| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
anoreksja
Autor Wiadomość
Blanka Płeć:Kobieta
Moderator

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Pon 27 Sty, 2003 14:41   anoreksja Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Anoreksja
Na dworze z dnia na dzień zrobiło się ciepło. Na ulicach pojawiło się mnóstwo dziewczyn odkrywających piękne ramiona i szczupłe nogi, okryte jedynie zwiewnymi sukienkami. Wiele dziewcząt marzy o figurze modelki w typie Kate Mosse, a niektóre z nich, by to osiągnąć, drastycznie zmieniają swoją dietę. Ale czy taka kuracja zawsze daje oczekiwane efekty?

W każdej polskiej szkole średniej na anoreksję choruje co najmniej jedna dziewczyna. Choroba ta w początkowych fazach jest trudno zauważalna i pozornie nieszkodliwa, ale w konsekwencji zawsze wycieńcza organizm, a czasami prowadzi nawet do śmierci. Im dłużej trwa, tym groźniejsze są jej skutki, trudniejsza jest do wyleczenia, a w zawansowanym stadium co dziesiąty przypadek kończy się śmiercią.

Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny, polega na obsesyjnej niechęci do jedzenia. Kiedy dziewczyny (chłopcy chorują rzadziej) wchodzą w okres dojrzewania, ich ciało lekko się zaokrągla, pojawia się pierwsza miesiączka i strach przed dojrzałością. Wtedy nastolatki zaczynają się odchudzać. Dziewczyny nieświadomie dążą do przedłużenia beztroskiego dzieciństwa. Chorobę wywołuje bardzo często stres, problemy w szkole czy w domu oraz moda na szkieletowatą figurę, kreowana przez sławne modeli. Anoreksja może doprowadzić do anemii, zaniku jajników, osteoporozy, może uszkodzić nerki i serce. Choroba ta ma swe podłoże w fakcie, że wiele dziewczyn ma kompleksy na punkcie własnego wyglądu (są przekonane o swoje otyłości), choć wszyscy wokół uważają je za zgrabne i atrakcyjne. Chcą sobie udowodnić, że potrafią doskonale kontrolować swoje życie, odmawiając sobie jedzenia. Anoreksja często występuje na przemian z bulimią, zwaną żarłocznością psychiczną. Bulimiczki charakteryzuje łapczywe, niepohamowane zjadanie ogromnych ilości pokarmów; takie przejedzenie wywołuje u nich w konsekwencji wstyd i obrzydzenie. Dlatego po ataku obżarstwa chore specjalnie wywołują wymioty.

Dziewczęta z anoreksją nie czują się chore i nie chcą się leczyć. Najczęstsze objawy tej choroby to: niechęć do jedzenia, częste rezygnowanie z posiłków, zwłaszcza wspólnych, nadmierny wysiłek fizyczny (zbyt dużo ćwiczeń gimnastycznych każdego dnia), przygotowywanie dla domowników potraw, których same nie jedzą, unikanie kontaktów z rówieśnikami, popadanie w bardzo zmienne nastroje, nadużywanie środków przeczyszczających, wyraźne tracenie na wadze, zamykanie się po posiłkach w toalecie w celu spowodowania wymiotów.

Wczesne wykrycie choroby przez kolegów, koleżanki czy rodziców oraz fachowa pomoc dają anorektyczkom dużą szansę na wyleczenie. Czasami taka ingerencja może uratować życie.

Źródło: Przegląd Reader's Digest, 4/2001

Numer Gadu-Gadu
7399523
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 27 Sty, 2003 18:26   Heh...

Bez przesady ! Tyle tych tematów twoich... Shocked Sorki, że zwracam Ci uwagę na to Laughing ale to tylko zapycha forum ! Można byłoby to wszystko spisać w jednym temacie Exclamation Wink Nie obraź się...myślę, że mnie rozumiesz...wystarczą 2 lub 3 tematy...ale nie aż na pół strony... Laughing Nie chce, abyś mnie źle zrozumiała... Wink
Powrót do góry
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 28 Sty, 2003 01:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

KleO - anoreksja to bardzo ważny problem często rodzący się w okresie dojrzewania. Myślę że należy uczulać dziewczyny aby nie dotknęła ich ta choroba.

Blanka - fajnie zaczyna się Twój tekst. W styczniu dziewczyny odsłaniają ramiona. To chyba artykuł o Afryce Wink

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 31 Sty, 2003 15:57   

DEG...wiem, że anoreksja - to jest bardzo ważne. Ale popatrz...tyle napisała tych tematów, a ze wszytkiego mogłaby zrobić jeden temat ! Czy nie mam racji ?
Powrót do góry
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Sob 01 Lut, 2003 15:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cześć

do Blanki
Bardzo dobrze ze poruszasz ten problem

do KleO
Te artykuły są potrzebne aby uświadomiać sobie że takie problemy istnieją i należy uważać
i wjaki sposób artkuły na temat miesiączki anoreksji itd posklejać w jedno są to różne tematy tak łatwiej jest je znaleźć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2568294
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Sob 01 Lut, 2003 15:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ANOREKSJA [gr.], brak łaknienia, występujący z różnych przyczyn, np. w chorobach przewodu pokarmowego, zatruciach, chorobach psych., nerwowych (jadłowstręt psychiczny).
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Nemeia Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Nie 02 Lut, 2003 07:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kleo bez obrazy ale twoich postow tez jest cala masa, i nie koniecznie wnosza cos nowego badz pouczajacego do forum... Dlaczego wiec krytykujesz innych?

Nie ma zlej mlodziezy, sa tylko zli wychowawcy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 03 Lut, 2003 14:38   

Nemeia...no wiesz co...poszukaj sobie moje tematy i blanki i porównaj sobie ile jest jej tematów a ile moich. Ja już nie potrzebuję pisać takich tematów, bo jak ktoś się zapyta to odpowiem i już Smile
Powrót do góry
Moderator

PostWysłany: Pon 03 Lut, 2003 15:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kleo.

1.Jeśli chcesz z kims pogadać to wejdx na czat albo gadu gadu, a nie pisz czegos w rodzaju:"hyba, przeciez pisalam ze nie nie jestem pewna, niestety nie wiem" , przybywa ci gwiazdek a ktos kto zadal temat od ciebie sie nie dowiedzial zeczy o ktora pytal.Bez urazy ale twoje odpowiedzi (niektóre) zagracają forum!Jesli nie wiesz lub nie jestes pewna to niepisz, a jak juz napisalac to sie nie tlumacz
2.Jesli masz zamiar kogos krytykowac za posty i nowe tematy których juz za duzo to najpierw sprawdz listę swoich niepotrzebnych postow!
3.kazda odpowiedx sie liczy!Jak napiszesz cos w rodzaju: Wink na pewno nie pomozesz osobie ktora zadala pytanie.
4nie pisz tak:

np
1 os mam taki problem .....
ty:(wyjasniasz
1os...dzienki ,ale czy ....
ty:nie ma spr Wink
ty:(odpowiesz

napisz tak:
1 os mam taki problem .....
ty:(wyjasniasz
1os...dzienki ,ale czy ....
ty:nie ma spr Wink ty:(odpowiesz

5.Kłutnie nie pomoga osobą z problemami, więc do roboty!

Numer Gadu-Gadu
7399523
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 03 Lut, 2003 21:39   

Surprised Ooo...Blanka...coś Ci się pomieszało...
Ja nie piszę takich co ty dałaś przykład...przeczytaj sobie moje inne jakieś posty...tamte posty jak "heh..." czy coś w tym stylu, to deg usuwa. I nie ma już takich postów. A z pare dni mnie tutaj nie było ! Ok...nie kłóćmy się ! Ale Blanka...nie pisz takich bzdur...plizzzzzzzz ! Bo to co piszesz to nie prawda. Jak czegoś niewiesz to nie pisz...plizzz ! Ok ? Blanka...lubię Cię, ale inaczej pisać nie mogę, bo to co napisałaś to nie prawda. Nie musiałaś się tak fatygować ! Wink
Powrót do góry
Moderator

PostWysłany: Wto 04 Lut, 2003 16:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

kleo!
zamiast pisac odpowiedzi na twoje posty (tu w tym temacie) postanowilam ze zabiore sie za odpowiadanie na wazne pytannia!
Ty tez powinnas tak zrobic!
do roboty!

Numer Gadu-Gadu
7399523
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 05 Lut, 2003 21:52   

Ej...! A jaką odpowiedź mam Ci napisać jak niema pytania !? Ok ok...nie kłóćmy się ! Wiem, że to jest bardzo ważne - anoreksja. Powiem wam szczerze, że mam niechęć do jedzenia Rolling Eyes i ja właśnie mam problem...
Chodzę do 6 klasy, jestem niska - wzrost 134 cm Embarassed a ważę 26,5 kg Embarassed zresztą dawno się nie ważyłam... Możliwe, że waże mniej albo więcej Confused hmmm...

#Pomoże mi ktoś ?#
Powrót do góry
deg Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 06 Lut, 2003 22:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kleo - ile jeszcze razy zapytasz o to samo?

KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 07 Lut, 2003 14:47   

Hmm...deg, ale pytanie co niedawno zadałam to dopiero 1 raz, bo to nie chodzi o wzrost, tylko o anoreksje, a ja jestem niejadkiem ! Ale mam już sposób na niejedzenie. Powinnam codziennie żuć gumę Winterfresh, bo po niej mam ogromny apetyt. Właśnie teraz biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
Powrót do góry
NaStKa Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 07 Lut, 2003 15:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dziwny sposób na zdobycie łaknienia...
Powrót do góry
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu