Wysłany: Wto 03 Sie, 2004 22:44 I wizyta u ginekologa
Czesc.Mam 13 lat i bardzo sie wstydze pójscia do ginekologa. Co prawda nie mam jeszcze okresy,a rozmiar stanika 75A ale chcialabym sie dowiedziec co tam sie robi. Czy on dotyka moje cialo. czy zadaje pytania,czy musze sie u niego rozbierac,czy moze(musi)byc ze mna mama,no wogule co sie u niego robi???
a MOIM NASTEPNYM PROBLEMEM JEST TO ZE NIEWIEM JAK MAM MAMIE WYTLUMACZYC ZE NIE CHCE CHODZIC DO JEJ LEKARZA , CHCIALA BYM CHODZIC DO KOBIETY(MAMY LEKARZEM JEST ON-MEZCZYZNA)TLUMACZE MAMIE ZE SIE WSZTYDZE MEZCZYZN,ALE ONA MOWI ZE JAK DOSTANE MIESIACZKI TO POJDZIEMY(RAZEM!!!!)DO JEJ LEKARZA I WOGULE BEDZIE GIT. JA CHCE DO KOBIETY POMUZCXIE I PROSZE OPOWIEDZIE CO SIE ROBI U GINEKOLOGA!!!!!!prosze
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sro 04 Sie, 2004 08:34
u ginekologa na pierwszej wizycie prawdopodobnie będziesz miała pogadankę, będzie z tobą rozmawiał/a będzie zadawać pytania itp. na nastepnych na pewno będziesz miała już badanie, wtedy lekarz będzie dotykał twojego ciała itp. jeżeli nie chcesz iśc do lekarza mamy po prostu poweidz jej to. powinna zrozumiec, nie musisz iśc di ginekologa razem z mamą, możesz przejsć się sama, a ja radziłabym na pierwszą wyizytę wybrać się do mężczyzny, trudno trzeba przełamać strach ale mężczyźni są delikatnijesi jak to już wiele razy mówilismy...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
HeyaH Gość
Wysłany: Sro 04 Sie, 2004 11:41
Cóż... ja sama boję się jej. Jednak z tego co mi opowiadały kuzynki (mam z nimi seitn kontakt ) panowie zajmujący się tym są lepsi. Powód ? Przede wszystkim przez pierwsze 2 lata jest to fascynacja ciałem kobiety i szczerze mówiąc - bardziej ich to interesuje (ale moją mniej wiedzieć !). Jednak to wybór powinien należeć do Ciebie. A jeżeli mama będzie upierała się przy swoim to może warto z jakąś ciocią/kuzynką porozmawiać ? Albo z kimś z rodziny (może być nawet babcia, hehe). Ta osoba może Ci pomóc przekonać mamę. A jeżeli się nie uda... no cóż, ja mam nadzieję, że się uda
Są dwie teorie: jedna mówi ze pierwsza wizyta u ginekologa powinna sie odbyc po pierwszej miesiączce a druga ze w wieku 18 lat czyli po osiągnięciu pełnoletnosci. Czsami nalezy sie zgłosic wczesniej jesli zauwazy sie jakies niepokojące obiajawy itp. Ja uznaje tą drgą zasade bo okres mam juz od około 1,5 roku i jeszce nie byłam u ginekologa i chciałabym pójsc pierwszy raz dopiero w wieku 18 lat. Popros swoją mame jesli nie chcez isc..powiedz ze sie boisz i ze wiekszosc dziewczyn idzie do ginekologa później..mysle ze zrozumie. Przy pierwszej wizycie raczej by tylko z toba porozmawiał ale nie badal cie chodiaz to zalezy od ginekologa ale w nastepnych wizytach napewno cie zbada. Kaze ci sie całej rozebrac i zalozyc taką specjalna jakby...hmm...sukienke z zielonej foli, ale to tez zalezy od ginekologa bo niekotrzy nie kaza tego zakałdac. Usiądziesz na fotelu ginekologicznym ...wygąda onpodobnie jak fotel dentystyczny tylko jest ukosny...tzn jak na nim usiądziesz głowe będziesz miała bardziej w dół a nogi rozszezone do góry tak ze mógł doładnie zbadac "te" miejsca..nigdy nie byłam u ginekologa ale podobno mezczyzni sadeliktaniejsi ale za to bardziej sie ich wstydzisz a kobiety się mniej wtstydzisz ale za to badanie moze byc troche bolesne bo ona wie na co moze sobie pozwolic. Wiec wybór nalezy do Ciebie do kogo pojdziesz pierwszy raz. Pytałas sie czy on dotyka twoje cialo? a jak ma cie zbadac bez dotykania? Ale on cie nie będzie badał rekami tylko urzje narzedzi. JEdnak jak mówiłam przy pierwszym badaniu czesto wystarczy rozmowa..ale pogadaj z mamą i pors ją zebys nie musiała isc bo mysle ze narazie nie jest ci to jeszce potrzebne.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Ostatnio zmieniony przez Gościówa dnia Sro 04 Sie, 2004 13:27, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Sro 04 Sie, 2004 13:23
Co się robi u ginekologa? To zależy. Nieraz wystarczy tylko rozmowa( jeśli dostaniesz okres i pójdziesz do ginekologa na pewno tak będzie,że będzie zadawał Ci pytania).
Nie wiem dlaczego uważasz,że lepiej jest u kobiety-wręcz przeciwnie. Mężczyzna zazwyczaj przy wykonywaniu swojej pracy jest delikatny a kobieta wie, na co może sobie pozwolić. Poza tym nie masz czego wstydzić się nawet przed mężczyzną.On traktuje Cię jako swoją klientkę a nie patrzy na Ciebie jak na kobietę....Znaczy...On nie widzi w tym nic nadzwyczajnego, to jest jego praca to jest po prostu lekarz, tylko akurat on zajmuje się leczeniem kobiet.
Rzeczywiscie ta bariera jest trdna do przeskoczenia, ale przeciez ginekolog mezyczyzna na codzien musi to robic i jest przyzwyczajony, najlepiej jak nie bedziesz sie wtedy patrzyla na swoje cialo wtedy bedziesz czula sie pewniej (tak mi sie wydaje).
_________________ Najczęściej duma jest przyczyną wszystkich wielkich błędów.
Moim zdaniem do ginekologa iśc nie musisz, zgłoś sie wtedy kiedy będzie sie coś działo (w sensie jakieś pieczenie itp.). No ginekolog będzie przede wszystkim z toba najpierw rozmawiał (o okresie, dolegliwościach, badaniu (jka będzie wyglądało) itp.). Później dopiero będziesz musiała wejść na taki fotel i on cie zbada (przy pomocy narzedzi, a jeśli będzie musiał rękami to w rekawczkach). Jak wolisz iść do kobiety to po prostu powiedz to mamie wprost. Są też specjalne przychodnie z ginekologiem dla dziewcząt, najczęściej w przychodniach dziecięcych, no i tam jest kobieta ginekolog.
_________________ Pilnuj własnego nosa? Co za idiotyzm! Nie można być aż takim egoistą...
(Myrtie Barker)
Nadawca Gość
Wysłany: Sro 04 Sie, 2004 18:46
DFzieki wszystkim dziewczynom, za wytlumaczenie tych ...spraw.
Myśle,ze wizyta u ginekologa w Twoim przypadku niej jest konieczna;) To że do 13 roku zycia nie dostaniesz miesiączki to nic. Jeśłi za 3 lata jej nie bedziesz miała wtedy naprawdę trzeba zgłosić się do lekarza!! Napisze tak-lekarce powiesz wszystko otwarcie- ona bardziej zna kobiety,lekarzjest delikatniejszy.Jeśli chodzi o pierwszą wizyte to powprostu ginekolog/żka będą zadawać ci pytania związane z dojrzewaniem.Rozbierać się raczej nie musisz. Jeśli już będziesz szła o polecam-weź spudnice. Wiadomo,że kobiecie łatwiej pójść do lekarki. Dlatego wytłumacz mamie,ze nie jesteś jeszcze gotowa,żeby pójść do faceta.Ja jednak polecam mężczyznę!!!
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 05 Sie, 2004 20:44 ..
Ja się bardzo cieszę że chłopcy nie muszą chodzic do urologa ale jakbym był dziewczyną to też bym się bał i to nawet bardzo. Ginekolog robi różne rzeczy np. rozmawia i bada pochwę ale wiecej nie wiem bo nie doświadczyłem Więc ja ci do końca nie pomogę. POZDRO!!!
HeyaH Gość
Wysłany: Czw 05 Sie, 2004 20:53
pomysl sobie tez tak: ginekolog (dajmy na to, ze musisz isc do faceta) to obcy facet. porozmawia zbada itd. i na tym sie twoja przygoda skonczy. a jakby to byl np. tata ? strasz bylby wiekszy. ale jednak nie potrzebujesz jeszcze chyba wizyty...
pozdrawiam ;-)
i tak jest jakaś obawa i wstyd rozbierać sie i pokazywać swoje intymne miejsca przed obcym mężczyzna.tylko zastanawia mnie jedno - którakolwiek dziewczyna dwarzyłaby sie iść na takie badanie do ojca(zakładam że jest ginekologiem) bo ja raczej nie.
aren mężczyźni też muszą chodzić do lekarza z tymi rzeczami .jak już wspomniałes jest nim urolog i na pewno też nie obejdzie sie bez strachu i wstydu tym bardziej jeżeli byłaby to kobieta
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Nie 08 Sie, 2004 13:48
Tak. Nie jest to latwe napewno. To jest chyba jedna z trudniejszych zeczy jakich musi predzej czy pozniej doswiadczyc dziewczyna. Ja osobiscie wybralabym jednak lekarza. Powod patrz wyżej. Ale w koncu jestes czlowiekiem i ze te dwie grupy troche roznia sie od siebie nie jest to powod zeby od razu bac sie lekarza. Moglabys jak juz np bedziesz dorosla sprubowac pojsc do meszczyzny i sobie porownac. I bedzie dobrze!
tina Gość
Wysłany: Nie 08 Sie, 2004 16:27
no niestety będziesz sie musiala rozebrać i naloz wtedy dłuższa bluzke bezie ci nie tak wstyd i nie wiem czy uda sie przeblagac twoja mame