Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Pon 27 Sty, 2003 14:41 anoreksja
Anoreksja
Na dworze z dnia na dzień zrobiło się ciepło. Na ulicach pojawiło się mnóstwo dziewczyn odkrywających piękne ramiona i szczupłe nogi, okryte jedynie zwiewnymi sukienkami. Wiele dziewcząt marzy o figurze modelki w typie Kate Mosse, a niektóre z nich, by to osiągnąć, drastycznie zmieniają swoją dietę. Ale czy taka kuracja zawsze daje oczekiwane efekty?
W każdej polskiej szkole średniej na anoreksję choruje co najmniej jedna dziewczyna. Choroba ta w początkowych fazach jest trudno zauważalna i pozornie nieszkodliwa, ale w konsekwencji zawsze wycieńcza organizm, a czasami prowadzi nawet do śmierci. Im dłużej trwa, tym groźniejsze są jej skutki, trudniejsza jest do wyleczenia, a w zawansowanym stadium co dziesiąty przypadek kończy się śmiercią.
Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny, polega na obsesyjnej niechęci do jedzenia. Kiedy dziewczyny (chłopcy chorują rzadziej) wchodzą w okres dojrzewania, ich ciało lekko się zaokrągla, pojawia się pierwsza miesiączka i strach przed dojrzałością. Wtedy nastolatki zaczynają się odchudzać. Dziewczyny nieświadomie dążą do przedłużenia beztroskiego dzieciństwa. Chorobę wywołuje bardzo często stres, problemy w szkole czy w domu oraz moda na szkieletowatą figurę, kreowana przez sławne modeli. Anoreksja może doprowadzić do anemii, zaniku jajników, osteoporozy, może uszkodzić nerki i serce. Choroba ta ma swe podłoże w fakcie, że wiele dziewczyn ma kompleksy na punkcie własnego wyglądu (są przekonane o swoje otyłości), choć wszyscy wokół uważają je za zgrabne i atrakcyjne. Chcą sobie udowodnić, że potrafią doskonale kontrolować swoje życie, odmawiając sobie jedzenia. Anoreksja często występuje na przemian z bulimią, zwaną żarłocznością psychiczną. Bulimiczki charakteryzuje łapczywe, niepohamowane zjadanie ogromnych ilości pokarmów; takie przejedzenie wywołuje u nich w konsekwencji wstyd i obrzydzenie. Dlatego po ataku obżarstwa chore specjalnie wywołują wymioty.
Dziewczęta z anoreksją nie czują się chore i nie chcą się leczyć. Najczęstsze objawy tej choroby to: niechęć do jedzenia, częste rezygnowanie z posiłków, zwłaszcza wspólnych, nadmierny wysiłek fizyczny (zbyt dużo ćwiczeń gimnastycznych każdego dnia), przygotowywanie dla domowników potraw, których same nie jedzą, unikanie kontaktów z rówieśnikami, popadanie w bardzo zmienne nastroje, nadużywanie środków przeczyszczających, wyraźne tracenie na wadze, zamykanie się po posiłkach w toalecie w celu spowodowania wymiotów.
Wczesne wykrycie choroby przez kolegów, koleżanki czy rodziców oraz fachowa pomoc dają anorektyczkom dużą szansę na wyleczenie. Czasami taka ingerencja może uratować życie.
Źródło: Przegląd Reader's Digest, 4/2001
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 27 Sty, 2003 18:26 Heh...
Bez przesady ! Tyle tych tematów twoich... Sorki, że zwracam Ci uwagę na to ale to tylko zapycha forum ! Można byłoby to wszystko spisać w jednym temacie Nie obraź się...myślę, że mnie rozumiesz...wystarczą 2 lub 3 tematy...ale nie aż na pół strony... Nie chce, abyś mnie źle zrozumiała...
DEG...wiem, że anoreksja - to jest bardzo ważne. Ale popatrz...tyle napisała tych tematów, a ze wszytkiego mogłaby zrobić jeden temat ! Czy nie mam racji ?
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sob 01 Lut, 2003 15:38
Cześć
do Blanki
Bardzo dobrze ze poruszasz ten problem
do KleO
Te artykuły są potrzebne aby uświadomiać sobie że takie problemy istnieją i należy uważać
i wjaki sposób artkuły na temat miesiączki anoreksji itd posklejać w jedno są to różne tematy tak łatwiej jest je znaleźć
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sob 01 Lut, 2003 15:40
ANOREKSJA [gr.], brak łaknienia, występujący z różnych przyczyn, np. w chorobach przewodu pokarmowego, zatruciach, chorobach psych., nerwowych (jadłowstręt psychiczny).
Kleo bez obrazy ale twoich postow tez jest cala masa, i nie koniecznie wnosza cos nowego badz pouczajacego do forum... Dlaczego wiec krytykujesz innych?
_________________ NIL NISI BENE (mow dobrze lub wcale) *SENEKA*
Nie ma zlej mlodziezy, sa tylko zli wychowawcy...
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 03 Lut, 2003 14:38
Nemeia...no wiesz co...poszukaj sobie moje tematy i blanki i porównaj sobie ile jest jej tematów a ile moich. Ja już nie potrzebuję pisać takich tematów, bo jak ktoś się zapyta to odpowiem i już
Wysłany: Pon 03 Lut, 2003 15:16
Kleo.
1.Jeśli chcesz z kims pogadać to wejdx na czat albo gadu gadu, a nie pisz czegos w rodzaju:"hyba, przeciez pisalam ze nie nie jestem pewna, niestety nie wiem" , przybywa ci gwiazdek a ktos kto zadal temat od ciebie sie nie dowiedzial zeczy o ktora pytal.Bez urazy ale twoje odpowiedzi (niektóre) zagracają forum!Jesli nie wiesz lub nie jestes pewna to niepisz, a jak juz napisalac to sie nie tlumacz
2.Jesli masz zamiar kogos krytykowac za posty i nowe tematy których juz za duzo to najpierw sprawdz listę swoich niepotrzebnych postow!
3.kazda odpowiedx sie liczy!Jak napiszesz cos w rodzaju: na pewno nie pomozesz osobie ktora zadala pytanie.
4nie pisz tak:
np
1 os mam taki problem .....
ty:(wyjasniasz
1os...dzienki ,ale czy ....
ty:nie ma spr
ty:(odpowiesz
napisz tak:
1 os mam taki problem .....
ty:(wyjasniasz
1os...dzienki ,ale czy ....
ty:nie ma spr ty:(odpowiesz
5.Kłutnie nie pomoga osobą z problemami, więc do roboty!
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 03 Lut, 2003 21:39
Ooo...Blanka...coś Ci się pomieszało...
Ja nie piszę takich co ty dałaś przykład...przeczytaj sobie moje inne jakieś posty...tamte posty jak "heh..." czy coś w tym stylu, to deg usuwa. I nie ma już takich postów. A z pare dni mnie tutaj nie było ! Ok...nie kłóćmy się ! Ale Blanka...nie pisz takich bzdur...plizzzzzzzz ! Bo to co piszesz to nie prawda. Jak czegoś niewiesz to nie pisz...plizzz ! Ok ? Blanka...lubię Cię, ale inaczej pisać nie mogę, bo to co napisałaś to nie prawda. Nie musiałaś się tak fatygować !
Wysłany: Wto 04 Lut, 2003 16:46
kleo!
zamiast pisac odpowiedzi na twoje posty (tu w tym temacie) postanowilam ze zabiore sie za odpowiadanie na wazne pytannia!
Ty tez powinnas tak zrobic!
do roboty!
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 05 Lut, 2003 21:52
Ej...! A jaką odpowiedź mam Ci napisać jak niema pytania !? Ok ok...nie kłóćmy się ! Wiem, że to jest bardzo ważne - anoreksja. Powiem wam szczerze, że mam niechęć do jedzenia i ja właśnie mam problem...
Chodzę do 6 klasy, jestem niska - wzrost 134 cm a ważę 26,5 kg zresztą dawno się nie ważyłam... Możliwe, że waże mniej albo więcej hmmm...
Hmm...deg, ale pytanie co niedawno zadałam to dopiero 1 raz, bo to nie chodzi o wzrost, tylko o anoreksje, a ja jestem niejadkiem ! Ale mam już sposób na niejedzenie. Powinnam codziennie żuć gumę Winterfresh, bo po niej mam ogromny apetyt. Właśnie teraz