Mam pytanie. Bo jak wiem, wszyscy maja inne nr. IP (czy sie myle?). Co mnie bardzo dziwi, ja, Luna (z forum) i moja druga kumpela zakładałyśmy internet w pewnej firmie i nie wiem czy to u nich szwankuje czy co, ale... MAMY TAKIE SAME NR. IP! Czy to mozliwie? Czy zdaża sie że różne osoby które maja odzielnie założony internet i odzielny komputer moga mieć taki sam IP? A może to coś w serwisie nawala? Prosze o odpowiedź
_________________ Dobry serek, dobry... i otwieramy buźke! I ... Aaam! AŁAAA! Al nie gryź!
Tak jak mówi panienka
Jeżeli jesteś w sieci lokalnej to połączenie z internetem jest realizowane przez serwer proxy i to pewnie jego IP widzisz.
Wewnątrz sieci lokalnej (osiedle lub blok) każdy ma inny adres przeważnie jakiś z zakresu 192.168.1.XXX ale dla wszystkich poza siecią lokalna będzie widoczny ten jeden adres serwera proxy i nie będą widzieć tych różnych adresów co ludzie mają przypisane wewnątrz sieci.
_________________ "To smutne, że głupcy są tacy pewni siebie a ludzie rozsądni tacy pełni wątpliwości"
------------
wytłumacze to fachowo..
Sieć Lan ma routery dla abonamentów.
Każdy abonament tej sieci inne IP(wewnętrzne) ,ale dla osób z poza sieci mają takie samo(zewnętrzne) to IP można zamienić na HOST (czyli nazwa kompa) w tym wypadku serwera czyli np. SUPERNET.WARSZAWA.PL .Osoby z twojej sieci będą widzieć twojego wewnętrznego HOSTa np. ania21 ,ale z poza sieci będą widzieć was wszystkich jako SUPERNET.WARSZAWA.PL.
Zaś sieć nie LAN tylko ISDN CABLE tym się charakteryzuje,że się ma IP zewnętrzne np. każdy użytkownik NEOSTRADY TP ma swoje własnie,prywatne zewnętrzne IP.
no właśnie mówie,neostrada robi nie LANy tylko ISDNy ....a to ip to nie wiem czy się zmienia,nie zwracałem uwagi,ale wedlug mnie to sie nie zmienia bo patrzalem na oferty to pisało prywatne IP :-]
Cóż...ja w domu mam 3 kompy o tym samym IP/hoście (bestia.chlip.pl- tak wiem, ładny ) a moje koleżanki które w prawdzie mieszkają na tej samej ulicy, ale też mają jedno IP.... (Ta...sory bez sensu to napisałam ale miałam taką potrzebe;) )