Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pon 13 Gru, 2004 14:56 Śledź w śmietanie
PRZYGOTOWANIE: 20 MIN
DLA 4 OSÓB
200 KCAL
SKŁADNIKI:
-1/2 kg śledzi
-jedno winne jabłko
-2 duże cebule
-sok z połowy cytryny
-sól i pieprz
-cukier do smaku
-szklanka kwaśnej śmietany
-posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie namocz na kilka godzin w wodzie, by nie były zbyt słone, a następnie obierz je ze skóry i ości. Zalej mlekiem i odstaw jeszcze na godzinę. Całe śledzie możesz zastąpić również gotowymi filetami śledziowymi, np. matiasami, których już nie trzeba moczyć w wodzie.
Durze jabłko o winnym smaku umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. W trakcie ucierania skrapiaj je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plestry, ułuż ją na sicie i przelej wrzątkiem, żeby straciła zbyt ostry smak.
Wymoczone filety śledziowe osusz na czystej ściereczce lub papierowym ręczniczku, a następnie złóż na kształt tuszki i pokrój w dzwonka. Ułóż je na podłużnym półmisku, możesz je delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Obłóż śledzie sparzonymi piórkami cebuli i startym jabłkiem. Następnie kwaśną śmietanę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym polej nią śledzie. W taki sposób przygotowane danie udekorój świeżą natką pietruszki.
Śledzie możesz również posypać drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ozdobić marynowanymi grzybkami i cząstkami konserwowej, czerwonej papryki. Przed podaniem dobrze schłodź potrawę w lodówce.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach