Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Nie 12 Gru, 2004 17:30 Karp w galarecie
PRZYGOTOWANIE: 90 MIN
DLA 4 OSÓG
180 KCAL
SKŁADNIKI:
-1 karp (1,5 kg)
-sól
-2 marchewki
-2 pietruszki
-1 por
-1 cebula
-kawałek korzenia selera
-po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-2 liście laurowe
-sok z 1/2 cytryny
-cukier
-zmielony pieprz
-2 łyżki żelatyny w proszku
-1 puszka zielonego groszku
-natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Karpia spraw, odetnij głowę, płetwy i ogon, starannie umyj, pokrój w dzwonka grubości 2 cm, posól i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Warzywa obierz, umyj, zalej 1,5 l wody, dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, głowę (ale bez oczu), ogon i płetwy karpia i gotuj wywar około 30 minut. Gotowy wywar przecedź. Dzwonka ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem, gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, ostudź. Karpia ostrożnie wyjmij z wywaru łyżką cedzakową, ułóż na półmisku i delikatnie wyjmij ości. Udekoruj pokrojonymi ugotowanymi jarzynami wyjętymi z wywaru i osączonymi z zalewy groszkiem z puszki.
Wywar gotuj, aż odparuje i zostanie go ok. 0,5 l. Dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie zalej rybę cienką warstwą galarety i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Przed podaniem gotowe danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.
Pamiętaj, że zawsze możesz poprosić o pomoc kogoś dorosłego !
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach