Hey! Wczoraj dostałam okres. I ja od tamtego tygodnia jestem na diecie. I czytałam albo na forum albo w gazecie,ze podczas trwania miesiączki organizm musi dużo jeść...Czy to prawda? I czy mam przerwać odchudzanie?
Najwiecej je sie przed miesiaczka. Wtedy tez tyjesz, a potem podczas miesiaczki chudniesz [tak mniej wiecej]. W kazdym razie nikt z mi znajomych nie obzera sie podczas miesiaczki, za to je duzo przed miesiaczka. Podczas miesiaczki maleje apetyt, czasem mozna miec mdlosci etc.
Tak wiec wg. mnie podczas miesiaczki je sie mniej, bo bardziej obzeramy sie przed nia.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Wto 15 Mar, 2005 11:25
przerwac to nie, ale zalozenie jest takie, ze podczas miesiaczki organizm magazynuje wode, w zwiazku z czym efektow diety nie widac ni cholery.
zalozenie tez jest takie, ze diete najlepiej rozoczynac po miesiaczce, coby byla bardziej efektywna.
ja tam nie wiem jak z tym spadkiem apetytu w czasie miesiaczki, mi tam nic nie spada, za to mam zachcianki na slodycze i inne wysokokaloryczne bajery.
reasumujac - wskazan do przerwania diety nie ma, ino efekty moga nie byc zadowalajace.
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
It`s not that gold
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 15 Mar, 2005 21:40
podczas okresu nie uda ci sie utrzymac diety
A dużo trzeba jeść,ale organizm robi swoje i robi ci wielki apetyt.
A wegetarianki muszą jesc wtedy duzo zelaza [chyba]...Duzo tych rzeczy co jest w mięsie
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Sro 16 Mar, 2005 08:08
ha tam podczas ani przed okresem nigdy nie mam apetytu (jestem jakimś ewenementem czy cos) nigdy nie mialam jakos apetyt podczas okresu, ale tak w grudniu to nie jadlam prawie wogole i stracilam ze 3 czy 4 kg. od tamtej pory jem jakos malo, a podczas okresu ejszcze mniej
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
ja jem zdecydowanie mniej podczas miesiaczki. Obiad troche tylo "podłubie", na sniadanie kromke chleba, w szkole jakiegos paczka tylko kupie. Jakos w te dni w ogole nie mam ochoty na jedzenie.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 26 Mar, 2005 17:08
A mi się chce starszie jeść i to tłuste rzeczy przezd miesiączką. A w czasie niej prawie wogle !!!! Ajeczka jeżeli odczuwasz że chcesz jeść to przerwij diete !!!
Ps. Sorka ale nie chce mi sie czytać tematu i nie wiem co tam jest więc przepraszam jesli powtórzyłam czyjąłś wypowiedź
Ale jesteś na diecie odchudzającej...?
Bo jeśli tak to lepiej się nie odchudzać, bo czasem moze to wywołać nieprzewidywane skutki (np. zanik okresu)...
Ale jak wiesz narazie miesiączka może być nie regularna =](czyli nie musi to być wywołane odchudzaniem)
Ale jesteś na diecie odchudzającej...?
Bo jeśli tak to lepiej się nie odchudzać, bo czasem moze to wywołać nieprzewidywane skutki (np. zanik okresu)...
Ale jak wiesz narazie miesiączka może być nie regularna =](czyli nie musi to być wywołane odchudzaniem)
mloda masz rację ale to zależy też od organizmu ja np, podczas okresu nie mam wogule apetytu(co u mnie jest w ogule nie wskazane bo jestem chuda) i jem bardzo mało co powoduje że okres jeszcze mi się nasila poprzez osłabienie.
odchudzanie na wlasna reke moze spowodowac zanik okresu, ale po konsultacji z lekarzem i ulozeniu odpowiedniej diety nie powinno byc problemow i podejzewam, ze nie byloby zadnych przeciwskazan w czasie okresu ;p ale watpie, zeby jakikolwiek lekarz ulozyl dla Ciebie specjalnie diete- nie w tym wieku ;p wiec rob co chcesz tylko bez przesady ;p
No cóż...Może zacznijmy od tego, że odchudzanie się w okresie dojrzewania nie jest najlepszym pomysłem. Nasz orgaznizm potrzebuje wtedy wielu witamin i minerałów, a ograniczając je spowalniamy nasz rozwój. Podczas miesiączki twój organizm traci sporo krwi, a więc napewno jest osłabiony. Osłabisz go jeszcze bardziej, kiedy będziesz mało jeść. Może to spowodować wymioty, zasłabnięcia itp. Także radzę przerwać dietę.
_________________ ...Bo warto mieć marzenia i dążyć do ich spełnienia...
...Nadzieję zawsze warto mieć i wierzyć, że to co niemożliwe spełni sie...
Hey! Wczoraj dostałam okres. I ja od tamtego tygodnia jestem na diecie. I czytałam albo na forum albo w gazecie,ze podczas trwania miesiączki organizm musi dużo jeść...Czy to prawda? I czy mam przerwać odchudzanie?
Wiesz wogóle w czasie dojrzewania powinnaś jeść bo właśnie w tym czasie twój organizm potrzebuje najwięcej energii...aby mógł dobrze się rozwinąć. Jeśli dobrze pamiętam twój tata jest ginekologiem... albo się mylę (jeśli takto z góry sorry:wink: to we się go sptaj - jeśli możesz ...