Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2003 18:38 Nietolerancja muzyczna
NIETOLERANCJA:
Chciałąbym poruszyć temat nietolerancji muzycznej. Może były tu kiedyś takiego tematy ale ja takich nie znalazłam. Dziś na gg podłączył sie do mnie pewnien chłopak którego nie znałąm, rozmawialismy chwilę i w pewnym momencie zadał mi pytanie "jakiej muzyki słuchasz?" no to ja odpowiedziałam, że metalu i rocku. Zdziwiło mnie że się nie oddzywał przez jakiś czas bo odpowiadał zawsze szybko, jendak po chwili napisał "wiesz co, nie lubie a ni metalu ani rocka, to papa". Nie zdarzyło mi się to pierwsza raz. Już kilka raz miałam takie sytuacje, ale były one jeszcze gorsze. Owa osoba wyzywała mnie od, nie powiem kogo i czego, oraz nie miałą do mnie kszty szacunku jak do drugiego człowieka. Koleżanki, już troche starsze ode mnie opowiadały mi różne historie, np. jak kiedyś jedna szła sobie ulicą w ulubionej bluzie z Metallici. I w pewnym momencie zaczepiło ją kilku dresów, pobili, sponiewierali i zostawili gdzieś w ciemnej uliczce. Albo kiedys szłą ubrana na czarno, jak zawsze i jakaś kobieta powiedziała, jej czy rodzice jej nie kochają albo czy przypadkiem nie ma rodziców, że sie tak ubiera. Innym razem szedł sobie mój starszy kolega (w długich włosach) i zaczęli drwić sobie z niego jacyś syncy co na ławce siedzieli, czy to chłop czy baba. Ja rozumiem że ludzie mają swoje zdania co do ubioru czy typu muzyki, ale czy muszają wyrażać je w ten sposób? Nie mogą po prostu powiedzieć że nie podoba sie im to tylko zawsze używać przy tym wulgaryzmów czy siły? Wiem, że nie odnosi się to tylko do metali, ale najczęściej jest to kierowane do nich, nie wiem czemu. Pewnego dnia, gdy rozmawiałam ze swoim znajomym opowiadał mi on o tym jak rozmawiał ze swoim kolegą na gadu gadu i mówił mu on o tym że gdy był koncert mansona w opolu (a ten chłopak nie wiedział że tamten słucha metalu) to na ten koncert, znaczy po koncercie do metali dorwało się wielu drsów czy skinchedów czy kto to był i tak zaczęli się z nimi być że zabili 4 metali. A tamten kolega mojego kolegi na to, że dobrze, o 4 głupoli mniej na tym świecie. Ja wprost nienawidzę takiego zachowania, jak tak można mówić, przecież to też są ludzie nieprawda? Przecież każdy ma prawno do tego, że może ubierać się jak chce, wyrażac swoją opinię, wyglądać jak chce i każdy ma prawo do ŻYCIA proszę, wypowiadajcie się w tym temacie.
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Ostatnio zmieniony przez panienka_wierzba dnia Pon 22 Wrz, 2003 14:51, w całości zmieniany 1 raz
no niestety tak już jest.... np.: Skate nie lubią metali, grungów i rocków (czy kurde jak to się tam pisze...strasznie trudna ta odmiania) no i oni nas wyzywają....a my przez to ich.... ja powiem szczerze i się przyznaje...JESTEM NIE TOLERANCYJNA ale tylko jeżlei chodzi o hh.... nie wiem jak mozna tego słuchac to nie jest muzyka....takie jest moje zdanie od dawna i nikt tego nie zmieni...
Prosze cię abyś nie pisała nazw tematów ani postów w TeN SpOsÓb denerwuje mnie to a co najważniejsze jest nie czytelne i do teraz nie wiem jaki jest temat ale stego co wynika z post że chodzi o tolerancje rużnych styli muzy no nie wiem ja sie z czymś takim nie spotkałem że gadam z kimś na gg i sie pytam czego słuchasz a jakaś dziewczyna mówi tachno a ja hh i ona ani ja sie nie wyłancza uważam że każdy ma prawo do manifestowania swoich poglądów i stylów przynajmniej ja nie mam żadnych uprzedzeń do matalów czy discopolowców a tak naprawde muzyka dzieli sie na dwa gadunki dobrą i złom muzyke i to jest cała prawda ps. ale że w klawiature nastukał
_________________ Tim reaktywacja
Nena -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2003 20:38
Istnieją różne subkultury, różne muzyki i należy to szanować. Nie biję nikogo, tylko czasem spojrzę z pogardą na skejtów i to wszystko (dresiarzy za dużo nie spotkałam - i Bogu dzięki). Należy uszanować cudzy gust.
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2003 21:56
To się nazywa wolność słowa, wyznania..., ale trzeba niby się podpożądkowywać standardom mody. Tylko, że każdy człowiek lub z kilkoma innymi ustanawia te standardy. Ja nie mam nic do innych rodzajów muzyki od tej niż słucham, poprostu każdy ma swój gust i nikt tego nie zmieni.
TO nie jest nietolaracja do muzyki, tylko do subkultury. Niestety... Ludzie nie lubie tego czego nie potrafia zrozumiec. Wydaje im sie ze czlowiek ktory ubiera sie na czarno odrazu jest satanista, czlowiek ktory biega w dresie jest dresiarzem, a czlowiek ktory ma tatuaze pewnie ma jakas kryminalna przeszlosc. Nie da sie z tym nic zrobic. Jedyne co zostalo to trzymac glowe do gory i odwaznie kroczyc przez swiat Wasza indywidualnosc jest teraz najwarzniejsza. Nie dajcie sie stlamsic.
_________________ NIL NISI BENE (mow dobrze lub wcale) *SENEKA*
Z tą nietolerancją to nawet tacy wydawałoby się poważni i porządni ludzie tak się zachowują, jak napisaliście. Na początku roku szkolnego mieliśmy napisać pare zdań o sobie i potem to czytaliśmy całej klasie, jedno ze zdań, które napisałem było o tym, że słucham Hip-hopu, a facet od polskiego powiedział, że wszystko ok, dobre wypracowanie, ale nie powinienem tego hip-hopu słuchać, bo to zła muzyka Gdyby nie to, że był już dzwonek to bym, mu tak nagadał, że... by padł
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Sro 24 Wrz, 2003 21:48
Taaa... a ja mam odwrotną sytuację ...
Mam polski z dyrektorką. Na jednej lekcji (w I klasie) mówiliśmy o muzuce. I ktoś powiedział, że słucha HH. Ja na to powiedziałam, że ja nie słucham i że dla mnie HH nie jest "bóstwem" tak jak dla innych koleżanek i kolegów (a wszczególności dla klegów). To mi dyrka powiedziała, że radzi mi zacząć interesować się HH bo nim interesuje się większość młodzieży Brrr Aż mnie częsie jak to sobie przypominam !
Ludzie tolerancyjni są tylko że my ich nie dostrzegamy, bo nas nie zaczepiają i nie wyzywają. Nie mamy więc potrzeby zwracania na nich uwagi. Ja nie reaguję na to jak ktoś mnie przezywa, więc już skończyli. Nie reagyjcie a dadzą sobie spokój. Jeśli ktoś kogoś przezywa czy bije za to jakiej muzyki słucha to moim zdaniem ma cosik nie pokolei w głowie.... Tak samo ja mogłabym pobić , np blondynkę bo ma inny kolor włosów niż ja...
Mnie też to wkurza , że jeśli ktoś słucha innej muzyki to jest inny. Ja kiedys w klasie powiedziałąm, zę słucham metalu. Gnili ze mnie przez cały rok. To było chamskie. Do tej pory mi to wypominają.
A ja to nie spotykałam się np. w klasie z taką nietolerancją. 2 osoby lubią rocka i metal i nu metal (hehe ja i moja przyjaciółka), 4 popu typu Britney a reszta to się nie interesuje ( nie wiem jak jest to możliwe ale jednak...).
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 10 Lis, 2004 22:24
U mnie w klasie dużo osób słucha metalu, jedna słucha nu metalu, jedna wszystkiego, a reszta słucha HH... nie jest źle w klasie, wszyscy sie tolerujemy, ale poza klasą jest gorzej na ulicy i wogule, ludzie uważają metali za satanistów i tak dalej...