PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
GOTOWANIE: 25 MIN
ILOŚĆ: 6 PORCJI
SKŁADNIKI:
- 70 dag pomidorów
- 1/2 łyżki oleju słonecznikowego
- 15 g masła
- 1 mały pomidor pokrojony w plasterki
- 1 posiekana cebula
- 450 ml mleka
- 450 ml wywaru z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 150 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory se skórką pokroić ostrym nożem w plastry, a następnie posiekać.
2. W dużym rondlu podgrzać olej i masło. Dodać plasterki pomidora, posiekaną cebulę i posiekane pomidory. Smarzyć na małym ogniu 5-6 minut, dopóki warzywa nie zaczną mięknąć.
3. Dolać mleko , wywar z kurczaka, bazylię, cukier, sól, pieprz i wymieszać. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
4. Po wystygnięciu zupę zmiksować robotem kuchennym lub mikserem. Przelać do czystego rondla i jeśli to konieczne podprawić. Przed podaniem podgrzać.
5. Następnie zupę należy wlać do osobnych miseczek i ozdobić łyżeczką gęstej śmietany
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach