hej
wiem tylko tyle że do jego wyrobienia trzeba mieć ukończone 13 lat, ale do czego on tak dokładnie upoważnia???? czy taki dowód uprawnia do tratowania cie tak jakbyś był pełnoletni? No i gdzie go wyrobić? Czy trzeba podać jakiś powód? Jak wiecie coś na ten temat, albo sami macie tymczasowy dowód osobisty to odp prosze...
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Czw 16 Gru, 2004 16:56
A więc to o czym mówisz to jest
Dowód osobisty osoby małoletniej
Podstawa prawna
Art. 34 Ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. Nr 87 z 2001r. poz. 960).
Wymagane dokumenty
"Wniosek o wydanie dowodu osobistego" - wypełniony czytelnie (pismem drukowanym, wielkimi literami) - dostępny w Urzędzie Miejskim. Dwie aktualne, wyraźne fotografie o wymiarach 35x45 mm, przedstawiające osobę bez nakrycia głowy i okularów z ciemnymi szkłami w taki sposób, aby ukazywały głowę w pozycji lewego półprofilu i z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego oświetlenia twarzy. Odpis skrócony aktu urodzenia (do wniosku nie dołącza się aktu urodzenia, jeżeli został sporządzony w miejscowym Urzędzie Stanu Cywilnego).
Opłaty skarbowe:
opłata skarbowa 30 zł płatna na konto Urzędu
- w znakach skarbowych - za wniosek 5 zł., za załącznik 0,50 zł.
Miejsce załatwienia sprawy
zazwyczaj Urząd Miejski
Termin odpowiedzi
Do jednego miesiąca.
Uwagi
Złożenie wniosku i odbiór dowodu osobistego wymaga osobistego stawiennictwa wnioskodawcy z opiekunem prawnym - rodzicem.
A co do praw związanych to z tego co wiem dotyczą m in turystyki ... w UE możesz podróżowac z dowodem ... osoba małoletnia z w w ... a napewno nie sprzedadzą Ci alkoholu czy coś takiego i nie możesz brać udziału w głosowaniach itd ...
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Sob 18 Gru, 2004 13:40
no z tego co mi sie wydaje, to wasnie taki tymczasowy wyrabia sie, zeby miec jakikolwiek dowodtozsamosci, w przypadku braku jakiegokolwiek innego (typu paszport czy legitymacja szkolna), ale tak naprawde to jest tylko papierkiem.
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
It`s not that gold
Gość
Wysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:03
dzieki kinga, po prostu gdzies o tym usłyszałam i chcialam sie dowiedzieć tak dokładniej o co chodzi, jak sie okazuje nic szczególnego :)