Chciałbym powaidomić Was drodzy forumowicze że napotkałem w internecie świetny program, mianowicie chodzi mi o Syntezator Mowy Spiker. Jest to program który czyta nam napisy w filmach za nas, działy przy vplayerze 6.0 ustawiamy głośność czytanie, oraz tempo, ustawiamy to ręcznie w zależności jak szybko nam lecą napisy w filmie.
Nie jestem pewnien ale któryś chyba ze spikerów na tej stronce to ten :-) możecie ściągnąć i zobaczyć znajdziecie na tej stronce również vplayera 6.0.
Mi na początku sprawiał frajdę lecz doszłem do wniosku że wolę poczytać nie podoba mi się głos lektori, szkoda że nie jest dopasowany ton głosu w miarę, a spikerka leci za jednym oddechem i to mi się w tym nie podoba ale i tak gorąco polecam ten program, powstał on z myślą dla krótko wzrokowców, jest on rówież pomocą dla osób nie dowidzących oraz nie nie widomych. Tak wypowiada się o nim autor. System ten jest również stosowany w samochodach np. system nawigacji, zabawkach itp.