to co tu napisze może wam sie zdawac głupie i ze ja jestem glupia..
mam prawie 14 lat i chodze do klasy pierwszej gim mam problem z chemia a dokładniej z działem STĘŻENIE PROCENTOWE (Cp) mam jush o tym lekcje z miesiąc chodze na wyrównawcze i dalej nie moge tego pojąć niewiem jest jakać tępa głupia a jak prosiłam koleżankę żeby mi to wytłumaczyła dalej nic...sama próbowałam sobie poćwiczyć nic... umiem wypisać dane i szukane ale nie umiem dalej obliczać bo żeby obliczyć Cp to trzeba coś wcześniej obliczać ja niewiem co sie ze mną dzieje prawie wszyscy to rozumią a ja nie... jeszcze bede mieć dotego spr jak nie dostane 3 to nie bede mieć na koniec roku 3 prosze o pomoc co mam robić
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 11 Maj, 2005 19:40
wpadnij do kumpeli ktora to kapuje,niech ci wytłumaczy
radze tez poswiecic ok 3 godziny na śleczenie przed ksiazka dopuki nie zrozumiesz.
na forum to ci raczej tego dokladnie nie wytlumaczymy. Kazdy nauczyciel z chemii moze tez inaczej rozwiazywac takie zadania, poniewaz tak praktycznie to jest czysta matematyka, z ta roznica, ze wszystkie wartosci liczb pochodza z chemii.
ja np rozwiazywalam takie cos metoda wspolczynnikow, czy jakos takos to sie nazywalo.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
próbowałam ale w inny sposób...chciałm żeby mi to wytłumaczyła na osobności ale ona powiedziała że raz to tłumaczyła i że drugi raz nie ma zmiaru tracić na głupie powtarzające sie gadanie i ze to jest mój problem czy to rozumiem czy nie..i ze mogłam słychać na lekcji... w tym problem ze j na lekcjach nie gadam i ze słucham co gadają nauczyciele a innej nauczycileki nie znam z chemi u nas jes jedna...
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sro 11 Maj, 2005 21:33
napisalam na gorze wyjasnienie pod spodem wzor..
a do tego tematu mam jescze takie wzory:
mr = ms + mw
czyli masa roztworu = masa substancji = masa wody
albo
mr = ms*100% : cp
czyli masa roztowru = masa substancji razy 100% podzielic na stezenie procentowe
i jeszcze 1
dr = mr : vr
czyli masa substancji = masa roztworu podzielic na objetosc roztworu
nie nawidze tego.. na szczescie dla naszej babki wazniejsze jest zeby nauczyc nas materialu ktory bedziemy przerabiac w lo niz tego co mamy w ksiazce.. czyli zamiast np spalania do alkanow uczymy sie jescze jakis substytucje, abdycje itd;/
Nena -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 14 Maj, 2005 12:11
Ja też tego nie rozumiem. Wystraczy pamiętać wzory, nie trzeba nic rozumieć.
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 15 Maj, 2005 13:04
Ja tez chemi nie rozumiem. I conajwyzej zrozumiem dopiero w liceum, bo moja babka od owego przedmiotu jest do pupy. Mam z tego korki, z naprawde swietna nauczycielka, ale jesli chodzi o chemie to w glowie mam sieczke i cviezko bedzie to zrozumiec...
Nena -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 15 Maj, 2005 13:09
HeyaH napisał/a:
Ja tez chemi nie rozumiem. I conajwyzej zrozumiem dopiero w liceum, bo moja babka od owego przedmiotu jest do pupy. Mam z tego korki, z naprawde swietna nauczycielka, ale jesli chodzi o chemie to w glowie mam sieczke i cviezko bedzie to zrozumiec...
Moja babka też. Co prawda, bardzo sympatyczna, ale uważa nas za studentów i od razu zakłada, że wszystko umiemy... Nic nie tłumaczy, tylko od razu każe rozwiązywać zadania...
my jeszcze nie mieliśmy na chemii stężenia procentowego ale na matmie było. nie rozumiem nie tłumaczyła wam dobrze?? nam tak długo wałkuje to samo aż zrozumiemy nie przejmuj sie każdemu zdarzy sie coś czego np. nie rozumie.
eh ta chemia. ja yez jej nie kumam ale cos tam zrobie czasem kolezanka na kartkowce pomoze a facetke tez mamy do niczego bo tlumaczy tylko 2 razy a potem mowi ze jestes "pedzio i nie rozumiesz" albo w damskiej wersji "[cenzura] i nie rozumiesz""
_________________ 4 nad ranem oczy nie wyspane, nie moge zasnac za oknem placze deszcz. To do ciebie wiesz, czy mnie pamietasz??? to najszczerszy text. Pisze go od serca.