PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
WYKONANIE: 40 MIN
ILOŚĆ: 4 PORCJE
SKŁADNIKI:
- 75g ryżu
- 600 ml mleka
- pół laski wanilii
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 białko
SOS:
- 100g śliwek
- 100g czarnych porzeczek
- odrobina cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż opłukać w sicie pod bierzącą wodą i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i laskę wanilii. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć, a potem gotować na małym ogniu przez 30- 40 minut. Wyjąć wanilię, ryż przełożyć do miski, dodać cukier i ostudzić.
2. W trakcie gotowania ryżu zrobić polewę: śliwki i porzeczki rozgotować na małym ogniu. Owoce przetrzeć przez sito, usuwając skórki i pestki, przełożyć z powrotem do rondelka i gotować, aż polewa zgęstnieje i zacznie się kleić do spodu łyżki. Dodać cukru pudru według uznania i zaczekać, aż masa ostygnie.
3. Ubić śmietanę, a potem w drykgim naczyniu ubić na sztywno białko. Śmietanę oraz białko dodać do ryżu i delikatnie wymieszać, a potem łyżko przelożyć do pucharków. Polać na środku polewą i podać.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach