-2 średnie pomarańcze
-1 grejprut
-5 dag konfitury wiśniowej
-5 dag płatków migdałowych
-3 białka
-3 łyżki soku pomarańczowego
-2 łyżki cukru
-ewentualnie kilka listków mięty lub melisy cytrynowej
Pomarańcze i grejpruta sparzyć, obrać, bardzo dokładnie usunąć białą skórkę. Miąższ podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki. Konfiturę wiśniową przełożyć do rondelka, podgrzewać krótko na małym ogniu, przetrzeć przez sitko, połączyć z sokiem pomarańczowym. Dodać cząstki pomarańczy i grejpruta. Płatki migdałowe zrumienić na małej patelni (kilka minut na małym ogniu). Białka ubić na sztywno, powoli wsypując cukier. Owoce z konfiturą przełożyć do czterech foremek żaroodpornych. Dodać porcję piany z białek. Zapiekać kilka minut w temperaturze 225 ° C. Posypać płatkami migdałów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach