| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ktoś mi opisze cykl menstruacyjny?
Autor Wiadomość
Nikt
Gość
Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Sob 20 Lis, 2004 18:32   Czy ktoś mi opisze cykl menstruacyjny?

Mam miesiączkę od pół roku, ale kompletnie nie wiem, jak przebiega cykl. Wiem, że komórka jajowa jest wypuszczana i się przesuwa, potem jest wydalana razem ze złuszczającym się czymś tam. Ale czy ktoś mi opisze to dokładniej? Czekam na jakąś odpowiedź.
Przejdź na dół
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Sob 20 Lis, 2004 18:42   

Tutaj jest wszystko ładnie i obrazowo pokazane -> http://www.femalelife.pl/default.asp?PageID=389 .Smile
Powrót do góry
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 20 Lis, 2004 19:26   

Gdy jajeczko się wydostaje (lub jest już przygotowane), zaczyna pojawiać się wydzielina śluzowa. Błona macicy zaczyna grubieć, a gdy jajeczko pojawia się w macicy i nie zostaje zapłodnione w ciągu 24 godzin - obumiera. Błona macicy jest po to pogrubiona, aby na wszelki wypadek była mocna, gdyby komórka jajowa została zapłodniona. Jeżeli nie zostaje jajeczko zapłodnione, niepotrzebna błona macicy zaczyna się łuszczyć i zawarte w niej pęcherzyki pękają i stąd ta krew. Nie tylko krew wypływa, ale i resztki niepotrzebnej złuszczonej błony macicy. Jak sama zauważyłaś, krew nie jest idealnie czerwona, tylko jest nieco ciemniejsza, która jest koloru brązowo - rdzawego. Krew ciemnieje przez to, ponieważ zależy to od tego, ile czasu przebywa ona wewnątrz organizmu.
Powrót do góry
rodzynka Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 10:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cykl menstruacyjny

Jak to działa. Cykl menstruacyjny można podzielić na fazy.Gdy jedna faza dobiega końca, automatycznie przechodzi w następną

Przeciętny cykl menstruacyjny trwa 28 dni, ale jest bardzo niewiele przeciętnych kobiet.

Istnieją cztery fazy cyklu. Fazy te są takie same dla każdego, ale mogą trwać przez różny czas.

Faza 1
To wtedy masz krwawienia. W tej fazie Twoja macica pozbywa się swej błony śluzowej. Robi tak co miesiąc, do czasu gdy nie ma w niej dziecka. Krwawienie trwa przez około 3 do7 dni.

Faza 2
To wtedy Twoja przysadka (mały gruczoł w mózgu, który kieruje wieloma procesami hormonalnymi) wysyła ważne wiadomości. Jedną z nich jest powiadomienie macicy, aby pogrubiła swoją błonę śluzową dla przygotowania podłoża do zagnieżdżenia się jajeczka, które będą w niedługim czasie uwolnione przez jajniki.

Faza 3
W tej fazie mały pęcherzyk na powierzchni jajnika gdzie znajduje się jajeczko, pęka i wydostaje się z niego komórka jajowa. Nazywamy to owulacją lub jajeczkowaniem. Ponieważ nie mamy w oczach promieni rentgena, nie możemy powiedzieć dokładnie, kiedy ten moment nastąpi. Jajo rozpoczyna wówczas swoją podróż w dół w kierunku macicy, przechodząc przez jajowody. Pamiętasz? .

Faza 4
Na tym etapie macica, zdając sobie sprawę, że nie jest potrzebna do wyżywienia jajeczka, rozpoczyna proces ponownego pozbywania się swej śluzówki. Na końcu tego etapu rozpoczyna się Twoja kolejna miesiączka, a dzień, w którym się rozpoczyna jest początkiem Twojego następnego cyklu.

Jeżeli zostało poczęte dziecko, tzn. plemnik zapłodnił jajeczko, macica zatrzymuje swoją miękką, przypominającą poduszkę śluzówkę i sprawia, że staje się ona tak gruba, aby móc wyżywić jajeczko. Kobieta nie ma wówczas kolejnych miesiączek, aż do czasu urodzenia dziecka. Jej "system jest zajęty".

Nic z tego co zostało opisane nie następuje dokładnie w ten sam sposób u każdej kobiety lub też w dokładnie tym samym czasie każdego miesiąca.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2975498
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 18:16   

rodzynka - dlaczego kopiujesz wszystko ze strony, którą podała Femme? Słowo w słowo.... Confused
Powrót do góry
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 18:25   

No właśnie? Neutral I Ty mi powiesz, Rodzynko, że się Ciebie bezpodstawnie czepiam? Neutral
Powrót do góry
rodzynka Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 20:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wiem ale najpierw znalazłam tę strone potem dopiero zaóważyłam to co napisała Femme... moge skasować albo wy mozecie.... oj tam już nie bede
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2975498
Femme Fatale
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 20:23   

Dobra, bez kręcenia. ;p Nikt sie nie gniewa. ;] Tylko nie rób tak więcej, bo krew mnie zalewa, jak widzę takie posty. ;p
Powrót do góry
Keeveek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 29 Lis, 2004 11:19   .. Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ludzie w co wy się bawicie? Toż tego wszystkiego w szkole uczą Razz Trza słuchać na lekcjach, a nie onanizować się po kątach

Numer Gadu-Gadu
1550297
Odpowiedz do tematu