Hej,Mam 13 lat i na początku września dostałampierwszej miesiączki. Od tamtej pory nic..Tylko śluz a zero brunatnego płynu. Wiem,że początki są nieregularne, ale nie wiedziałamże ąz tak długo no prawie 4 miesiące.Czy wszystko jest oki, bo szczerze mówiąc zaczynam sie martwić.
A tak przy okazji to zamówiłam sobie to bezpłatne próbk O.B. Dostałam je po 3 tegodniach i 4 dniach.Jest tam 6 tamponó:2 na noc i 4 na dzień.Jest takrze:
*kalendarzyk
*"mam jeszcze pare pytaż"-poradnik dla kobiet
*ankieta*
Bradzo prosiła bym o szybką odpowidź. Z góry dziękuję!!!
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 00:36
kazda kobieta dojrzewa inaczej..ja bylam chyba w twoim wiku kiedy dostalam okres pierwszy raz...kolejny mialalm dopiero po 6 miesiacach, a potem miesic przerwy, okres i znow miesic przewy..mysle ze nie masz sie co martwic...przynjamniej jescze nie
i nie ma tamponow na dzien i na noc...roznia sie tylko chlonnoscia czyli np w dzin krawisz bardzij obficie wiec wybirasz tmapon bardzij chlonny np normal, a w nocy krawi sie mniej wiec wybierasz mini...ale mysle ze tobie teraz bede potrzebne mimi a potem sama zobaczysz co bedzie dla cibie wygodne...zreszta masz dolaczona ulotke, wiec jesli chodzi o tampny to i tak juz wiesz co i jak:)
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 06:13
Ja miałam podobnie - dostałam okres, a potem go nie miałam przez cztery miesiące. Potem pojawił się regularnie, po miesiącu, a następnie po dwóch. W końcu cykl mi się wyrównał. To całkowicie normalne, nie masz się czym martwić. Co do tych zamówień - nie radziłabym tak szybko stosować tamponów, no ale to oczywiście tylko i wyłącznie Twoja decyzna. A książeczka Ci się przyda. Pozdrawiam.
ja co prawda zaczęłam regularnie a dopiero potem się rozregulował ;) ale myśle ze nie masz sie czym martwić.
Nieregularne miesiączki
Z uwagi na to, że Twój system reprodukcyjny przechodzi przez to wszystko po raz pierwszy, na samym początku dociera się. Dlatego też możesz oczekiwać, że Twoje miesiączki i długość Twojego cyklu będą się od siebie różnić.
Krótki cykl menstruacyjny trwa około 20 dni, a długi około 45. U niektórych dziewcząt jest on nawet krótszy lub dłuższy.
To ważne, aby myśleć o cyklach, a nie miesiącach. Większość cykli menstruacyjnych nie pokrywa się z miesiącami.
Twój cykl i Twoje miesiączki mogą także różnić się na wiele innych sposobów.
Możesz mieć miesiączki przez 3 miesiące, a następnie żadnego przez - powiedzmy 5 miesięcy. Mogą być lekkie na początku i cięższe na końcu lub też cięższe na początku i lekkie na końcu. Mogą także być takie same przez cały czas.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 14:19
Jakie ta cztery miesiące Niecałe trzy: wrzesień-październik,październik-listopad,listopad-grudzień. 2,5 miesiaca to wcale nie taka duża różnica. Pomiędzy pierwszyma drugim okresem przerwa może wynosić nawet pół roku.
ja nigdy nie mialam takiego odstepu czasu. Drugi okres dostalam po jakis 3 tyg. a kolejne w przeciagu 26-31 dni. I juz chyba powoli mi sie reguluje, bo dostaje ostatnio cos okolo 1 lub 2 dni po terminie.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Zgadzam się z dziwczynami Ja mam dwie koleżanki. Jedna - moja przyjaciółka - ma od samego początku co 25 dni. Tej to dobrze, nie? No właśnie niedawno miała 3 raz. I dokładnie co 25 dni ma. A inna moja koleżanka dostała pod koniec czerwca, co się nie dawno dowiedziałam, i mniej więcej ma co 2 miesiące. Ale ja jej w ogóle nie wierzę, że ma. A ja sama nie mam okresu, więc się nie będę wypowiadać
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE
A ja miałam ostatnio w grudniu 2003 i ani widu ani słychu. Nie przerjmuje się a nawet się cieszę. przynajmniej nie musze się męczyć a kiedyś w końcu nadejdzie
_________________ Pozdrowienia, Linka
Femme Fatale Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 16:12
Przecież to prawie rok. o,O" Jesteś pewna, że to był okres? Bo chyba nie jest normalne, że nie dostałaś znowu miesiączki, w ciągu roku. Trzy miesiące, cztery, no, może i pięć - jest w porządku. Ale cały rok?
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 21:13
Linka-dkładnie. Idź jak najszybciej do lekarza,juz przecież dość się naczekałaś.
Ja dodam jeszcze,że regularność pierwszych miesiączek zależy także od dojrzałości płciowej. Dziewczyna bardziej dojrzała będzie miała z pewnością bardziej regularne okresy.
Poza tym anwet dorosle kobiety nieraz nie mają okresu idealnie co te(chyba 28?) dni. Nasza macica wyreguluje sobie włąsny cykl,niektóre z nas jako dojrzałe kobiety będą mieć okres zawsze po 25 dniach, inne po 28 a inne po 30.
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Sro 12 Sty, 2005 21:40
kuina1418 wejdź na stronę www.dorastam.pl i tam jest link do strony z OB., z której można zamówić bezpłatne próbki tamponów OB. Ja zamówiłam w listopadzie, ale jeszcze nie doszły. W paczce powinny być dwa tampony w dwóch rodzajach, kalendarzyk miesiączkowy i książeczka o dojrzewaniu.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...