Wysłany: Pią 10 Gru, 2004 07:57 o wzroście po okresie.
Hej! Mam 1 pytanko bo mam 12 lat 140cm. i ważę 31kg wiem że to mało. Ale czy jak się już dostanie miesiączkę 1 to czy wtedy mniej się rośnie czy szybciej ? I jeszcze napiszcie co mam jeść żeby urosnąć i przytyć ?
Agnieszka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 10 Gru, 2004 09:30
Po okresie wolniej sie rosnie... niestety, a jesli chodzi o przetcie to radze duzo jesc.. hehe chyba ze masz szybka przemiane materi... to nie jest tak łatwo. I jeśli chodzi jak szybko urosnac.. to an to nie ma ecepty rosniesz tak jak chce natura:)
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pią 10 Gru, 2004 11:40
Ważysz odpowiednio do swojego wzrostu, nie masz niedowagi. I fakt, po okrele ronie się dużo wolniej. Ale przed miesišczkš napewno się jeszcze wycišgniesz, przytyjesz, nabierzesz kształtów. Jeli jednak chcesz być wyższa już teraz - rozcišgaj się, jedz dużo białek i węglowodanów. Lataj na wieżym powietrzu, itp... Ale też taka prawda, że nad wzrostem zbytnio nie panujesz, możesz jedynie sobie pomóc.
i tak srednio kazdy srednio rozwija sie i rosnie do 18 roku zycia, wiec nie masz co sie na zapas martwic. Po miesiaczce rosnie sie wolniej, poniewaz 1 miesiaczka jest oznaka, ze jestes juz zdolna wydac potomnstwo oraz spelniasz odpowiednie "wymagania". Po miesiaczce wszystko ci sie tylko doksztalca, wiec rozwijasz juz sie wolniej.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 10 Gru, 2004 18:17
Po pierwszej miesiączce rośnie się,ale wolniej. Przeważnie przed pierwszyą miesiączką jest taki "okres intensywnego wzrostu", wtedy mozna urosnąć coś nawet 10-15 cm i utyć ok. 10 kg. Oczywiście nie dzieje się to w ciągu jednej nocy( ) ale przez pare miesięcy. Ja np. jeszcze jakiś rok temu ważyłam 28-30 kg, teraz ważę 38 kg. Wzrostu miałam 138 a teraz mam 152 Tak więc nie przejmuj się tym,masz jeszcze dużo czasu.
Mróweczka
JA MAM TEZ 12 LAT ALE...1.70 WZROSTU(CHOCIAZ NIEKTORE DZIEWCZYNY MLODSZE SA A DUZO WIEKSZE ODE MNIE...)!!!I CHYBA W PRZECIWIENSTWIE CIESZE SIE Z TEGO ZE PO OKRESIE SIE NAPRAWDE WOLNIEJ O WIELE ROSNIE.JESLI CHCESZ PRZYTYC TO ZIEMNIAKI BARDZO TUCZA I BIALE PIECZYWO
Po okresie wolniej sie rosnie... niestety, a jesli chodzi o przetcie to radze duzo jesc.. hehe chyba ze masz szybka przemiane materi... to nie jest tak łatwo. I jeśli chodzi jak szybko urosnac.. to an to nie ma ecepty rosniesz tak jak chce natura:)
Ja sie z tym zgodze ale jesli chodzi o wage jedz dużo słodychy ale bez przesadu bo będziesz żygać. Ja potrafie zjeść ponad kilogram jak mam dobry dzień i przytyłem w ciągu paru tygodni 3 kilo.
_________________ O saceros Christi,
tu scis me esse diabolum.
Cur me derogas?
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sob 11 Gru, 2004 18:58
a ja w ciągu 1,5 tygodnia potrafiłam zrzucic 5 =/ (oczywiście sama nie chciałam, tak jakos wyszło)...
a 3 kg. łatwo przytyć..
nie ejdz słodyczy, po prostu jedz wiele zdrowego kalorycznego jedzenia, ziemniaków itp.
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Otwieracz Gość
Wysłany: Sob 11 Gru, 2004 20:16
Jeszcze jajka- od cholery białka.
Nikt Gość
Wysłany: Pon 13 Gru, 2004 10:45 To wszystko uwarunkowane genetycznie
Co do wzrostu to niewiele możesz zrobić, bo to jest zapisane w genach. Jeśli masz wysokich rodziców, to nie musisz się przejmować, bo zapewne odziedziczyłaś to po nich, ale jeśli niskich to już możesz panikować :P. Ale pamiętaj, że geny mogą być też przechowane, czyli możesz odziedziczyć pewne cechy choćby po babci.
Co do wagi to powtarzam znów to co poprzednicy: jedz dużo kalorycznych rzeczy (ale uważaj na słodycze, bo to może ci zupełnie rozwalić przemianę materii. Tak ogólnie cukier niezbyt dobrze służy zdrowiu).
Jeju, tzn. że będę pewnie wzrosu siostry. Jeżeli już by przyjąć, że się rośnie po miesiączke te 8 cm, to ja bym miała.... 165cm. No to tyle co sis. A okres właśnie nastąpił...
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE