PRZYGOTOWANIE:
1.Mąke wymieszaną z sodą oczyszczon i przesianą przez sito na stolnice posiekac z Kasią.Dodac pozostałe składniki i zagniesc ciasto.podzielic je na 3 czesci.
2.Trzy identyczne prostokatne formy (20x30cm),posmarowane kasią i wyłozone papierem do pieczenia ,wylepic cienko ciastem.Na jedna czesc ciasta wylac gorącą polewe orzechowa i upiec razem z pozostalymi.
3.ugotuj budyn smietankowy według przepisu podanego na opakowaniu ,zuzywajac o jedną trzecia mleka mniej,niz podano w przepisie.Ostudzic.
4.w celu otrzymania karmelu puszke z mlekiem wstawic do garnka z wodą i gotowac 3 godz.Ostudzic.
5.Na jeden ostudzony placek nałozyc budyn,przykryc drugim plackiem posmarowanym karmelem a nastepnie nakryc plackiem z polewą orzechowa.
pycha!polecam!
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Pią 24 Gru, 2004 14:11
czy to mleko na karmel to ma byc slodzone czy nie slodzone? bo u mnie w sklepi sa takie i takie...
i jak sie robi ta mase orzechowa bo napisals ze potrezbne sa orzechy a potem odrazu ze wylac mase ale nie powiedzilas jak sie ja robi?
a i ztego co ja wiem to karmel sie robi z cukru i wody natomista z tego mleka zageszczonego slodzonego robi sie kajmak...
Ostatnio zmieniony przez frigg dnia Pią 24 Gru, 2004 14:12, w całości zmieniany 1 raz
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 24 Gru, 2004 14:12
slodzone!!skondensowane!gotuje sie w wodzie 3 godziny..
PS.Ale z mleka skondensowanego tez sie robi^^
Moja mama zawsze robila z mleka skonden. i jej wychodziło..!
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Sob 25 Gru, 2004 11:20
hehe no frigg jak zwal tak zwal - smakuje podobnie do karmelu - bo to slodzone to i tak ma wiwecej cukru niz mleka.
heh moze tez sprobuje, tylko widze, ze od cholery roboty, a ja mam jedna forme w domu
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach