Wysłany: Nie 16 Paź, 2005 16:03 Dosyć ważne pytanie...
Gdzieś słyszałam, że rośnie się do pewnego wieku albo coś takiego jeszcze, że jak dziewczyna dostaje miesiączki to już nie urośnie. Czy jeżeli ja mam 13 lat i tylko 150cm, a nogę 36, czasami 37 a nawet 38, to już nie urosnę? Bo np. moja siostra (23l) ma 154cm, mój brat (26l) 183cm, a rodzice około 165cm. Boję się, że to już koniec i będę takim kurduplem do końca życia...
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Nie 16 Paź, 2005 17:24
w okresie dojrzewania rosnie sie szybciej, ale potem jeszcze bedziesz przez pare lat powoli rosnac, wiec nie martw sie, jescze co najmniej kilka cm ci przybedzie ;p
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 16 Paź, 2005 18:43
miesiaczka to znak ze zdrowo sie rozwijasz i dojrzewasz,ze wszystko jest ok i nic sie nie zmienia..
powinnas raczej jeszcze urosnac, bo niewiele dziewczyn przstaje rosnac w wieku 15. ja dostalam okresu w wieku ee 13 lat:P uroslam jakies 3 cm o_0. no fakt, niewiele, ale ja wczesniej duzo roslam w ktorkim czasie jak mialam jakies 12 lat.. teraz mam 165 (?) cm
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Kosta -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 17 Paź, 2005 15:51
Wszyscy w rodzinie myśleli, że ja taka niska będę, gdy dostałam okres ( 11 lat ) to zaczęłam w ogóle rosnąć jakoś szybciej =PPP
Teraz jak jedziemy do kogoś z rodzinki, to gadają bez przerwy - '' Ojejku, aleś Ty wysoka'' , '' Jak widziałam Cię ostatnim razem to byłaś taka mała '' =/// Nienawidzę takiego gadania
Ogólnie to organizm swoja końcową wersje po okresie dojrzewania uzyskuję dopiero w 21 roku zycia, wtedy przestaniemy rosnac i skura przestaje sie rozciągać itd. więc to wcale nie zależy opd miesiaćzki, moze na początku to się zatrzyma, ale potem możesz cigąle rosnąć i rosnąć a potem znowu się zatrzyma, nie pamiętam od czeo to zależy bo nie słuchałam na lekcji
_________________ Obojętność jest jak lód polarny na biegunach: zabija wszystko. (Honore de Balzac)
ja ogółem to nie wiem czy się rośnie.....ja osobiście bym chciała tylko urosnąć jeszcze z 3 cm:/ bo mam 168:)....no ale najpierw poczekajmy na 1 miesiączke a zwiastyny na niebie właśnie ją zapowiadaja:).....ale słyszałam że za to szybko rośnie biust....nawet z miseczki AA do B....mam nadzieje że bedzie tak w moim przypadku bo ze mnie to deseczka...chociaż nie do końca:)
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 29 Paź, 2005 10:57
po dostaniu miesiączki rośnie sie chyba wolniej, to znak ze sie już niewiele urośnie/zmieni [pod względem budowy] itp, gdzieś słyszałam że po pierwszej miesiączce biust rośnie jeszcze dość duzo, a wzrost [ o ile mozna tak powiedzieć] niewiele, a u mnie było odwrotnie, więc niewiem
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 29 Paź, 2005 18:41
Mi po 1 miesiączce biust stanal w miejscu. :/ wzrost za to nie...