Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Czw 30 Gru, 2004 18:37
Yy ... okres = miesiączka = krawienie = krew i szczątki złuszczającej się macicy
Okres to poprostu miesiączka czyli czas kiedy złuszcza się macica ... Okres występuje raz w miesiącu
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 30 Gru, 2004 18:41
..dokoncze
Dziewczyne wtedy boli brzuch,jest rozdrazniona i wogule jej nieprzyjemnie.
Podczas okresu czyli wylatywania krwi z pochwy trzeba cos z ta krwia zrobic,czyli trzeba załozyc podpaske która wchłonie tą krew miesiaczkowa.Mozna to robic takze za pomocą tamponu.Podpaski zmienia sie co ok 3,4 godziny,a jezeli nosi sie ją dluzej moze dojsc do infekcji i troszke nieprzyjemny zapach bedzie sie udzielał
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 30 Gru, 2004 19:03
A jeśli jakaś panna mająca okres nie podmywa się często, to mimo, że ona tego nie czuje - ty podczas kontaktu z nią poczujesz. I większosć dziewczyn się nie podmywa, bo jak w szkole? Ano tak - husteczki np. Carefree za 5 zł, 60 sztuk do szkoły i podczas zmiany podpaski się podetrzeć - tak jak podmycie, tylko szybciej i w każdym miejscu.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 31 Gru, 2004 14:39
Gabra napisał/a:
..dokoncze
Dziewczyne wtedy boli brzuch,jest rozdrazniona i wogule jej nieprzyjemnie.
Oj...nie do końca Ja np. w ogóle bym nie wiedziała,że mam okres gdyby nie krew Także nie zawsze jest nieprzyjemne,ale często.
W skrócie miesiączka lub okres to czas(zazwyczaj 5-7 dni) najczęściej zdarzający się co 28-30 dni, w którym kobieta(najczęściej od nastu lat aż do menopauzy) ma krwawienie z miejsc intymnych.
Moje poprzedniczki napisały co i jak ale jeszcze coś jest. Jeżeli kobiecie wyleci za dużo krwi może omdleć ! Tak miała moja znajoma ! I o tym wiele słyszałam !
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 31 Gru, 2004 16:38
dorota93 napisał/a:
Moje poprzedniczki napisały co i jak ale jeszcze coś jest. Jeżeli kobiecie wyleci za dużo krwi może omdleć ! Tak miała moja znajoma ! I o tym wiele słyszałam !
Omg? Ja pierwsze słysze...
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 31 Gru, 2004 17:07
No naprawdę tak jest !!! Na szczęście tego nie miałam
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 01 Sty, 2005 01:39
To możliwe, że przez dzień nic nie jadła i jej organizm był poprostu wycieńczony, osłabiony. A jeśli miała bolesne bóle brzucha no to już w ogóle...
Swoją drogą, że nie ma o tym w żadnych poradnikach ani na prelekcjach... No, ale nie ważne. Możliwe.
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sob 01 Sty, 2005 19:28
ostoni gadam z mama o miesiace (pytama sie czy pamiata kidy ja dostalam) i poiedziala mi ze co okres to mdlala(bo jak mowi tez miala co miesiac mdloaci, omdlenia.itp)....przeszzlo dopiero po urodzeniu dzicka czyli mnie...zreszta moje miesiaczki tez nie sa mile..moze nie mdleje ale mam wymioty i inne probly gastryczne,,,co prawda mam lezjesze bo bralam przez 7 lat pigolki antykoncepycjne wiec mam dosyc regularny okres itp...ale hormony dzialaja
edit: ie wiem czy ktos czuje ze ja mamokres ale ja nigdynie cyzlam od swoich koeznake..a ze krew miesiaczkowa 'smiedz' to nie kwestia krwi tylko utleniania sie zelaza, ( nid poraw mnie jesli sie myle)..i jak w szkole zmienisz podpaske i sie niepodmyjesz to ja njie sadze zeby ktos poczul
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 02 Sty, 2005 11:41
frigg napisał/a:
edit: ie wiem czy ktos czuje ze ja mamokres ale ja nigdynie cyzlam od swoich koeznake..a ze krew miesiaczkowa 'smiedz' to nie kwestia krwi tylko utleniania sie zelaza, ( nid poraw mnie jesli sie myle)..i jak w szkole zmienisz podpaske i sie niepodmyjesz to ja njie sadze zeby ktos poczul
Tzn. tak nam tłumaczyła babka na prelekcji w grudniu. Bo ja sama też nie czuje od moich koleżanek (mimo że wiem, że mają okres) więc nie wiem.
Błąd.
Sama krew nie śmierdzi. Zapach zależy od ehm...ehm...odczynu kwasowości miejsc imtymnych. Ten może się zmieniać nawet w zależności od tego co jecie, dziewczęta.
A i ten zapach nie musi być przykry, a czasem w ogóle go nie ma. Wiem co mówię, jestem facetem :].
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Czw 20 Sty, 2005 12:26
Droga Marcella 14 jak najbardziej tak Zazwyczaj dziewczyny dostają pierwszą miesiączkę w wieku 13 lat ale nie jest to regułą. Masz jeszcze troche czasu-pwinnaś zacząć sie martwić za jakies...2 lata?
Napisz coś więcej. Czy masz białą/żółtą wydzielinę z pochwy i jak długO?