Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 14:45 Pytanko :)
Hey! ;-) Wiem, dawno tu nie zaglądałam, a nie mam czasu kiedy szukać... a więc mam pytanie co do okresu ...
Więc wyjeżdżam na tydzień, z moich obliczeń wynika (a mam w miarę regularny okres), że następną miesiączkę będę miała dokładnie w trakcie tego wyjazdu. Bardzo chciałabym to niemiec, ponieważ prawdopodobnie będziemy miały jedną łazienkę z chłopakami, a do tego będę jechała w pociągu 4 godziny (z czym wiąże się naturalna niewygoda).
Wiem, że może się wam to wydać śmieszne czu cuś... ale ja nie żartuję ;-) ... Czy jest jakiś naturalny sposób na przyspieszenie (ew. opóźnienie) okresu? Ja takich nie znam, dlatego podejżewam, że takowych nie ma, ale a nóż widelec ^^.
Prosiłabym o wmiarę szybką odpowiedź Z góry Thx =)
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 14:55
Iśka jeśli masz na myśli tabletki antykoncepcyjne to naprawdę odradzam. Moim zdaniem lepiej nie kombinować za bardzo...No cóż,pozostaje Ci tylko przecierpieć...
Mróweczka
Są tabletki mogące zablokować okres, ale przypisuje je tylko ginekolog i to raczej dorosłym kobietom bo mają hormony(z punktu widzenia zdrowia można blokowac okres nawet przez pół roku). Młodej osobie raczej nie zapisze.
nie dA rady, dopiero jak bedziesz starsza to ginekolog moze przypisać ci tabletki antykoncepcyjne i wtedy to ty ( ogólnie rzecz biorąc ) bedziesz decydować kiedy masz miec miesiączke... no, a co do wyjazdu to a nóż widelec cie okres ominie, a nawet jeśli nie to da sie wytrzymać , tamopony bierzesz i jest ok!
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 18:59
no iska ma chyba 16 lat wiec juz takim dzieckiem nie jest...ja w tym wlasnie wieku zaczelam brac pigolki i lekarz nie wiedzil przeciwskazan (ale tak czy siak musza byc przeprowadzone badania typu morfologia, cytologia), ale tak an dobra spawe wszytko zalezy od lekarza, ale chyba nie oplaca sie brac pigolek tylko ze wzgledu na wycieczke, bo pigolki w zalozeniu nie temu maja sluzyc, a kontrolowanie cyklu jest mozna powiedzic 'skutkiem ubocznym'
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 21:39
Heh, no że tabletki antykoncepcyjne są to wiedziałam naturalnie ;-) Ale właśnie chciałam wiedzieć czy coś innego . Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;-)
A tabletki antykoncepcyjne odpadają bo u nas "w okręgu", że tak powiem, jest tylko jeden ginekolog dla młodych osób (inny nie przyjmie, co jest dla mnie bezsensowne ) wiec musialabym sie najpierw umówić, pogadac z mamą i inne te "rytuały" ;-)
No, teraz zostaje mi modlitwa (heheh, ja i modlitwa ) ... Mam nadzieję, że dostanę jutro (bo dzisiaj bolał mnie brzuch, a przeważnie jak mnie boli to dostaje albo w tym samym dniu albo nastepnego)... Miejmy nadzieje...
Frigg: rocznikowo mam 16 lat, a tak to mam 15 (w listopadzie urodzinki )
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 22:11
zapytam juz tak z czystej ciekawosci...jak to ginekolog dla mlodszych osob (no ja wiem ze cos takiego jest) nie przepisze ci pigolki - nie masz 10 lat i mozesz miec potrzebe brania pigolek?...a poza tym jak mowie nie masz juz 10 lat a rocznikowo 16 wiec mozesz juz bez problemu chodzic to ginekologa jakiegokolwiek...przepisanie pigolek jest zasranym obowiazkiem lekarza (oczywiscie nie mowie tu o dziewczynkach, ktore nie maja okresu czy wyniki badan lub jakies choroby sa przecwskazaniem)
Może jestem jakiś niedokształcony, ale jak się nie mylę to nie te popularne tabletki antykoncepcyjne służa do blokowania okresu, tylko inne. A może isę mylę?
Wysłany: Pon 10 Sty, 2005 22:24
nigdy nie slyszalam o innych pigolkach...wiem ze pigolki antykoncepcyje maja jako 'skutek uboczny' mozliwosc regulacji cyklu czyli opoznianie/przyspieszanie okresu..
Są takie. Kumpela bierze jak jezdzi na badania w dzikie rejony. Ma ograniczenia transportowe i stwierdziła, że paczkę czy dwie podpasek może zabrać, ale nie bedzie na 3-4 miesiące wieźć oddzielnego transpotru kobiecych przyborów higienicznych. Jak wróci to się spytam jak się nazywają. Ponoć do pół roku mozna przeciągać, ale potem na jakieś 3 m-ce trzeba odstawić i można znów.