1kg mąki wysokoglutenowej najlepiej jeśli jest to mąka szymanowiecka,
woda,
garnek bulionu (z kostki lub zwykły).
Mąkę połączyć z wodą tak aby powstało luźne ciasto jak na pierogi i odstawić aby odpoczęło.
Następnie umieścić kulę ciasta w zlewie lub dużej misce i wlewając na zmianę ciepła i zimną wodę wyrabiać je. Woda będzie barwić się na biało aż do momentu wypłukania całej skrobi i pozostanie czysty gluten. Wyrabiać aż do uzyskania czystej wody.
Następnie całość ugotować w bulionie warzywnym.
Sejtan jest doskonałym półproduktem do przyrządzania dań mięsopodobnych. Można np. w taki sam sposób jak z mięsa przyrządzić Strogonov i smakuje jak mięso!!!
Gotowy Sejtan przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach