PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj barszcz. Grzyby dokładnie umyj i namocz na całą noc. Następnego dnia ugotuj je i odcedź, ale nie wylewaj wywaru. Odstaw grzyby, by ostygły. Oczyść i umyj włoszczyznę, ugotuj z niej wywar, dodając buraki. Przelej przez sito i połącz z wywarem z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, na końcu dodaj przetarty przez praskę czosnek.
Przygotuj farsz do uszek. Posiekaj w drobną kostkę i zrumień na tłuszczu cebulę, dodaj do niej ugotowanie i drobno posiekane grzybki, wymieszaj i przez chwilę poduś na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodaj natkę pietruszki, surowe jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem. Wsztstko dokładnie wymieszaj. Przygotuj ciasto jak na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj z niego małe kwadraty. Na środek każdego z nich nałuż farsz i złuż go po przekątnej na pół, sklej i połącz przeciwległe rogi.
Ugotuj uszka w osolonej wodzie. Podawaj z barszczem.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach