Wysłany: Nie 19 Gru, 2004 12:52 kiszka ziemniaczana - podlasie
No więc zamieszczam przepis na kiszke ziemniaczaną jest to typowa potrawa podlasia, czyli regionu w ktorym mieszkam.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana doczekała się na Podlasiu swojego święta - Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej odbywają się w Supraślu koło Białegostoku. W VI mistrzostwach w 2004 roku najlepsza okazała się babka upieczona przez panią Czesławę Siegieńczuk z Supraśla.
Jest to potrawa z ziemniaków. Dodaje się do niej cebulę, skwareczki, jajka, przeprawy.
Oto przepis:
3 kg ziemniaków, 3 jajka, 30 dkg cebuli, pół kilograma podgardla lub boczku, pieprz, sól, odrobina wegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.
Najpierw trzeba przesmażyć cebulę z podgardlem, rozbić jajka w miseczce i wysmarować masłem blaszkę. Dopiero teraz tarkujemy ziemniaki - najlepiej potarkować pół starych i pół młodych, na ręcznej drobniutkiej tarce. Należy tarkować szybko, żeby ziemniaki nie ściemniały. Można też starkować jedną cebulę. Potem szybko wymieszać wszystkie składniki. 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Najpierw piec w wysokiej temperaturze - ok. 400 stopni, potem jak się potrawa zapiecze – zmniejszyć ogień. Piec około dwóch godzin.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach