| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Chemia
Autor Wiadomość
ewela Płeć:Kobieta

Ostrzeżeń:
 1/3/6
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:38   Chemia Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

to co tu napisze może wam sie zdawac głupie i ze ja jestem glupia..
mam prawie 14 lat i chodze do klasy pierwszej gim mam problem z chemia a dokładniej z działem STĘŻENIE PROCENTOWE (Cp) mam jush o tym lekcje z miesiąc chodze na wyrównawcze i dalej nie moge tego pojąć niewiem jest jakać tępa głupia a jak prosiłam koleżankę żeby mi to wytłumaczyła dalej nic...sama próbowałam sobie poćwiczyć nic... umiem wypisać dane i szukane ale nie umiem dalej obliczać bo żeby obliczyć Cp to trzeba coś wcześniej obliczać ja niewiem co sie ze mną dzieje prawie wszyscy to rozumią a ja nie... jeszcze bede mieć dotego spr jak nie dostane 3 to nie bede mieć na koniec roku 3 prosze o pomoc co mam robić
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
6333898
Gabra
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:40   

wpadnij do kumpeli ktora to kapuje,niech ci wytłumaczy
radze tez poswiecic ok 3 godziny na śleczenie przed ksiazka dopuki nie zrozumiesz.
Powrót do góry
Elun Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

na forum to ci raczej tego dokladnie nie wytlumaczymy. Kazdy nauczyciel z chemii moze tez inaczej rozwiazywac takie zadania, poniewaz tak praktycznie to jest czysta matematyka, z ta roznica, ze wszystkie wartosci liczb pochodza z chemii.
ja np rozwiazywalam takie cos metoda wspolczynnikow, czy jakos takos to sie nazywalo.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ostrzeżeń:
 1/3/6
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Gabra koleżanki próbowały mi to wytłumaczyć ale ja tego dalej nie kapuje siedziałam nad ksizkami i nic dalej niemoge tego pojąć
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
6333898
Elun Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

a moze lepiej pojdz do swojej nauczycielki na konsultacje?
jesli np nie chcesz do niej, to ci nikt nie zabroni pojsc takze do jakiejs innej.

Powrót do góry

Ostrzeżeń:
 1/3/6
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

próbowałam ale w inny sposób...chciałm żeby mi to wytłumaczyła na osobności ale ona powiedziała że raz to tłumaczyła i że drugi raz nie ma zmiaru tracić na głupie powtarzające sie gadanie i ze to jest mój problem czy to rozumiem czy nie..i ze mogłam słychać na lekcji... w tym problem ze j na lekcjach nie gadam i ze słucham co gadają nauczyciele a innej nauczycileki nie znam z chemi u nas jes jedna...
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
6333898
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 20:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

stezenie procentowe = masa substancji : masa roztworu * 100%

czyli

cp = ms:mr*100%
Powrót do góry
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 21:21   

eee jak ci nie starcza to co nasty napisała to ci wpisze moje wiadomości z zeszytu

a i dodam że ms to masa substancji a mr masa roztworu:D
Powrót do góry
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Sro 11 Maj, 2005 21:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

napisalam na gorze wyjasnienie pod spodem wzor..

a do tego tematu mam jescze takie wzory:

mr = ms + mw
czyli masa roztworu = masa substancji = masa wody

albo

mr = ms*100% : cp
czyli masa roztowru = masa substancji razy 100% podzielic na stezenie procentowe

i jeszcze 1

dr = mr : vr
czyli masa substancji = masa roztworu podzielic na objetosc roztworu

nie nawidze tego.. na szczescie dla naszej babki wazniejsze jest zeby nauczyc nas materialu ktory bedziemy przerabiac w lo niz tego co mamy w ksiazce.. czyli zamiast np spalania do alkanow uczymy sie jescze jakis substytucje, abdycje itd;/
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 14 Maj, 2005 12:11   

Ja też tego nie rozumiem. Wystraczy pamiętać wzory, nie trzeba nic rozumieć.
Powrót do góry
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 15 Maj, 2005 13:04   

Ja tez chemi nie rozumiem. I conajwyzej zrozumiem dopiero w liceum, bo moja babka od owego przedmiotu jest do pupy. Mam z tego korki, z naprawde swietna nauczycielka, ale jesli chodzi o chemie to w glowie mam sieczke i cviezko bedzie to zrozumiec...
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 15 Maj, 2005 13:09   

HeyaH napisał/a:
Ja tez chemi nie rozumiem. I conajwyzej zrozumiem dopiero w liceum, bo moja babka od owego przedmiotu jest do pupy. Mam z tego korki, z naprawde swietna nauczycielka, ale jesli chodzi o chemie to w glowie mam sieczke i cviezko bedzie to zrozumiec...

Moja babka też. Co prawda, bardzo sympatyczna, ale uważa nas za studentów i od razu zakłada, że wszystko umiemy... Nic nie tłumaczy, tylko od razu każe rozwiązywać zadania...
Powrót do góry
werusia9 Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Nie 05 Cze, 2005 12:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

my jeszcze nie mieliśmy na chemii stężenia procentowego ale na matmie było. nie rozumiem nie tłumaczyła wam dobrze?? nam tak długo wałkuje to samo aż zrozumiemy Wink nie przejmuj sie każdemu zdarzy sie coś czego np. nie rozumie. Neutral
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
7471408
Ant0n
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 05 Cze, 2005 16:13   

chemia jest prosta ;]
Powrót do góry
rywa Płeć:Kobieta

PostWysłany: Nie 05 Cze, 2005 18:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

eh ta chemia. ja yez jej nie kumam ale cos tam zrobie Wink czasem kolezanka na kartkowce pomoze Smile a facetke tez mamy do niczego bo tlumaczy tylko 2 razy a potem mowi ze jestes "pedzio i nie rozumiesz" albo w damskiej wersji "[cenzura] i nie rozumiesz""

Numer Gadu-Gadu
8096580
Odpowiedz do tematu