| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Biblia & Pismo Św.
Autor Wiadomość
zozol_ek Płeć:Kobieta

PostWysłany: Nie 19 Mar, 2006 11:02   Biblia & Pismo Św. Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czasami dręczą mnie pytania typu: Czy Bóg istnieje naprawdę? Itp.... Ale nie o to chcę spytać. Mam problem. Nie wiem czy wierzyć w Pismo Św. i Biblię. Skąd mam mieć pewność, że tego wszystkiego nie wymyślił jakiś ksiądz? Co wy a tym myślicie? Ja już sama nie wiem....

Numer Gadu-Gadu
9346291
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Nie 19 Mar, 2006 11:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

tego nikt nie wie. to czy wierzysz zalezy tylko od ciebie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 19 Mar, 2006 11:35    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wiara nie opiera się na prawdzie - to takie swego rodzaju połączenie faktów z fikcją. Nikt Ci nie powie czy masz w to wierzyc, to twoja prywatna sprawa, tak jak każdej innej osoby...
Powrót do góry
The_Great_Vlad Płeć:Mężczyzna
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Nie 19 Mar, 2006 17:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

http://www.ateista.pl/
http://www.ateista.pl/articles.php?id=149
Ciekawa strona, bardziej informacyjna niz o charakterze do czegos przekonujacym, jak dla mnie...

Ant0n
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 20 Mar, 2006 19:57   

nie wierze w informacje zawarte w PŚ
Powrót do góry
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Nie 02 Kwi, 2006 15:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dużo krytyki wszelkich religii (od chrześcijaństwa po new age) znajduje się na stonie http://www.racjonalista.pl/. Według mnie można znaleźć tak całkiem ciekawe artykuły (np. o wielożeństwie u mormonów), do tego rozmowy ze znanymi niewierzącymi. Warto poczytać i zweryfikować swój światopogląd.
Powrót do góry
Ant0n
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 02 Kwi, 2006 15:41   

haha mormoni
oni sa nienormalni = ]
Powrót do góry
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Nie 02 Kwi, 2006 16:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

I nie tylko oni Wink Według mnie połowa tych amerykańskich tworów typu Świadkowie Jehowy (BTW, o praktykach Strażnicy też na tej stronce trochę informacji mają) czy Scientolodzy jest chora. Dobrze przynajmniej, że lwia część takich ruchów nie jest uznawana przez główne nurty chrześcijańskie.
Powrót do góry
Elun Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 09:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wlasnie na tym opiera sie wiara: nie mozesz tego stwierdzic, ze tak jest na prawde, ale mimo to wierzysz w to. Kiedys na bierzmowaniu ksiadz arcybiskup zrobil nam maly wyklad o wierze i z niego wyniklo, ze nawet wiarą mozna nazwac to, ze baba od biologii powie ci, ze cialo czlowieka sklada sie z ilus tam litrow krwi i ty w to wierzysz, mimo tego, ze sam nie mozesz sie o tym przekonac i zobaczyc na wlasne oczy.

Powrót do góry
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 16:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak dla mnie to nei do końca tak. Ilość litrów krwi w organizmie jest rzeczą zmierzalną i możliwą do udowodnienia doświadczalnie (fakt, ze trudno to osiągnąć zwykłemu śmiertelnikowi, ale jednak). A nawet jeśli nie możesz poznać wyniku, to znasz metodę, którą mogłabyś zastosować.

Natomiast wiara w jakieś konkretne bóstwo czy dogmaty religijne to już błądzenie we mgle. Nikt Ci nie udowodni, że to prawda. Nikt także nie zna nawet metody na udowodnienie faktu istnienia jakiegoś boga. Oczywiście rozmaici filozofowie chrześcijańscy (przede wszystkim św. Tomasz) wymyślili jakieś dowody lecz są one stosunkowo łatwe do obalenia.
Powrót do góry
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 17:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A dla mnie wiara to bujda, w którą karzą nam wierzyć.

Chociaż ostatnio tak sobie myślę, że jeśli Jezus Chrystus naprawdę istniał, to po prostu (Of course moim zdaniem, nie mam zamiaru obrażać niczyich poglądów) wykonał mistyfikację tysiąclecia - On zginął (Kto wie, może w dzisiejszych czasach wylądowałby w Zakładzie zamkniętym?), a dwa tysiące lat później ludzie oddają mu cześć w zbudowanych dla niego Kaplicach - Bardzo intrygująca sprawa : )
Powrót do góry
Tremere Płeć:Kobieta
Aktywista
velvet velour
Aktywista

PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 18:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Taa, tutaj tacy odwaaażni jesteście, Boga nie ma i te pe.
A tak naprawdę? KAŻĄ wam chodzić do kościoła >3

Aj, głupi jesteście.
Bóg to kobieta.
Powrót do góry
Ant0n
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 19:02   

mysle, ze jezeli Bog istnieje, to ma gdzies nasze kapliczki, i z cala pewnoscia nie jest to zaden Jahwe czy cos
Powrót do góry
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 19:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ant0n napisał/a:
mysle, ze jezeli Bog istnieje, to ma gdzies nasze kapliczki, i z cala pewnoscia nie jest to zaden Jahwe czy cos

No i tu powoli dochodzimy do deizmu, który dla mnie jest całkiem rozsądną koncepcją. Choć sam osobiście skłaniam się raczej do bycia agnostykiem.
Powrót do góry
Ant0n
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 07 Kwi, 2006 21:19   

mam to gdzies, jak to sie nazywa.
Powrót do góry
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu