Wysłany: Pią 17 Gru, 2004 14:01 Dorsz z boczkiem i ziemniakami
No a więc moi dordzy na początek wypadałoby podać składniki tego specyfiku, stopień trudności w przyrządzeniu przeze mnie oceniany na bardzo latwy napewno przy odrobinie checi dacie rade zycze milego przerzadzania i podaje skladniki:
800 g fiketów z dorsza
2 cebule
400 g ziemniaków
150 g boczku
100 ml śmietany
pieprz, sól ( do smaku jak tam komu odpowiada)
Jak wykonac, następująco:
1. Filety należy pokroić i usunąć z nich ości. Dokonujemy obróbki wstępnej ziemniaków czyli płukamy je, obieramy, następnie kroimy w plastry, zalewamy wrzątkiem wody i gotujemy przez 5 minut.
2. Drugą rzeczą jaką należy zrobić jest obranie cebuli, płukamy ją i siekamy w kostkę drobną lub wg. uznania. Rybę zalewamy małą ilością wody, zagotowywujemy wodę wraz z rybą, następnie dodajemy odcedzone ziemniaczki, posolić i dusić przez 10 minut.
3. Kolejnym etapem w przyrządzeniu naszej rybki bedzie podsmażenie boczku i cebuli na złoto, odlewamy nadmiar tłuszczu. No i do rybki dodajemy śmietanę i boczek z cebulą. Dusimy na małym ogniu 15 minut. Przed podaniem dopiero doprawiemy prieprzem.
Moje rady:
Rybki ukladamy wartwami tymi skornymi do spodu aby rybki nie przykejaly sie do garnka oraz do siebie podczas gotowania i duszenia. Śmietanką jest fajnie polać na końsu tzn. podczas gotowania, ladniej to wyglada niz tak wymieszane z cebula oraz boczkiem.
Na dodatek do tego proponuje wam: kasze gryczana ugotowana, ucisnieta w filizankach formujemy i dodajemy do rybki. Palce lizać smacznego !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach