Wysłany: Pią 18 Lut, 2005 17:57 Problemy z koncentracją
Ostatnio mam problemy z koncentracją.Np. jak ucze sie jakieś regułki na polski, powtarzam ja kilkanaście razy, a i tak mało co zapamiętuje, bo myślami jestem gdzies indziej.Wszystko mnie rozprasza, nie potrafie się skupić Czym to moze byc spowodowane?Znacie jakies ćwiczenia na koncentrację, może jakieś witaminy,albo inna dieta?Prosze o pomoc...
Wysłany: Pią 18 Lut, 2005 17:59 Re: Problemy z koncentracją
zwariowana_jedenastka napisał/a:
bo myślami jestem gdzies indziej.
No to może nie bądź myślami gdzieś indziej tylko myśl jedynie o tej regułce? ;]
_________________ Wiesz co nas łączy... Ta historia, która nigdy się nie kończy...
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Everything is over but Trance Music is still alive
Co do jedzenia, to jedz dużo orzechów one pomagają w koncentracji i pamięci.
Postaraj się, by wokół nie grał telewizor ani żadna muzyka i nikt się nie kręcił.
Ważne zdanie czy regułki podkreślaj mocnymi kolorami (np. czerwonym) lub przepisuj je na osobną kartkę. Staraj się skupić na zadaniu i nie myśleć o tym co będziesz robiła potem lub o jakiejś wcześniejszej sytuacji.
może to też być spowodowane tym że za mało śpisz. Również stresem (w tak młodym wieku?? chociaż..) różnie bywa. Powiadasz że ostatnio ... czyżby zakochana to też może wpływać. Albo poprostu to że źle ci idzie w nauce bądź wśród znajomych masz problemy. A także nieodpowiednim odżywianiem się ponoć...
Pozdrawiam
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Sob 19 Lut, 2005 09:01
Jeśli chodzi o ciągłe powtarzanie w myślach to jest to dobry sposób ale tylko na chwile. Jeśli chcesz troche dłużej zapamiętać to proponuje dwa razy przeczytać, potem na jakieś 10 sekund zamknąć książkę\zeszyt i znowu sobie powtórzyć raz czy dwa a potem zamknąć. Dodatkowo najlepiej jeśli przed samym snem powtórzysz sobie regułki lub to co musisz umieć, ponieważ jak śpisz nikt Ci nie przeszkadza i utrwalasz sobie to co przeczytałaś zupełnie nieświadomie. Tak samo jest gdy robisz sobie malutkie przerwy własnie. Jednak nic nie może Cię rozpraszać. Żadna muzyka, TV, ludzie. Dodatkowo nauke ułatwia jeśli nadasz regułce jakieś głębsze znaczenie i będziesz miała ciągle przed oczami cel. Celem tym na pewno jest napisanie sprawdzianu na piątkę, co pociąga za sobą większy cel życiowy czyli np matura... Ale najpierw zrozum regułke a potem dopiero się jej ucz. No chyba że nie da się zrozumieć, wtedy od razu przystępujesz do czytanie, 10 sekund przerwy, czytanie, 10 sekund przerwy itd.
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 19 Lut, 2005 09:35
kabama napisał/a:
Powiadasz że ostatnio ... czyżby zakochana
Tu chyba masz rację.... W domu mam spokój jak sie ucze, ale w szkoel jest jakiś sprawdzian, to nie idzie sie skupic, bo ciągle ktoś gada, szepsze, szeleści...
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 19 Lut, 2005 11:16
Wydaje mi sie że musisz sie wysypiac,jeść magnez (najlepiej w tabletkach) i jeszcze jedno:komputer wyniszcza zdolnosc do koncentracji.Pozatym uruchom tez pamięc.
Hmm...Wg. mnie jesteś chba zakochana,ale nie wiem nie jestem Tobą Moze za mała śpisz? Staraj sie spać przynajmnie 8 godzin...Co stresu:
Fakt napewno go mozesz mieć (a w której jesteś klasie:DD) sprawdziany kartkówy itp. to przynajmniej dla mnie jest sporym stresem...
I tak jak napisala Gabra jedz magnez to powinno pomóc...
Wysłany: Pon 21 Lut, 2005 20:00
No jestem w 5 klasie,ale stresów mam coraz więcej.....Nieraz nie moge spać te 8 godzin, bo mam nauki z dnia na dzień tyle,że lepiej nie mówie....W dodatku w tym roku zapisałam sie jeszcze na angielski, a to juz wogóle mnie dobija.....Zakochana- owszem
Mama kupiła mi takie tabletki mjusujące, na "jasnmość umysłu"i tam m.in. tez jest magnez
Mam naszieje że to mnie troche podtrzyma przy życiu
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 27 Lut, 2005 15:34
siemka.Sorki że odkopuje temat ale odkopałam stare gazety.Oto niezawodny sposob na koncentracje sama go polecam:
Połóz sie na ziemi [na łózko tez mozesz] i wyobraź se że widzisz swiatło.Oddychaj głeboko i rownomiernie.Gdy bierzesz oddech-switało rosnie.Gdy wydychasz-zminiejsza sie.Skupiaj sie na tym swiatełku cały czas.Cwiczenie powtarzaj codziennie doputy,dopóki da efekty
Wysłany: Pon 28 Lut, 2005 18:05
MUA =* Gabra Wielkie dzięki :-) Będe to ćwiczenie wykonywać regularnie, i napisze kiedy zauważyłam poprawe :-)