poglądy. Jedne dziewczyny boją się tamponów,lecz moim zdaniem nie ma czego. Sznureczek się urwie? Możesz przeprowadzić doświadczenie. Weź tampon i z całej siły ciągnij sznureczek. I co? Tak łatwo nie było, no nie? Wink Dalej-utrata dziewictwa. Jeśli odpowiednio dobierzesz rozmiar tampona(na początek np. O.B.-mini(najmiejsze)) na pewno nic Ci się nie stanie. Te tampony są tak dobrane,żę nie może nic Ci się stać. Aplikacja-no to rzeczywiście problem. Dziewczyny przeważnie boją się tego najbardziej, wciskają na siłę, nie mogą "wyluzować" itp. W rzeczywistości jest to jednak dużo łatwiejsze niż Ci się wydaje. Co do podpasek...Łatwo się je zakłada,ale dziewczyna czuje się w nich jak w pieluszce. Z tamponem przynajmniej można zapomnieć o tym,że się ma okres. Dlatego jak kupujesz podpaski-wybieraj te cieńsze, ale z granulkami. Specjalne granulki zmieniają wilgoć w żel, dzięki czemu podpaska nie przesiąknie. Jeśli jednak wolisz tampony, musisz nosić je na zmianę z podpaskami a szczególnie w nocy. Jeśli śpisz długo możesz o nim zapomnieć a to bardzo źle. Krew jest skupiskiem bakterii, dlatego tak ważne jest częste wymienianie podpasek czy tamponów. A tak poza tym to....
GRATULACJE! Kwiat Mr. Green

Nastka-11 Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Pon 02 Sie, 2004 17:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Lepiej mamaie powiedz- będzie się cieszyć ,a nie smucićSmileA co do podpasek kontra tampony to ja osobiście wolępodpaski ,ale ty sama zdecyduj:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7060479
Bluzgmaster Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 09:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

KleO napisał/a:
Twoja mama też ma miesiączkę i nie powinno się mieć żadnego wstydu, ale to normalne. Ja mam 146 cm wzrostu, ale jeszcze nie mam miesiączki, z czego się bardzo cieszę. Też słyszałam, że można nie rosnąć już po niej, ale jak 8 cm to dla i tak za mało. Co to jest 154 cm wzrostu. Ja mam 14 lat i ważę 32 kilo przy wzroście 146. Ehh... Crying or Very sad
Chuda jestem, ale jedno jest dziwne w przypadku mojej koleżanki: jest młodsza, jest wyższa ode nie, waży mnie ode mnie, ale jest grubsza odemnie. Taaak, ja tyję na brzuchu, a nie na nogach i rękach Crying or Very sad
Ehh...
Dobra wracamy do tematu. Więc równie podpaski jak i tampony są dobre. Tampony dobrze nadają się na baseny lub na jakieś wycieczki. Ale UWAGA! Nie powinno się ich za często nosić, bo to nie zdrowo. Od czasu do czasu powinno się też stosować podpaski. A podpaski wystarczy samej kupować, nawet nich CI mama kupuje, jeśli sama wstydzisz się kupować je Wink

A mama ci mówiła "Jedz warzywa" Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 10:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Heyka
Musisz sie przełamać. Ja tez miałam ten sam problem-chciałam powiedzieć ale nie mogłam sie odwazyć po zaz tym moja mama pracuje w wakacje i była dosć zajęta. Wiec powiedziałam jakies 2-3 dni po pierwszym dniu. Najlepiej według mnie powiedziwć tak wyluzowanie i zarazem dumnie- "wiesz co mamo? mam okres" czy coś w tym stylu. Polecam osobiście ten sposob. A co do tamponów jeszcze nie próbowalam ale mam zamiar lecz wtedy kiedy będe musiala iśc np na impre czy cos w tym stylu. Smile

Aktywista
Aktywista

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 11:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja mam 170cm wzrostu i nie mam miesiączki myślę że podpaski są bezpieczniejsze
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
7735521
Mała Płeć:Mężczyzna
Moderator

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 12:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ludzie nie stosujecie tamponów i dużo niewiecie to mówicie że nie są tak bezpieczne, ależ czemu? Ja stosuje ciągle tampony, tylko nie na noc. Nie ma probemu zniczym, tylko trzeba pamiętać ze ma sie okres.. bo trza co kilka godzin je wymieniaćSmile Ja osobiście to sobie zapisuje, bo zapominam przy nich:)
Z mamą nie wstydź sie gadać. Moja mama mi jak kupuje to tylko tampony, bo na podpaskach sie niezna, i sama sobie wybieram te najcieńsze.. Smile
Naprawdę niewstydź sie i bądź na luzie!
Powrót do góry
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 12:14   

Mam 15 lat, miesiączke mam od 3 lat... i w życiu nie miałam tamponów. Używam tylko podpasek. W sumie latem jak jest pięknie to jest trochę denerwujące, bo w podpaskach nie da się pływać, ale i tak nie używam tamponów. Wiele kolezanek mi to odradzało...
Powrót do góry
Moderator

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 12:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie można słuchać tylko koleżanek.. wiesz, najlepiej spróbować samemu, aby się upewnić. Ja chciałam tylko spróbować dlatego, że było lato, miałam spotkać sie z chłopakiem, niechciałam żeby mi nic przeciekło, i chciałam żeby było fajnie i wygodnie, kupiłam tampony O.B Comfort.. jakoś niedowierzałam że mi się uda. NAgle sms : że mam być szybciej na stachu (taki parki... miejscowa) bo cośtam. I teraz wybór, albo podpaska labo tampon, postanowiłam spróbować. Otworzyłam go i tak: niewyrzuce, bo szkoda, tyle kasy, całe kieszonkowe ostatnie 5 zł wydałam na to... musze... musze..., i co? Nie miałam najmniejszego problemu - jak to mi kumpela doradzała włozyłam jak najgłebiej Wink I nic ... czułam się jakbym niemiala cioty... Poprostu cudownie... Od tego momentu, już TYLKO I WYŁĄCZNIE stosuje tampony,.. w ogóle się niemęcze.. Smile mmm.. naparwdę POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 12:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

o po tym temacie już sama nie mam watpliwości że musze spróbować. Ale jeszcze nie teraz. Poczekam sobie jeszcze troche i użyje jak bedzie głębsza potrzeba...

Moderator

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 13:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie trzeba odwlekać na później, Ja też tak miałam odwlekać.. ale lepiej spróbować powoli nie nasiłe.. niz przy głębszej potrzebie się trudzić. Ja naprawdę polecam!
Powrót do góry
Moderator

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 13:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dodam że ja już użyłam przy drugim okresie w życiu... więc niema co czekaćSmile
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 13 Sie, 2004 13:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja miałam dopiero 1 okres w życiu po prostu nie chce juz teraz kasy tracić Smile ale sprubuje i tak...

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu