Jeśli swoją pierwszą miesiączkę dostałam 25 stycznia to znaczy , że mogę następną dostać 25 lutego? Czy jak na drugą to nie jest prawdopodobne ? Bo widze tematy , że się spóźniają ..A jak na drugą to może być równo 25 czy raczej się spóźni?Aha i jeszcze jak ma się z rana - nieraz b. pomarańczowe siusiu to znaczy , że miesiaczka sie zbliza?Czy to dlatego , że się trzyma siusiu czy od czego innego?
hmmm.... Mojesz dostac miesiaczke wczesniej albo poxniej nix 25 luty tym bardziej że to bedzie dopiero twoja druga miesiaczka... Masz czas jak sie nie pojawi do pól roku to wtedy tzeba sie niepokoic... Ale rzadko sie zdarza zebypierwsze miesiaczki byly tak regularne... Nawet u dorosłych kobiet trafia sie sie bie dodtaja tak za rowny miesiac... Takze nie martw sie mozesz nawet dostac wczesniej niz 25 luty takze tego nie da sie przewidziec... a co do siusia to chyba tak jak Gabra napisałam przede mna ja nie mam na to teorii...
_________________ ==> ...::: JeSt Mi SmUtNo JeSt Mi ŹlE Bo TaK BaRdZo KoChAm CiĘ :::... <==
Odszedł jeden z największych Polaków
głowa Kościoła katolickiego,
autorytet moralny dla ludzi
różnych wyznań i kultur.
www.onet.pl--->wejdź i wpisz się do księgi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 15:10
dzizsa, Gabra, czy ty nie mialas biologii ?
sika sie cewka moczowa a nie jelitem, tym bardziej cienkim. bardzo prosze, nie pisz nic jak nie masz o tym pojecia. a tym bardziej juz takich herezji.
co do tematu - mozeszz dotsac 25 ale nie musisz, bo po pierwsze - nie od razu mozna miec regularny okres (ale mozna), po drugie nie u kazdej kobiety cykla trwa 28 czy 31 dni, moze rownie dobrze trwac 25 jak i 35, ale generalnie w tych okolicach mozesz sie spodziewac.
co do sikania na pomaranczowo - zwiazku to z okresem nie ma - o ile masz pewnosc, ze to same siki - w sensie, czy nie zmieszalo Ci sie z wydzielina z drog rodnych. ae kolor moczu zmienia sie przy okresie, w przypadku gdy kwrawienie jest na tyle obfite, ze jest w stanie zmienic kolor moczu - w zwiazku z czym zauwazylabys je w innym momencie rowniez.
kolor moczu natomiast moze zalezec od roznych rzecz- chociazby od tego co wczoraj zjadlas (np robi sie ciemniejszy od burakow), tudziez niektrocyh lekow.
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 15:12
Gabra napisał/a:
to dlatego ze siusiu sie trzyma bo macica nie ma kontaktu z jelitem cienkim ktory wydala mocz...A to jest prawdopodobne,ale niekoniecznie,mozesz dostac równie dobrze 30.Co do siusiu to dlatego ze dłuzej trzymałas bo sama jak przetrzymam to sie takie robi a ja nie mam jeszcze okresu.
gabra wez jakis atlas fizjologii i poczytaj troche zanim wezmiesz sie do pisania...
gabra tam na dole u kobiet sa zakonczenia 3 ukladow - moczowego, rozrodczego i pokarmowego.....w ukladzie moczowym tworzy sie mocz czyli siki (a w sklad tego ukladu wchodza najprosciej mowiec nerki, moczowody i cewka moczowa), w jelicie cienkim zachodzi proces wchlaniania pokarmow a nie wydalanie moczu - a jelito cienkie jest czescia ukladu pokarmowego a co z niego wychodzi to sie domysl(ale to nie jest mocz, krew miesiaczkowa czy dziecko).....nie masz biologi w szkole?
gabra jak to mozliwe ze sie interesujesz medycyna i piszesz takie bzdury?
Znam odpowiedz na tylko jedno twoje pytanie. Otóż pierwsze miesiączki są zazwyczaj nierególarne. 2 może wypaść np. za 2 miesiące od 25 styczna! Może wypaść też 25,26 lutego,albo nawet 31 czerwca!! Czekaj cierpliwie i nie przejmuj sie jeśli jej nie będzie 25 lutego! Ja też miałam taki podobny probliem;) TRZYM się!!!
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 17:39
frigg napisał/a:
gabra jak to mozliwe ze sie interesujesz medycyna i piszesz takie bzdury?
omatko,wybaczcie,mam prawo sie mylic juz to kasuje =="
tak,interesuje sie ale to nie znaczy ze mam byc specjalistka w tym.
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 17:50
pewnie ze masz prawo, ale intrersowanie sie czyms do czegos zobowiazuje - a wiedza o ukladach i narzadach jest ze tak powiem wiedza podstawowa i obowiazkowa... i tym bardziej mnie dziwi ze skoro to jedno z twoich zainteresowan a nie jestes pewna swojej wiedzy to powinnas to sparwdzic....
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 17:54 ale offtop LOL
zajrzałam do jakiegos atlasu i widze ze to cienkie to tam zeczywiscie nie idzie.Chyba z nerek itd (nie bijcie jak znowu coś bredzę )
A te zainteresowanie medycyna zaczeło sie ok dopiero 2 tyg temu,ale ja dopiero zaczynam.Thx za uwagi w sumie (zeby nie wyjsc na obrazalska XDDD)
Wysłany: Sob 12 Lut, 2005 18:00
cienkie idzie od zoladka (dwunatsnica jest pierwszym odcinkiem jelita cienkiego) a konczy sie jelitem grubym.....nerki nie bardzo sie laczola z jelitem cienkim.... wiec tym bardziej jesli intrersujesz sie tym od niedaan powinnas sprawdzac co piszesz http://www.resmedica.pl/rmart0005.html poczytaj sobie troche o ukladach jak nie masz odpowiednich ksiazek