Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 12:43 Psy, a upały
Witam
W czasie upałów powinniśmy szczególnie zadbać aby nasz pies:
• miał obowiązkowo świeżą wodę w misce (psy przy takiej temperaturze mają ogromne zapotrzebowanie na wodę pitną)
• schronienie przed słońcem (np. jak pies jest na łańcuchu powinien mieć jakiś chłodny, zacieniony kąt)
Nie wolno zostawiać psa w sotojącym na słońcu, nagrzanym samochodzie, bo może się to skończyć tragicznie.
Jeżeli mamy zamiar wybrać się np. na plażę - nie zabierajmy ze sobą psa, bo to będzie dla niego bardzo męczące... W upalne dni najlepiej jest chodzić z psem na spacery wieczorną porą
Dlaczego sadzisz ze wymyslam bzdury?Co niezwyklego jest w posiadaniu kota z gestym futrem?Logiczne ze takie zwierze zle znosi upaly...Nie masz nic konkretnego do napisania,to zostaw klawiature w spokoju.
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:01
Christine fan napisał/a:
A co z kotem poczac?Mam osobnika z cholernie gestym futrem,widac ze chlop ledwo wytrzymuje,a jakos nie widzi mi sie,zeby mi zdechl od tych upalow.
A nie masz w domu jakiegoś chłodnego miejsca? Jakiś zimnych kafelków?
Ajeczka, sama bzdury pleciesz..
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:05
a moze go ogól? moze nie tak na łyso ale z 1-2cm w tych miejscach gdzie sie szczególnie grzeje
nie no serio kiedyś miałam psa z długimi kłakami, takimi 4-5 cm to mu je gdzieniegdzie skrócilam o bynajmniej połowe, pomogło
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:24
kradziejka napisał/a:
nie no serio kiedyś miałam psa z długimi kłakami, takimi 4-5 cm to mu je gdzieniegdzie skrócilam o bynajmniej połowe, pomogło
Cytat:
Pewną ochronę przed słońcem zapewnia psom długowłosym futro, choć niektórzy właściciele strzygą je na lato - sądząc, że czynią to dla ich dobra.
Mój pies jest cały czarny, także jego barwa przyciąga promienie słoneczne..
Leży sobie pod drzewkiem, gdzie jest cień, a miejsce zmienia razem z przesuwającym się słońcem
Co jakiś czas pije wodę. Nie widzę żeby jakoś męczące znosił te upały. To jak pies znosi upały moze zależeć również od rasy.
Ostatnio zmieniony przez Nikita dnia Pią 29 Lip, 2005 16:32, w całości zmieniany 1 raz
Christine fan -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:29
Jak na razie wybiegl na dwor i nie chce przylezc do domu.Wariat,usmazy sie.
W sumie mozna go wpuscic do piwnicy,tam jest zimno,ale moze narozrabiac.Wyjatkowo niepowazne stworzonko.
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:30
no to rześ mnie rozwaliła, i zaciekawiła, mój pies sie po tym jakoś źle nie czuł
ale prosiłabym o wytłumaczenie czemu niemozna, czy żebyś napisała czy przekopiowała
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:39
Christine fan napisał/a:
Jak na razie wybiegl na dwor i nie chce przylezc do domu.Wariat,usmazy sie.
W sumie mozna go wpuscic do piwnicy,tam jest zimno,ale moze narozrabiac.Wyjatkowo niepowazne stworzonko.
Heh ... Koty w upalne dni najczęściej śpią w jakiś chłodnych kątach
Jak mu będzie za gorąco to wróci Mój kot dzisiaj cały dzień spędza w ogródku, leżąc w burakach. Ale on to spokojne zwierzę.
Christine fan -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:42
Moj kot jest sympatyczny,ale co tu kryc...przyglupi.Usmazy sie na tym sloncu i nawet sie nie zorientuje.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 18:53
Z tym dlugim wlosem to jest tak, ze powietrze miedzy wlosem a skora stanowi izolacje - podobnie jak w zimie, tyle ze w lecie przed upalami, a w zimie przed zimnem Stad ogolenie psa dlugowlosego, pozbawia go tej dodatkowej izolacji. Inaczej wszytskie na przyklad colaki pogotowalyby sie zywcem, natura wbrew pozorom nie jest taka glupia
A kotom to chyba nic nie szkodzi skoro nawet przyslowiowe koty spia na piecu, a moje koty smaza sie w najwiekszym upale na sloncu i jeszce zyja
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name