Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pią 24 Gru, 2004 12:54 Grzybowa z łazankami
Przygotowanie: 40 min
Dla 4 osób
120 kcal
SKŁADNIKI:
-80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
-100 g mąki
-1 jajko
-sól
-1/2 średniego selera
- 1 duży korzeń pietruszki
-1 duża marchewka
-1 duża cebula
-10 ziaren czarnego pieprzu
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby dokładnie opłucz pod strymieniem bierzącej, zimnej wody, a następnie zalej je dwoma litrami wody i mocz przez dwie godziny. Gotuj grzyby w tej samej wodzie, w której sie moczyły, aż będą miękkie.
Z przesianej mąki usyp na stolnicy kopczyk, zrób w nimniewielkie wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól i 1-2 łyżki wody. Dokładnie zagnieć ciasto (powinno być twarde), następnie cienko je rozwałkuj. Pokrój je w pasy o szerokości około 2 cm, a potem w jednakowej wielkości, niezbyt duże kwadraty. Łazanki gotuj w leko osolonej wodzie około 10 minut, a potem odcedź je i osącz.
Seler, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę oczyść i umyj, w całości dodaj do wywaru grzybowego razem z masłem, wrzuć ziarenka pieprzu i odrobinę soli. Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, następnie przecedź przez sito, usuń warzywa, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli, dodaj pokrojone grzyby i jeszcze raz podgrzej.
Do każdego talerza włóż porcję łazanek i zalej je gorącą zupą grzybową.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach