Wysłany: Sob 18 Gru, 2004 15:29 Nadziewane papryki.
Składniki:
8 strąków zielonej papryki,
300 g borowików,
ocet,
sól,
1 listek laurowy,
cukier,
80 g ryżu,
bulion,
150 g majonezu,
2 ugotowane parówki sojowe,
1 łyżka musztardy,
pieprz mielony,
sok z cebuli,
zielona pietruszka
Wykonanie:
Strąki papryki oczyścić z części nasiennej i wrzucić do małej ilości wody. Dodać ocet, sól, cukier i listek laurowy, doprowadzić do wrzenia i gotować aż papryka będzie miękka. W bulionie ugotować ryż, odcedzić i ostudzić. Borowiki ugotować w całości w osobnej wodzie, odcedzić, ostudzić. Pokroić na drobne kawałki. Ryż, grzyby i pokrojone drobno parówki wymieszać razem z pieprzem, solą, musztardą i majonezem. Przyprawić do smaku octem i sokiem z cebuli. Tak przygotowanym farszem napełnić strąki papryki. Ozdobić majonezem i zieloną pietruszką. Podawać jako samodzielną przekąskę lub część kompozycji półmiska z zimnymi przekąskami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach