| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
co
Autor Wiadomość
hfgsdi
Gość
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:13   co

co to sa rozstepy???
Przejdź na dół
Gabra
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:32   

Rozstępy zwane także - striae distensae są w dużej mierze rezultatem wzrostu poziomu kortyzolu we krwi. Jest to hormon wydzielany przez nadnercza. Jego ilość wzrasta w okresie ciąży, dojrzewania, otyłości, wzrostu wagi.

W okresie ciąży również wzrost poziomu estrogenów przyczynia się w pewnym stopniu do zwiększenia możliwości pojawienia się rozstępów. Ponieważ tabletki hormonalne mają także wpływ na żeńskie hormony płciowe, dlatego istnieje prawdopodobieństwo, iż mogą być jednym z czynników sprzyjających rozstępom.

Na tworzenie się rozstępów ma również wpływ używanie regularnie i przez dłuższy okres czasu leków steroidowych, a to dlatego, że przyczyniają się one m.in. do ścieńczenia naskórka, zahamowania syntezy kolagenu w skórze właściwej oraz degradacji już istniejących włókien kolagenowych. A jak się za chwilę przekonamy, tworzenie się rozstępów jest związane z nieprawidłową syntezą kolagenu w skórze.

Niewłaściwa, uboga w składniki odżywcze (witaminy, mikro- i makroelementy) dieta, to także jedna z przyczyn powstawania rozstępów. Dużą rolę odgrywa tu zwłaszcza niedostateczna ilość cynku. Dlatego kobiety często będące na dietach niskokalorycznych mogą mieć skłonności do rozstępów.

I wreszcie kolejną istotną przyczyną, na którą nie mamy wpływu są nasze skłonności genetyczne. W związku z tym, istnieje prawdopodobieństwo, iż jeśli u matki podczas ciąży pojawiły się rozstępy, to mogą (ale nie muszą) pojawić się one również u jej córki.
W jaki sposób powstają rozstępy?

Rozstępy tworzą się na poziomie skóry właściwej, a ich powstawanie wiąże się z upośledzeniem fibroblastów czyli komórek odpowiedzialnych za produkcję włókien kolagenu i elastyny. Kolagen i elastyna to białka, mające postać włókienkowatą, które tworzą uporządkowaną sieć, nadając skórze elastyczność, jędrność, sprężystość i odpowiednie napięcie. Prawidłowo zbudowane włókno kolagenu odznacza się niesamowitą wytrzymałością na rozciąganie. Trzeba użyć obciążenia co najmniej 10 kg, aby zerwać włókno kolagenowe o średnicy 1mm (1).

Upośledzone - m.in. z powodu zwiększonego poziomu kortyzolu we krwi - fibroblasty, zaczynają produkować zmienione włókna kolagenu i elastyny, które stają się bardziej kruche i mniej podatne na rozciąganie. Podczas nadmiernego rozciągania się skóry jak to ma miejsce np. w czasie ciąży, z powodu kruchości włókien dochodzi do zrywania tej regularnej sieci, czego efektem są właśnie rozstępy. Ponieważ jednocześnie dochodzi także do ścieńczenia warstwy naskórka, stają się one bardziej widoczne.

Epidermis- naskórek
Basal cell layer- błona podstawna
Dermis - skóra właściwa

Rozstępy to wrzecionowate pasma, występujące najczęściej na pośladkach, brzuchu, udach, piersiach. Wyróżniamy dwie fazy tworzenia się rozstępów.

W fazie I - zapalnej mają one postać czerwonych pasm (striae rubra). Na tym etapie mamy jeszcze największe szanse by się ich pozbyć.

W fazie II - zanikowej, następuje pozorna regeneracja rozstępów. Czerwone pasma ulegają rozjaśnieniu i zmniejszeniu.
Dzieje się tak dlatego, iż zmienione włókna kolagenu oraz cieniutkie włókna elastyny starają się jak gdyby zregenerować zerwaną sieć. Jednak nie ma już możliwości przywrócenia stanu skóry właściwej sprzed nastąpienia ubytku. W rezultacie na skórze pozostają widoczne białe prążki (striae distensae alba), wyczuwalne przy dotyku. Przystąpienie do leczenia rozstępów starszych, będących już w fazie zanikowej może nieco polepszyć stan skóry, ale nie ma już możliwości zlikwidowania ich w 100%.
Osoby skłonne do rozstępów
ludzie otyli,
nastolatki w okresie dojrzewania,
kobiety w okresie ciąży, menopauzy,
kulturyści,
osoby o częstych wahaniach wagi (także podczas nagłego spadku masy ciała można nabawić się rozstępów!!),
osoby będące wielokrotnie na dietach niskokalorycznych,
osoby przyjmujące leki steroidowe,
osoby z predyspozycjami genetycznymi.

Rozstępy mogą pojawiać się zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, u osób otyłych i szczupłych, starszych, jak i u nastolatek w okresie dojrzewania. Problem ten dotyczy w mniejszym lub większym stopniu niemal 90% kobiet w ciąży.
Czy możemy przeciwdziałać tworzeniu się rozstępów?

W pewnym stopniu - tak.

Jednak ponieważ przyczyną tworzenia się rozstępów są także zmiany hormonalne i skłonności genetyczne dlatego nie zawsze jesteśmy w stanie im zapobiec.

Natomiast co możemy zrobić:
Unikać w miarę możliwości częstych wahań wagi i "cudownych" diet, które w rezultacie dają tylko efekt jo-jo.
Bardzo ważna jest odpowiednia dieta, zapewniająca wystarczające dawki witamin oraz mikroelementów, zwłaszcza cynku i krzemu. Można także pomyśleć o uzupełnieniu diety suplementami. Na własną rękę najbezpieczniej jest zażywać tylko gotowe preparaty multiwitaminowe uzupełnione minerałami,
Jeśli tylko zauważymy pierwsze oznaki powstawania rozstępów lub też znajdujemy się w sytuacjach sprzyjających ich tworzeniu, chodzi tu zwłaszcza o okres ciąży, dojrzewania warto regularnie masować ciało stosując oliwki, olejki, balsamy lub jeden z dostępnych kremów przeciw rozstępom. Prawda jest taka, że rodzaj kremu nie jest tak istotny jak sam masaż skóry. Krem jest tylko czynnikiem wspomagającym.

http://www.wizaz.pl/basia_rozstepy.php tutaj jest to wszystko.

Zajrzyj także na:
http://www.sfd.pl/temat23985

http://www.sfd.pl/temat131700

http://www.sfd.pl/temat137722
Powrót do góry
Miracle Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Rozstepy robia sie zazwyczaj w ciazy.I czest gdy jestes b.szczupla osoba.Wtedy twoja skora sie rociaga bo nie ma zadnego tluszczu w nadmiarze w tych okolicach i powstaja takie wstretne faudki Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
4349962
hfgsdi
Gość
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:36   

aha :D dzieki
Powrót do góry
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

Pomogła: 45 razy
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:38    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gabra - tu nie chodziło o to żebyś ściągała z neta definicję o rozstępach , tylko napisała jak wiesz własnymi słowami. Bo ja naprzykład nie wiem co to jest kortyzol , nadnercza , czy estrogeny Neutral No i komu chce się tak dużlo czytać Smile

Miracle - Ja jestem bardzo szczupłą osobą i mam rozstępy Rolling Eyes Czasem się nawet boję że wpadne w anorektyzm...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7894138
Gabra
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:41   

estrogeny to hormony kobiece,kortyzol-hormon stresowy a nadnercze to narząd położony na górnym biegunie nerki czyli poprostu "nad nerką"!
Powrót do góry
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 19:44   

Jeśli komuś zależy na tym, co to są rozstępy, to Nino wierz mi, że przeczyta wszystko.
Poza tym anoreksja (!!) to choroba m. in. na podłożu psychicznym, jadłowstręt. Masz takie "obajwy"?

Ja miałam rozstępy, ale kupiłam w AVON krem na nie i zeszły. Smile Pojawiają się też tuż po intentysywnym i szybkim wzroście.
Powrót do góry
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 23:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

i w sporym stopniu zaleza od "rodzaju" skory, sa osoby ktorym mimo tych wszytskich sorzyjajacych czynnikow rozstepy sie nie pojawia, a sa takie soby ktorym pojawiaja sie od tak, praktycznie bez zadnej przyczyny.

a i mala poprawka - kortyzol nie ma nic wspolnego ze stresem, to ze jest wydzielany przez nadnercza jeszce o niczym nie swiadczy - kortyzol jest odpowiedzialny za metabolizm bialek, tluszczy i weglowodanow.
hormony "stresowe" to adrenalina i noradrenalina.

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Pan_Feanor Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 23 Gru, 2004 16:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Koleżanka przedstawiłą bardzo rzeczowo i fachowo, ja rozumiem bo wybieram się an medycyne ale 12-16 latkowie mogą mieć problemy ze zrozumieniem funkci białek elastynowych w skórze właściwej i zawartości kolagenu w warstwie podstawowej. Wink
Hm ja mam troszeczke rozstępów (niewiele bardzo) w okolicy kolan, prwawdopodobnie wzieły się z tego że w dzieciństwie notorycznie je rozwalałem skóra nienadążała się zabliżniać i wobec tego naokoło blizn porobiły mi się rozstępki ale czy facet się takim czymś przejmuje biggrin NIE bo po co ^^ i tak wszystko porosło gęstym futrem :>

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 23 Gru, 2004 18:31   

tylko potem będzie troche gorzej
bo jak kobieta ma rostępy to facet mówi że brzydko wyglądają a jak sam ma to nie obchodzi go to nic

ale rozstępy da sie zlikwidować masażem [rz?]
Powrót do góry
Pan_Feanor Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Czw 23 Gru, 2004 21:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tak samo jak specjalnymi maściami, dużą ilością ruchu i operacyjnie Smile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 25 Gru, 2004 18:54   

Masaz jest najlepszy. Wink A mozna go łączyć z maścią, czyli zamiast olejku jakiegos dawac masc [swego czasu byla taka w AVON], no pod warukniem, ze nie est za gesta. Wink
Powrót do góry
mroweczka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sob 25 Gru, 2004 21:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gabrielen napisał/a:
Jeśli komuś zależy na tym, co to są rozstępy, to Nino wierz mi, że przeczyta wszystko.

No niby tak ale nie każdy będzie wiedział co to kortyzol,nadnercza. Poza tym jeśli o mnie chodzi to wolałabym przeczytać krótkie,zwięzłe tłumaczenie ujęte własnymi słowami przez kogoś niż długie na pare stron kazanie żywcem ściągnięte z jakiejś strony. A na forum nie o to chodzi,by bezmyślnie kopiować coś i wklejać z profesionalnych stron,bo Gabra w ogóle mogła nie wiedzieć co to nadnerczyca,a wytłumaczenie znalazłąteż na jakiejś stronie. Tak moze zrobić każdy a przecież nie o to chodzi.
Mróweczka Kwiat

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 28 Gru, 2004 19:59   

mroweczka napisał/a:
Gabrielen napisał/a:

No niby tak ale nie każdy będzie wiedział co to kortyzol,nadnercza. Poza tym jeśli o mnie chodzi to wolałabym przeczytać krótkie,zwięzłe tłumaczenie ujęte własnymi słowami przez kogoś niż długie na pare stron kazanie żywcem ściągnięte z jakiejś strony. A na forum nie o to chodzi,by bezmyślnie kopiować coś i wklejać z profesionalnych stron,bo Gabra w ogóle mogła nie wiedzieć co to nadnerczyca,a wytłumaczenie znalazłąteż na jakiejś stronie. Tak moze zrobić każdy a przecież nie o to chodzi.
Mróweczka Kwiat

Tu sie z Toba zgodze, ale takze zazwyczaj w tego typu postach odpisuje kilka osob. Wiec zawsze za zwiezla, krotka odp. sie znajdzie. Wink
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu