Hej.
Jak wiadomo (albo i nie ) mam psa. 4 dni temu skończył 8 miesięcy. I mam z nim kłopot(y)
1. Czytałam, że psom wypadają zęby ok. 6 miesiąca. Mój ma 8 miesięcy i jeszcze żaden ząb mu nie wypadł, żaden się nie chwieje ani nic. Czy coś jest nie tak, czy to normalne? (może ja panikuję... )
2. Mój pies to poprostu złodziej. :/ Kradnie wszystko co chce, jak chce i gdzie chce. Ostatnio miałam w kieszeni kutrki zapachowe husteczki, więc on w niespełna minutę mi je ukradł i rozniósł po całym domu. -___-'' Podobnie jest z bielizną, butelkami, książkami, miśkami - ze wszystkim! Próbowałam wielu sposobów oduczenia go, ale nic nie pomaga. Co robić? :/ Nie chcę mieć psa złodzieja...
to tak:
1. Troszeczke panikujesz... Zęby mogą wypadać nawet jak pies ma 4 miesiące. Nie przejmuj się. (mój pies ma 5lat i ostatni ząb mu wypadł jakiś rok temu )
2. To normalne. kup mu gryzak albo jak je te rzeczy to powiec "nierusz" i daj mu lekkiego klapsa. jak się nie posłucha to zrub tak jeszcze raz. powinno pomuc.
Sztona
_________________ Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie,
ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
Antoine de Saint-Exupéry
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 10 Lut, 2005 15:54
Sztona napisał/a:
to tak:
1. Troszeczke panikujesz... Zęby mogą wypadać nawet jak pies ma 4 miesiące. Nie przejmuj się. (mój pies ma 5lat i ostatni ząb mu wypadł jakiś rok temu )
Ale chodzi mi o zmianę uzębienia, która ma nastapić w ok. 6 miesiącu życia. Tzn. tak gdzieś czytałam i możliwe, że panikuję, (pod innymi względami osiągnął już dojrzałość [no wiecie ])
Sztona napisał/a:
2. To normalne. kup mu gryzak albo jak je te rzeczy to powiec "nierusz" i daj mu lekkiego klapsa. jak się nie posłucha to zrub tak jeszcze raz. powinno pomuc.
Sztona
Niestety - nie pomaga. Ma tysiące (no dobra, ok. 30) zabawek itd., ale on i tak woli kraść. :/ Żadne nagrody nie skutkują, ani nowy prezent (bawi się dzień, dwa i znowu kradnie) ani nic. Yh... <jeb>
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Czw 10 Lut, 2005 16:03
Gabrielen chyba ukradłaś mi psa Mój pies też ma 8 miesięcy i zachowuje się bardzo podobnie jak Twój Tylko, że mój pies jest psem podwórkowym i gryzie swoją przepiękną budę 9 przepiekna to już przeszłość) , barierki na schodach, krzaki i wszstko co twarde i drewniane Przenosi różne rzeczy z jednego końca podwórza na drugi, a pozniej dziwię się dlaczego mi wszystko znika
Psiaki do roku życia są jeszcze szczeniakami i tylko figle im w głowie, no ale nie można pozwalać im na dużo, także klapsiki nie zaszkodzą
A co do zębów to mojemu nie wypadł jeszcze ani jeden...Wypadają im zeby w wieku 6 miesięcy ? Eee...Nic mi o tym nie wiadomo .
heh moj pies kiedys rozwalil poduszke w domu i calu pierz walal sie po mieszkaniu...mielam w domu zime w lato heh
A co do pieska to zeby nie kradl poprostu pilnujcie rzeczy moj piesek tez tak robi nawet dotej pory ( a ma juz 3 lata!) czesto wyjmuje slodycze z plecaka mojej siostry albo jej stroj od wf'u...odostaje klapsa i uspokaja sie a na nastepny dzien jest to samo ...ehh. Ja stosuje taka technike ze jak widze ze sie piesek czai zeby cos ukrasc to pokazuje mu ze nie wolno <nu nu nu> i on juz czai o co chodzi=]
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Pon 14 Lut, 2005 15:43
Nina_006 napisał/a:
Tylko, że mój pies jest psem podwórkowym i gryzie swoją przepiękną budę 9 przepiekna to już przeszłość) , barierki na schodach, krzaki i wszstko co twarde i drewniane Przenosi różne rzeczy z jednego końca podwórza na drugi, a pozniej dziwię się dlaczego mi wszystko znika
Ninuś, jeśu Twój pies gryzie drewno (mój swego czasu gryzł taborety ;P) to znaczy ze brakuje mu bialka. Dwawj mu więcej bialego sera. Czasami oprócz mięsa, kaszy czy ryżu i warzyw pies musi zjesc tez ser. Jeśli dajesz mu karmę, to może dla niego za malo ta tego bialka?
A co do tego, że gryzie wszystko to to jest jak najbardziej normlne (to tyczy się też psa Gabrielen =]). Mój ma już ponad rok, a do teraz wygrzebuje wszystko z kosza na śmieci (mimo to, że wcale nie jest głodny), bo lubi wszystko to co smierdzi ;P No i roznosi po domu.
Co do wypadania zębów to moj pies mial 6 miechow jak mu zaczely wypadac... wtedy gryzl totalnie wszystko =( ... byly male problemy bo zjadl trzy pary kapci przez miesiac Teraz gryzie troche mniej, chociaz nadal figle mu w glowie i nadal broi =)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Sob 26 Lut, 2005 11:09
temat niby rozwiazany, ale jako, ze stalam sie posiadaczka psiego dziecka, moge sie o zebach wypowiedziec. tez zasiegnelam porady ciotki hodowczyni.
ja nie widzialam ani u mojego starego psa a ni u kotow jak wymienialy zeby, czesto bierze sie to z tego, ze staly wyrasta zanim mleczak wypadnie (i sie ukrywa) - wiec jak mleczak juz wypadnie na jego miejscu widac staly zab - stad pies nie jest szczerbaty i nie zawsze mozna zaobserwowac wymiane. na przyklad u mojego psiaka widac teraz jak mu sie wyzynaja trzonowce - nawet z zewnatrz widac, ze mu ryjek poszerzal, jak sie dokladnie przyjzy mozna tez zaobserwowac jak psu zaczyna sie zab ruszac i zaczyna mu przeszkadzac - glamie wtedy jedzonko, albo jakas zabawke dosyc intensywnie z tej strony gdzie zebisko mu chce wypasc, stara sie go pozbyc. ja sie etraz bede przygladala coby znalezc jakis zab wypadniety hehe moja ciotka ma w tej chwili 8 psow i mowila mi, ze od kazdego z nich przechowuje jakiegos mleczaka - wiec jak widac, da sie to zauwazyc tylko trzeba dokaldnie obserwowac
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
Jesli chodzi o gryzienie przedmiotow, zlwaszcza jesli sa to szczeniaki, mozna dac im do gryzienia duze kosci wolowe. Mozliwe jest tez, ze pies nie ma zajecia i sie nudzi, jest niewybiegany. Zbawek pies tez nie powinien miec za duzo 2 lub 3, w przypadku wiekszej liczby nie wie na ktora sie zdecydowac i szuka sobie innych "niedozwolonych przedmiotow".
_________________ ,,Nie ma na swiecie przyjazni, ktora trwa wiecznie. Jedynym wyjatkiem jest ta, ktora obdarza nas pies.''